Αλκοόλ και οδήγηση στη Γερμανία. Τι ισχύει;

οδήγηση-γερμανία-αλκοόλ

Τι γίνεται αν βγει κάποιος στη Γερμανία, πιει τα ποτά του και τον σταματήσει η αστυνομία με το αυτοκίνητο για αλκοτέστ ;

Στη Γερμανία, η νομοθεσία για το αλκοόλ κατά την οδήγηση είναι αρκετά αυστηρή. Το όριο αλκοόλ για τους οδηγούς είναι 0,5 mg/ml, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις και πιο αυστηρά όρια για ορισμένες κατηγορίες οδηγών:

 1. Νέοι οδηγοί και οδηγοί κάτω των 21 ετών: Για τους οδηγούς αυτούς ισχύει πλήρης απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ, δηλαδή το όριο είναι 0,0%.
 2. Επαγγελματίες οδηγοί: Οι επαγγελματίες οδηγοί, όπως οδηγοί λεωφορείων και φορτηγών, υπόκεινται επίσης σε πλήρη απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εργασίας τους (0,0‰).

Παραβάσεις αυτών των κανόνων μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές κυρώσεις, όπως πρόστιμα, αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, και ακόμα και φυλάκιση, εξαρτώμενα από τη σοβαρότητα της παράβασης. Στη Γερμανία, είναι σημαντικό να συμμορφώνεται κανείς με τις τοπικές νομοθεσίες ασφαλείας οδικής κυκλοφορίας για να διασφαλίζεται η ασφάλεια όλων στους δρόμους.

Πιο αναλυτικά οι ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Στη Γερμανία, οι ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ εξαρτώνται από το επίπεδο του αλκοόλ και αν ο οδηγός έχει προηγούμενες παραβάσεις. Ακολουθούν κάποια γενικά στοιχεία:

 1. Αλκοόλ από 0,5‰ έως 1,09‰ (για έμπειρους οδηγούς άνω των 21 ετών που δεν είναι επαγγελματίες)
  • Πρώτη παράβαση: Πρόστιμο από 500 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 1 μήνα.
  • Δεύτερη παράβαση: Πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 3 μήνες.
  • Τρίτη παράβαση: Πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 3 μήνες.
 2. Αλκοόλ 1,1‰ και άνω
  • Θεωρείται ποινικό αδίκημα με πιθανότητα φυλάκισης έως 1 έτος, υψηλότερα πρόστιμα και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για τουλάχιστον 6 μήνες.
 3. Νέοι οδηγοί και οδηγοί κάτω των 21 ετών
  • Ανιχνεύσιμη παρουσία αλκοόλ (0,0‰ και άνω): Πρόστιμα και πιθανή αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.
 4. Επαγγελματίες οδηγοί
  • Ανιχνεύσιμη παρουσία αλκοόλ (0,0‰ και άνω): Πρόστιμα, αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, και πιθανή αναστολή της άδειας επαγγελματικής οδήγησης.

Οι ποινές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα για ασφαλή οδήγηση και επανεξέταση για την ανάκτηση του διπλώματος οδήγησης. Στη Γερμανία, η τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας λαμβάνεται πολύ σοβαρά και οι κυρώσεις για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι σχεδιασμένες για να αποτρέψουν τις επικίνδυνες συμπεριφορές.

Παιδιά, με τη σειρά μου θέλω με ένα προσωπικό σχόλιο να σας παροτρύνω να μην οδηγείτε ενώ έχετε πιει. Σε όποια χώρα και να ζούμε να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί με το τιμόνι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks