Γερμανία: Γιατί δεν έχω λάβει ακόμη το επίδομα των 300 ευρώ;

γερμανία-επίδομα

Πολλοί εργαζόμενοι στη Γερμανία έχουν ήδη λάβει το επίδομα των 300 ευρώ για την ενεργειακή ανακούφιση. Εάν είστε από αυτούς που δεν το έχουν λάβει ακόμη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε.

Η πληρωμή των 300 ευρώ – γνωστή ως Energiepreispauschale ή EPP – είναι ένα από τα μέτρα ελάφρυνσης της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού που αποσκοπούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Απευθύνεται σε όλους όσοι ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται με μερική και προσωρινή απασχόληση, των ασκούμενων και των φοιτητών σε αμειβόμενη πρακτική άσκηση, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όσοι έχουν ήδη λάβει την πληρωμή ως μέρος του μισθού τους για τον Σεπτέμβριο, θα έχουν ένα στοιχείο στην απόδειξη πληρωμής τους με την ένδειξη sonstiger Bezug (“άλλη αμοιβή”) ή “E” για Einmalbezug (“εφάπαξ πληρωμή”).

Το EPP υπόκειται σε φόρο μισθοδοσίας, επομένως μόνο όσοι κερδίζουν κάτω από το βασικό αφορολόγητο όριο (δηλαδή δεν κερδίζουν αρκετά ώστε να πληρώσουν φόρο) θα επωφεληθούν από το πλήρες ποσό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι εργαζόμενοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 193 ευρώ από το επίδομα των 300 ευρώ.

Ωστόσο, αν το EPP δεν εμφανίστηκε στην απόδειξη μισθοδοσίας σας τον Σεπτέμβριο, ακολουθούν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Εργάζεστε σε min-job στη Γερμανία

Οι απασχολούμενοι με mini-job πρέπει να ξεκαθαρίσουν στους εργοδότες τους ότι η mini-job είναι το κύριο μέσο εισοδήματός τους, καθώς συχνά μια mini-job ασκείται παράλληλα με μια άλλη εργασία.

Εάν δεν έχετε λάβει ακόμη την πληρωμή των 300 ευρώ, είναι καλύτερο να το συζητήσετε με τον εργοδότη σας και να επιβεβαιώσετε εγγράφως ότι πρόκειται για την κύρια εργασία σας.

Ο εργοδότης σας δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλει την πληρωμή

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα δεν καταβάλλεται καθόλου από τον εργοδότη.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τις ακόλουθες εξαιρέσεις, για παράδειγμα: εάν ο εργοδότης δεν υποχρεούται να υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ο εργαζόμενος απασχολείται σε βραχυπρόθεσμη βάση ή είναι προσωρινός εργαζόμενος στη γεωργία και τη δασοκομία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να υποβάλετε δήλωση φόρου εισοδήματος για το 2022 και να διεκδικήσετε εκεί το EPP.

Η πληρωμή μπορεί να έρθει αργότερα

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι, εάν ο εργοδότης παραλείψει την πληρωμή “για οργανωτικούς ή λογιστικούς λόγους”, για παράδειγμα εάν ξεκινήσατε τη δουλειά σας τον Αύγουστο και το τμήμα μισθοδοσίας δεν σας πρόλαβε, τότε η πληρωμή μπορεί να γίνει αργότερα.

Το αργότερο, ωστόσο, θα πρέπει να έρθει όταν ο εργοδότης στείλει τη δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Lohnsteuerbescheinigung) – η οποία συνήθως αποστέλλεται τον Δεκέμβριο.

Και σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να διευκρινίσετε με τον εργοδότη σας ή το τμήμα μισθοδοσίας γιατί δεν έχετε λάβει ακόμη την πληρωμή.

Εργάζεστε σε μια μικρή εταιρεία στη Γερμανία

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν την κατ’ αποκοπήν ενεργειακή αποζημίωση τον Σεπτέμβριο, αλλά μπορούν να το κάνουν τον Οκτώβριο.

Αυτό συμβαίνει εάν ο εργοδότης υποβάλλει τις δηλώσεις φόρου μισθοδοσίας στην εφορία σε τριμηνιαία και όχι σε μηνιαία βάση.

Οι μικρότεροι εργοδότες, για παράδειγμα, που καταβάλλουν λιγότερα από 5.000 ευρώ προκαταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών ετησίως, πρέπει να υποβάλλουν την προκαταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών μόνο μία φορά το τρίμηνο.

Αυτή δεν πρέπει να καταβληθεί πριν από τις 10 Οκτωβρίου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν το εφάπαξ ποσό των 300 ευρώ πριν από τον Οκτώβριο.

Ποια άλλη στήριξη θα λάβουν οι πολίτες από τη γερμανική κυβέρνηση;

Την Τρίτη, οι 16 ηγέτες των κρατιδίων της Γερμανίας συναντώνται με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να συζητήσουν ποια μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνει το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Αναμένεται ότι ένα Gaspreisdeckel – ή ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά αυτό το χειμώνα – θα τεθεί σύντομα σε ισχύ όταν καθοριστούν οι λεπτομέρειες, ενώ σχέδια για έναν οικονομικό διάδοχο του δημοφιλούς εισιτηρίου των 9 ευρώ θα παρουσιαστούν επίσης αργότερα αυτό το μήνα.

Οι δικαιούχοι επιδομάτων θα λάβουν μια εφάπαξ επιπλέον καταβολή των υφιστάμενων επιδομάτων τους για να πληρώσουν το υψηλότερο κόστος θέρμανσης και οι συνταξιούχοι θα λάβουν μια πληρωμή 300 ευρώ την 1η Δεκεμβρίου.

Δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση γι’ αυτό, απλώς θα προστεθεί στις πληρωμές που λαμβάνουν από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Προβλέπεται επίσης εφάπαξ πληρωμή 200 ευρώ για τους φοιτητές, αν και κάθε ομόσπονδο κρατίδιο μπορεί να καταλήξει να καταβάλει το ποσό με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο σε μια διαδικασία που ακόμη καθορίζεται.

Από το επόμενο έτος, οι γονείς θα δουν αύξηση στο ποσό του επιδόματος τέκνων (Kindergeld) που λαμβάνουν, έως 237 ευρώ μηνιαίως, ανά παιδί, μέχρι και το τρίτο παιδί.

Πηγή: GRland

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks