4ημερη εργασία από το φθινόπωρο στο Βέλγιο

Alexander De Croo

Η επιλογή της εργασίας τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για ορισμένους εργαζόμενους στο Βέλγιο θα είναι διαθέσιμη αυτό το φθινόπωρο, μετά την επίσημη έγκριση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο

Ορισμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται περισσότερες ώρες τις τέσσερις ημέρες την εβδομάδα με αντάλλαγμα την πέμπτη μέρα άδεια, με στόχο την προώθηση μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής(work life balance). 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο θα μπορεί να ολοκληρώσει μια εβδομάδα εργασίας 38 ωρών σε τέσσερις ημέρες 9,5 ωρών αντί για πέντε ημέρες 7,36 ωρών. 

«Αυτό θα καταστήσει δυνατό τον καλύτερο συνδυασμό ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής», δήλωσε ο Pierre-Yves Dermagne (PS), ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας του Βελγίου.

«Αυτό είναι ένα από τα μαθήματα της πανδημίας και είναι η πρώτη φορά που τα μέτρα προσαρμόζονται στις ανάγκες των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών».

Η Dermagne έκανε κάποιες αλλαγές στην αρχική συμφωνία προκειμένου να ενσωματώσει τις επικρίσεις των συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης μιας γραμμής που απαγορεύει την ανάθεση υπερωριών σε άτομα με τετραήμερη εβδομάδα εργασίας που θα επέτρεπε στους εργοδότες τους να τους ζητήσουν να εργαστούν την πέμπτη ημέρα. 

Υπερωρίες την πέμπτη ημέρα μπορούν να ζητηθούν μόνο από τους ίδιους τους εργαζόμενους και η διοίκηση μπορεί να απορρίψει ένα τέτοιο αίτημα.

Άλλες εργασιακές μεταρρυθμίσεις 

Email και τηλεφωνικές κλήσεις με το πέρας του ωραρίου εργασίας…

Εκτός από την 4ημερη εργασία στο Βέλγιο, ένας άλλος νόμος που ψηφίστηκε είναι να μην απαιτείται από τους εργαζόμενους να κοιτούν τα email τους ή να απαντούν σε κλήσεις στο τηλέφωνο, αφού τελειώσει το ωράριο και στα ρεπό.

Αυτός ο νόμος εφαρμόζεται ήδη στον δημόσιο τομέα και τώρα εισήχθη και στον ιδιωτικό τομέα.

Η εκπαίδευση

Οι εργατικές μεταρρυθμίσεις του Βελγίου περιλαμβάνουν επίσης υποχρεωτικό χρόνο για εκπαίδευση εργαζομένων, παροχή ευκαιριών μετάβασης σε απολυμένους εργαζομένους, ασφάλιση αυτοαπασχολούμενων από εργατικά ατυχήματα.

Από αρχές Φλεβάρη του νέου έτους αναμένουμε να ξεκινήσουν να ισχύουν όλα αυτά τα νέα μέτρα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks