Η σκοτεινή αεροπορική τραγωδία του Boing 747 στο Άμστερνταμ (1992)

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τα γεγονότα ενός περίεργου αεροπορικού δυστυχήματος στο Άμστερνταμ, μόλις μερικά χρόνια πριν.

Απλά θα σας μεταφέρουμε σκόρπιες πληροφορίες για το ατύχημα, μιας ακόμα και σήμερα το ζήτημα παραμένει σκοτεινό και ψάχνοντας στο ίντερνετ, σε αρχεία και δημοσιεύματα δε θα βρεις κάποια ασφαλή πληροφορία για το τι ακριβώς συνέβη, ποιες ήταν οι επιπτώσεις, το φορτίο, τα αίτια κτλ.  – Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες και θα καταθέσουμε μόνο μερικά στοιχεία. Είναι τόσα πολλά αυτά που κρύφτηκαν από τους αρμόδιους, αλλά και τόσες πολλές οι θεωρίες συνωμοσίας…

Απόγευμα Κυριακής της 4ης Οκτωβρίου το 1992, ένα Boeing 747 μεταφορέας εμπορευμάτων, συνετρίβη στα διαμερίσματα Groeneveen και Klein Kruitberg στο Bijlmermeer, μια περιοχή στα νοτιοανατολικά του Άμστερνταμ και στην περιοχή του Zuidoost.

Είναι μια ιστορία η οποία είναι σκοτεινή διότι ποτέ δε δόθηκαν πολλά στοιχεία από την έρευνα του ατυχήματος, κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές θεωρίες και αποκαλύφθηκαν αρκετά πράματα έπειτα από αρκετά χρόνια από την πτώση του αεροσκάφους, με απόρροια να μην είναι ξεκάθαρο τίποτα.

Η πτήση ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και πήγαινε για το Ισραήλ με ενδιάμεσο σταθμό, το Άμστερνταμ. Το αεροπλάνο ήταν της αεροπορικής εταιρείας El Al Israel Airlines όπου είναι ο Ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας

47 άτομα έχασαν τη ζωή τους

Από το αεροπορικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 47 άτομα, μεταξύ άλλων τα 4 άτομα του πληρώματος. Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν και ακόμα περισσότεροι παρουσίασαν προβλήματα το αμέσως επόμενο διάστημα από τα χημικά που άφησε πίσω της η σύγκρουση. Κάποιοι αναφέρεται ότι από τον πανικό που επικράτησε τα δευτερόλεπτα της σύγκρουσης πηδούσαν από τα μπαλκόνια.

Το πλήρωμα αποτελούνταν από τον καπετάνιο Yitzhak Fuchs (59), τον πρώτο αξιωματικό Arnon Ohad (32) και τον μηχανικό πτήσεων Gedalya Sofer (61). Ο 4ος επιβάτης του αεροπλάνου ταξίδευε στο Τελ Αβίβ για να παντρευτεί έναν υπάλληλο της αεροπορικής εταιρείας El Al.

Ο αρχηγός ήταν ένας έμπειρος αεροπόρος, έχοντας πετάξει ως πιλότος μαχητής-βομβιστής στην ισραηλινή αεροπορία στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Εξ’ αρχής υπολογιζότανε ότι οι νεκροί θα ξεπερνούσαν τους 200. Τελικά, υπήρξαν επίσημα 47 νεκροί και τραυματίες. Μέχρι και σήμερα κάποιοι πιστεύουν ότι οι θάνατοι ήταν αρκετοί περισσότεροι από αυτή την αεροπορική τραγωδία.

Εκείνη την εποχή

Η συντριβή του αεροσκάφους El Al στο κτίριο διαμερισμάτων του Bijlmer προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά. Οι μάρτυρες περιγράφουν φλόγες σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, γεγονός που δείχνει την παρουσία διαφορετικών χημικών ουσιών. Οι οσμές και ο καπνός από τη φωτιά ήταν ιδιαίτερα ασφυκτικές και διήρκεσαν για μέρες. Ωστόσο, οι ολλανδικές αρχές δήλωσαν ότι μόνο τα λουλούδια, τα αρώματα και τα ηλεκτρονικά ήταν στον κατάλογο των φορτίων.

Σκυλιά γράφεται ότι πέθαναν εκείνη την εποχή από δηλητηρίαση και άλλα ζώα, τα πουλιά εξαφανίστηκαν και οι άνθρωποι ο ένας μετά τον άλλο δήλωναν διάφορες ασθένειές έπειτα από ένα εξάμηνο από τη σύγκρουση. Προβλήματα προέκυψαν στους κατοίκους της περιοχής, δημοσιογράφους που κατέγραφαν το γεγονός, γιατρούς και άλλους εμπλεκόμενους με το δυστύχημα. Σε όλες αυτές τις καταγγελίες οι Ολλανδοί αξιωματούχοι απαντούσαν << Δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση με το συμβάν>>.

Oι ηχογραφήσεις που κατέγραφαν τις συνομιλίες του πληρώματος δε βγήκαν ποτέ στη δημοσιότητα.

Το Φορτίο

Αποκαλύφτηκε μετά από χρόνια πως το φορτίο δεν ήταν λουλούδια και αρώματα, αλλά χημικές ουσίες.Φορτίο χημικών ουσιών από τις οποίες παράγεται το νευροτοξικό αέριο σαρίν μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελ Αλ.

Την ύπαρξη του επικίνδυνου φορτίου, που αποκάλυψε η ολλανδική εφημερίδα «NRC Handelsblad», επιβεβαίωσε η ισραηλινή αεροπορική Ελ Αλ, η οποία υποστήριξε
εντούτοις ότι η μεταφορά των χημικών ουσιών έγινε σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και εν γνώσει των ολλανδικών αρχών. Οι Ολλανδικές αρχές το παραδέχτηκαν ότι γνώριζαν τελικά.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα, το αεροσκάφος της Ελ Αλ μετέφερε 190 λίτρα διμεθυλο-μεθυλοφοσφωρικού οξέος (DMPP), συστατικού του ισχυρού νευροτοξικού
αερίου σαρίν.

By Jos Wiersema. The original uploader was Maaike98 at Dutch Wikipedia., modified by Simeon87

Επίλογος

Αν ψάξεις στο διαδίκτυο θα βρεις χιλιάδες πληροφορίες για το τι συνέβη εκείνη την εποχή με αυτό το αεροπορικό δυστύχημα. Όλα περίεργα σε μια υπόθεση που μάλλον θα δε θα μάθουμε ποτέ τι συνέβη πραγματικά.

To μνημείο

Το μνημείο που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή για το αεροπορικό δυστύχημα μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί.

Πως μετέδωσαν το συμβάν τα κανάλια της εποχής

Αναπαράσταση και πληροφορίες για τα αίτια της τραγωδίας

* Αν υπάρχει κάποιος από εσάς που ζούσε στην Ολλανδία και θυμάται το συμβάν, ας μας περιγράψει πως το βίωσε εκείνη την εποχή. 

Πηγές: Τα Νέα, BBC, NLTimes, electronicintifada, Times Of Israel, Wiki

Φωτογραφίες : Wiki

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks