Ασφάλεια υγείας στο Λουξεμβούργο

Όλοι οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου δικαιούνται κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους κατοίκους.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Λουξεμβούργου είναι ένα από τα καλύτερα χρηματοδοτούμενα στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου δαπανά περίπου το 6% του ΑΕΠ για την υγειονομική περίθαλψη. Η βασική υγειονομική κάλυψη είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες του Λουξεμβούργου, όπου οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορές για ιατρικά έξοδα. Η δημόσια ασφάλιση υγείας καλύπτει περισσότερο από το 90% των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, πολλοί expats επιδιώκουν να συνάψουν επιπλέον ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια για να καλύψουν το τμήμα των ιατρικών αμοιβών που δεν καλύπτονται από το κράτος. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, το Λουξεμβούργο δεν διαθέτει δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Αντ ‘αυτού, όλα τα νοσοκομεία διευθύνονται από το Caisse Nationale de Santé (CNS), και οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν το δικό τους γιατρό, ειδικευόμενο και νοσοκομείο.

Όλοι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο Λουξεμβούργο υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες με τη σειρά τους τους παρέχουν τη δυνατότητα παροχής κρατικής υγειονομικής περίθαλψης.

Εάν σήμερα ξεκινάς να δουλέψεις στο Λουξεμβούργο τότε ο εργοδότης σου θα πρέπει να σε εγγράψει στο σύστημα υγείας της χώρας σε 8 ημέρες.

Το κόστος δημόσιας ασφάλισης υγείας

Εάν χρειαστείς για τον οποιοδήποτε λόγο τον γιατρό στο Λουξεμβούργο τότε θα πρέπει πρώτα να πληρώσεις για ότι χρειαστείς και στη πορεία να παραθέσεις τις αποδείξεις για τις συνεδρίες, τη θεραπεία και τα φάρμακα ώστε να μπορέσεις να πάρεις πίσω τα χρήματα σου.

Το ποσό της επιστροφής εξαρτάται από το είδος της θεραπείας που χρειάζεσαι και αν σου το καλύπτει και η ιδιωτική σου ασφάλεια σε κάποιες περιπτώσεις.

Πληρώνουν όλοι εκτός …

Από τους άνεργους , τους συνταξιούχους και τους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας. Τα προστατευόμενα μέλη μιας οικογένειας, επίσης, δεν πληρώνουν κάποιο ποσό για να έχουν “προνόμια” στην ιατρική περίθαλψη.

Φοιτητές στο Λουξεμβούργο

Οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και οι Έλληνες που σπουδάζουν στο Λουξεμβούργο θα καλύπτονται από την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας καθ’όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Πηγή : expatica

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks