Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στο Άμστερνταμ

royal palace at the dam square in amsterdam

Το Άμστερνταμ είναι από τις αγαπημένες πόλεις των SuperGreeks. Η ελευθερία, η ποδηλασία, τα κανάλια και τα πολλά μουσεία σας χαρίζουν πάντα μερικές στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Επιπλέον, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας έχει κάτι ιδιαίτερο να δείτε όπου και αν βρεθείτε, ακόμα και αν απλά περιπλανιέστε στην πόλη. Από τις πληθωρικές πολιτικές δομές της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής έως τα κομψά σύγχρονα αριστουργήματα αρχιτεκτονικής από διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες, το Άμστερνταμ υπήρξε πάντοτε ένα κέντρο αρχιτεκτονικών πολύτιμων λίθων.

Royal Palace Amsterdam

Παρά το όνομά του, το παλάτι στην πλατεία Dam δεν ανήκε πάντα στην ολλανδική βασιλική οικογένεια. Το κτίριο αρχικά κατασκευάστηκε ως δημαρχείο κατά την Ολλανδική Χρυσή Εποχή τον 17ο αιώνα – μια εποχή που το Άμστερνταμ ήταν μια από τις πιο ισχυρές πόλεις στον κόσμο. Το παλάτι σχεδιάστηκε για να συμβολίζει τη διεθνή επιρροή της πόλης, αποτίοντας φόρο τιμής στην κλασική ρωμαϊκή και ελληνική αρχιτεκτονική.

EYE Filmmuseum

Είναι λίγο δύσκολο να μην παρατηρήσετε την κεκλιμένη σιλουέτα του EYE Filmmuseum καθώς βρίσκεται πάνω από το λιμάνι. Αυτό το μονολιθικό κέλυφος προσφέρει μία από τις καλύτερες θέες της πόλης. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Κεντρικού Σταθμού του Άμστερνταμ και περιλαμβάνει αρκετούς υπερσύγχρονους κινηματογράφους και τα μεγαλύτερα αρχεία ταινιών στην Ολλανδία. Υπάρχει μια χρέωση εισόδου για τις περισσότερες εκθέσεις, αλλά η μόνιμη συλλογή είναι δωρεάν για επίσκεψη.

Scheepvaarthuis (Grand Hotel Amrâth Άμστερνταμ)

Το Scheepvaarthuis θεωρείται το πρώτο πλήρες παράδειγμα αρχιτεκτονικής του Amsterdamse School και ενσωματώνει το δυναμικό, εκφραστικό στυλ, που έχει γίνει συνώνυμο με το κίνημα, από το περίτεχνο μεταλλικό του έργο έως τους επιβλητικούς πύργους και πυργίσκους. Το παλιό κτίριο σχεδιάστηκε για να στεγάσει τις ναυτιλιακές εταιρείες που εμπλέκονται στο παγκόσμιο εμπόριο και οι ναυτιλιακές ενώσεις του αντικατοπτρίζονται στα περίπλοκα και ανάγλυφα γλυπτά γύρω από το εξωτερικό του. Το 1998, μετατράπηκε σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων που ονομάζεται πλέον Grand Hotel Amrâth Amsterdam.

Μουσείο Επιστημών ΝΕΜΟ

Όπως ένα τεράστιο πλοίο που αναμένεται να πλεύσει από τα ανατολικά λιμάνια, το χαλκό-πράσινο κτήριο του Renzo Piano έχει γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια σύγχρονης αρχιτεκτονικής του Άμστερνταμ. Το υπερσύγχρονο μουσείο διαθέτει την υψηλότερη πλατεία του Άμστερνταμ, 22 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κεκλιμένη βεράντα βλέπει στην καρδιά του Άμστερνταμ, προσφέροντας υπέροχη πανοραμική θέα στην πόλη. Είναι μάλιστα προσβάσιμο μέσω μιας μεγάλης σκάλας στη νότια πλευρά του κτηρίου.

Het Schip

Όπως και το Scheepvaarthuis, το Het Schip σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του Amsterdamse School και διαθέτει πολλά όμορφα, καμπυλοτά μοτίβα με τούβλα. Το κτίριο κατοικιών κατασκευάστηκε το 1919 και φιλοξένησε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος για σχεδόν έναν αιώνα. Το πρώην ταχυδρομείο ακινήτων έχει πλέον μετατραπεί σε ένα αποκλειστικό μουσείο για την ιστορία του κινήματος, με εισιτήρια που παρέχουν επίσης είσοδο σε ένα αυθεντικό διαμέρισμα της Amsterdamse School, καθώς και τον περίφημο διακοσμητικό πύργο του Het Schip που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα του κτήματος, Michel de Klerk.

Pathé Tuschinski

Το Pathé Tuschinski θεωρείται τακτικά ως ο πιο όμορφος κινηματογράφος στον κόσμο λόγω του εκπληκτικού εξωτερικού και εσωτερικού του σχεδιασμού. Ολόκληρος ο κινηματογράφος είναι μια εικαστική γιορτή, στολισμένη εντυπωσιακά με την άποψη του Art Deco και του Art Nouveau να ακμάζει. Όλο το κτίριο μάλιστα σχεδιασμένο από τον Hijman Louis de Jong. Παράλληλα με την ευρεία επιλογή τακτικών προβολών για ταινίες, το Tuschinski φιλοξενεί επίσης πολλά διεθνή φεστιβάλ ταινιών.

Westerkerk

Το Westerkerk είναι ο μεγαλύτερος προτεσταντικός καθεδρικός ναός στις Κάτω Χώρες και κατασκευάστηκε μετά τη Μεταρρύθμιση, προκειμένου να φιλοξενήσει τον πρόσφατα μετατρεπόμενο Καλβινιστικό πληθυσμό του Άμστερνταμ. Η εκκλησία, η οποία βρίσκεται στη ζώνη των καναλιών του 17ου αιώνα, ολοκληρώθηκε το 1631 και είναι από τα πιο διάσημα παραδείγματα της ολλανδικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Το ψηλό καμπαναριό των 86 μέτρων περιέχει 51 γιγάντιες καμπάνες που ηχούν σε όλη την περιοχή της Ιορδάνης.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks