Γερμανία: Το σύστημα υγείας – ένας οδηγός για την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα (vol. 1)

Γερμανία-Υγειονομική-Περίθαλψη

Αυτός ο οδηγός για το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση υγείας, τα νοσοκομεία, τους ιατρούς, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και άλλα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου μας για το σύστημα στη Γερμανίας

Σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εάν είστε κάτοικος που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, μπορεί να δικαιούστε κρατική υγειονομική περίθαλψη, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε εγγραφεί στην κρατική ασφάλιση υγείας στη χώρα. Διαφορετικά, συνήθως πρέπει να συνάψετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Επισκόπηση της υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία

Το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα διπλό δημόσιο-ιδιωτικό σύστημα που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1880, καθιστώντας το το παλαιότερο στην Ευρώπη. Σήμερα οι γιατροί, οι ειδικοί και οι εγκαταστάσεις του το καθιστούν ένα από τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο.

Η υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία χρηματοδοτείται από νόμιμες εισφορές, εξασφαλίζοντας δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να πάρετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας (Private Krankenversicherung ή PKV) για να αντικαταστήσετε ή να συμπληρώσετε κρατική κάλυψη (gesetzliche Krankenkasse ή GKV).

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη πολιτικής υγείας στη Γερμανία. Ο τομέας ρυθμίζεται από τη Μικτή Ομοσπονδιακή Επιτροπή.

Η Γερμανία κατέλαβε την 12η θέση στο Ευρετήριο Καταναλωτών Υγείας Euro 2018. Έχει επαινηθεί για το επίπεδο επιλογής που δίνεται στους πελάτες όσον αφορά τη θεραπεία. Ωστόσο, επικρίθηκε για το ότι είχε χαμηλό αριθμό ειδικευμένων νοσοκομείων, επομένως αυτό επηρέασε τη βαθμολογία του στην ποιότητα.

Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία;

Όλοι οι Γερμανοί κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μέσω δημόσιας ασφάλισης υγείας στη Γερμανία. Οι κάτοικοι από το εξωτερικό, πρέπει να έχουν ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη για πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Οι προσωρινοί επισκέπτες θα πρέπει συνήθως να πληρώσουν για θεραπεία και να ζητήσουν αποζημίωση αργότερα.

Εάν είστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή την Ελβετία και μένετε μόνο προσωρινά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα EHIC. Μόλις γίνετε επίσημος κάτοικος, θα πρέπει να συνάψετε υποχρεωτική γερμανική ασφάλιση υγείας.

Το κόστος συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία

Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές στην υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη. Ξοδεύει το 11,1% του ετήσιου ΑΕΠ για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Μόνο η Ελβετία και η Γαλλία ξοδεύουν περισσότερα σε ποσοστά ΑΕγχΠ. Οι γερμανικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης αποδίδουν πάνω από 4.000 ευρώ ανά κάτοικο κάθε χρόνο.

Οι δημόσιες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους. Επιπλέον, ο καθένας πρέπει να καταβάλει τέλος περίπου 10-15 € για την πρώτη ιατρική επίσκεψή του κάθε τρίμηνο. Δεν το πληρώνετε εάν δεν ζητήσετε βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου. Όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορούν να την ανακτήσουν.

Ασφάλιση υγείας στη Γερμανία

Εάν είστε υπάλληλος και κερδίζετε λιγότερα από 57.600 ευρώ ετησίως (4.800 ευρώ το μήνα το 2017), πρέπει να λάβετε μέρος στο κυβερνητικό πρόγραμμα υγείας – Gesetzliche Krankenversicherun ή GKV – να λάβετε ασφάλιση υγείας μόλις υπογράψετε τη σύμβαση εργασίας.

Το πρόγραμμα διαχειρίζεται περίπου 110 Krankenkassen (μη κερδοσκοπικοί σύλλογοι) οι οποίοι πρέπει όλοι να χρεώνουν το ίδιο βασικό ποσοστό 14,6% του επιλέξιμου ακαθάριστου μισθού σας, έως το μέγιστο των 4.350 € το μήνα το 2017 (52.200 ευρώ ετησίως). Αυτό το ποσό μοιράζεται εξίσου ανάμεσα σε εσάς και τον εργοδότη σας. Πρέπει να μείνετε με ένα συγκεκριμένο Krankenkasse για 18 μήνες, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορείτε να μεταβείτε σε άλλο κυβερνητικό σχέδιο. Οι μισθωτοί εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές μόνο εάν κερδίζουν πάνω από 850 ευρώ το μήνα.

Το GKV σας καλύπτει για πρωτοβάθμια περίθαλψη με εγγεγραμμένους γιατρούς, νοσοκομειακή περίθαλψη (τόσο εντός όσο και στο εξωτερικό) και βασική οδοντιατρική θεραπεία. Τα μη εργαζόμενα εξαρτώμενα άτομα που ζουν στην ίδια διεύθυνση και έχουν εγγραφεί στο Krankenkasse καλύπτονται χωρίς επιπλέον κόστος.

Το GKV δεν καλύπτει εξετάσεις σε ιδιωτικούς γιατρούς, ιδιωτικά δωμάτια σε νοσοκομεία, εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες, οδοντικά εμφυτεύματα ή γυαλιά / φακούς επαφής για ενήλικες.

Πώς να εγγραφείτε για υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία ως ομογενής

Εάν ζείτε για πολλά χρόνια και εργάζεστε στη Γερμανία, πρέπει να εγγραφείτε στις γερμανικές αρχές στο δημαρχείο της περιοχής σας (Einwohnermeldeamt). Μόλις εγγραφείτε, έχετε έναν γερμανικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης (Sozialversicherungsnummer), καταβάλετε εθνικές ασφαλιστικές εισφορές και δικαιούστε κρατική υγειονομική περίθαλψη όπως οι Γερμανοί υπήκοοι.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό, πρέπει επίσης να εγγραφείτε σε ένα ταμείο ασφάλισης υγείας. Δείτε τις τιμές που προσφέρονται από διαφορετικούς κρατικούς ασφαλιστές εδώ. Ένας μη εργαζόμενος σύζυγος και τα παιδιά καλύπτονται από την ίδια ασφάλιση.

Ο ασφαλιστής σας θα σας δώσει μια κάρτα ασφάλισης υγείας (Krankenversichertenkarte), την οποία πρέπει να παίρνετε μαζί σας κάθε φορά που επισκέπτεστε έναν Γερμανό γιατρό ή έναν Γερμανό οδοντίατρο. Από το 2014, μια ηλεκτρονική κάρτα eHealth με φωτογραφία του κατόχου (εκτός αν είναι κάτω των 15) αποτελεί απόδειξη του δικαιώματος για ιατρικές υπηρεσίες και παροχές. Η κάρτα, η οποία περιέχει το όνομά σας, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση και τα δεδομένα ασφάλισης υγείας, σαρώνεται όταν επισκέπτεστε ιατρική υπηρεσία.

Ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία

Μπορείτε να επιλέξετε να εξαιρεθείτε από το κρατικό ασφαλιστικό πρόγραμμα και να λάβετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας (Private Krankenversicherung ή PKV) εάν:

  • είστε υπάλληλος που κερδίζει περισσότερα από 57.600 € (2017) ·
  • ή αυτοαπασχολούμενος;
  • ή εργάζεστε με μερική απασχόληση και κερδίζετε λιγότερα από 450 € το μήνα ·
  • ή ελεύθερος επαγγελματίας ·
  • αν είστε καλλιτέχνης.
  • ή δημόσιος υπάλληλος

Το PKV καλύπτει συνήθως ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ιατρικών και οδοντιατρικών θεραπειών από το GKV. Οι εταιρείες προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα κάλυψης. Τα ασφάλιστρα εξαρτώνται από την ηλικία κατά την είσοδο στο πρόγραμμα και τυχόν προϋπάρχουσες προϋποθέσεις και η κάλυψη είναι συνήθως ανά άτομο και όχι ανά οικογένεια όπως με τα κυβερνητικά συστήματα ασφάλισης. Μέρος των ασφαλίστρων ιατρικής ασφάλισης έχει έκπτωση

Οι εργοδότες στη Γερμανία συνεισφέρουν επίσης σε ιδιωτικά τέλη ασφάλισης υγείας, έως και 317,55 ευρώ το μήνα.

Εάν δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις για κρατική ασφάλιση υγείας, μπορείτε να επιλέξετε να συνάψετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας από μια εταιρεία. Στη Γερμανία, θα βρείτε μια σειρά από τοπικούς και διεθνείς ασφαλιστές, όπως:

Γιατροί και ειδικοί στη Γερμανία

Οι γιατροί ονομάζονται Ärzte. Ένας Hausarzt είναι το αντίστοιχο ενός γιατρού ή γιατρού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μπορείτε να επιλέξετε τον δικό σας γιατρό. Πολλοί μιλούν τουλάχιστον βασικά Αγγλικά. Ορισμένοι γιατροί θεραπεύουν μόνο ιδιώτες ασθενείς, επομένως εάν έχετε κρατική ασφάλιση, φροντίστε να το ελέγξετε εκ των προτέρων, διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσετε για θεραπεία.

Οι ώρες επισκέψεων είναι συνήθως από τις 8 π.μ. έως τις 21:00 και από τις 15:00 έως τις 18:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή. Πολλοί κλείνουν το απόγευμα της Τετάρτης. Λίγα ιατρεία είναι ανοιχτά τα Σάββατα και μόνο οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λειτουργούν τις Κυριακές.

Μερικοί γιατροί έχουν μια πολιτική ανοιχτής πόρτας όπου μπορείτε απλώς να εμφανιστείτε και να περιμένετε. Ωστόσο, μπορεί να έχετε μεγάλη αναμονή. Θα χρειαστείτε παραπομπή από το γιατρό σας για να δείτε πολλούς ειδικούς γιατρούς, αν και ορισμένοι ειδικοί λαμβάνουν απευθείας κρατήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου μας για το σύστημα στη Γερμανίας

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks