Φοιτητική εργασία στο Βέλγιο: τι πρέπει να γνωρίζεις

δουλειά-φοιτητές-βέλγιο

Τι είναι η φοιτητική εργασία;

Η “φοιτητική εργασία” είναι ένας τύπος εργασίας στον οποίο εσύ, ως φοιτητής, προστατεύεσαι από έναν συγκεκριμένο τύπο σύμβασης. Η σύμβαση αυτή έχει περιορισμένη διάρκεια και διαμορφώνεται από την εργατική νομοθεσία καθορίζοντας ποια εργασία επιτρέπεται, τα διαλείμματα που δικαιούσαι, πότε πρέπει να εργασθείς και πότε όχι κ.λ.π.

Πώς μπορώ να έχω φοιτητική εργασία;

Μπορείς να εργασθείς σύμφωνα με τον κανονισμό 475 ωρών, εφόσον:

Είσαι φοιτητής, δηλαδή είσαι στη δευτεροβάθμια, ανώτερη ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη είναι η κύρια δραστηριότητά σου και οποιαδήποτε εργασία είναι σαφώς δευτερεύουσα δραστηριότητα.

(Δεν δικαιούσαι συμβόλαιο φοιτητικής εργασίας αν: α) υπάρχει συμβόλαιο 12 μηνών και άνω με έναν εργοδότη, διότι μόλις περάσουν αυτοί οι 12 μήνες, δεν μπορείς πλέον να έχεις συμβόλαιο φοιτητικής εργασίας με αυτόν τον εργοδότη. Αυτό, διότι εργοδότης και εργαζόμενος οφείλουν να πληρώσουν κανονικές κοινωνικές εισφορές. Ωστόσο, μπορείς να συνάψεις συμβόλαιο φοιτητικής εργασίας με έναν άλλο εργοδότη, και β) αν παρακολουθείς νυχτερινό σχολείο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή εκπαίδευσης με περιορισμένο πρόγραμμα σπουδών.)

Πληροίς το ηλικιακό κριτήριο. Δηλαδή είσαι τουλάχιστον 16 χρονών ή 15 ετών με ολοκληρωμένα τα πρώτα δύο χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρακολουθείς σχολείο με μερική απασχόληση και έχεις φοιτητικό συμβόλαιο με διαφορετικό εργοδότη από εκείνον της πρακτικής άσκησης. Επίσης, η φοιτητική εργασία πραγματοποιείται εκτός των ωρών που αναμένεται να παρακολουθήσεις θεωρητική ή πρακτική εκπαίδευση.Τέλος, δεν λαμβάνεις κανένα επίδομα ανεργίας ή επίδομα ένταξης.

Ποιες είναι οι ώρες εργασίας και μισθός ενός φοιτητή;

Εφόσον ξεκινήσεις να εργάζεσαι ως φοιτητής, πρέπει να προσέξεις να μην υπερβείς έναν ορισμένο αριθμό νομικών περιορισμών:

– Δικαιούσαι 475 ώρες εργασίας ετησίως, για να καταβάλλεις μειωμένες κοινωνικές εισφορές. Αν επιθυμείς να εργασθείς περισσότερες ώρες, είναι φυσικά εφικτό, αλλά θα χρειαστεί να πληρώσεις όλες τις κοινωνικές εισφορές που προβλέπονται, ενώ εξακολουθείς να βρίσκεσαι υπό συμβόλαιο φοιτητικής εργασίας. Την επόμενη χρονιά (κι εφόσον διατηρείς την φοιτητική σου ταυτότητα) θα δικαιούσαι εκ νέου 475 ώρες. Αν το προηγούμενο έτος εργάσθηκες λιγότερες ώρες, οι υπόλοιπες δεν μεταφέρονται στην επόμενη χρονιά.

-Ο μισθός πρέπει να είναι μέχρι 12.700,- € (μεικτά), και πρέπει να υποβάλλεις φορολογική αίτηση.


Σε περίπτωση που ο μισθός σου είναι υψηλότερος του ορίου, υπάρχει πιθανότητα να πρέπει να πληρώσεις μόνος τους φόρους. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς σου, καθώς δεν θεωρείσαι πλέον υπό την ευθύνη τους οικονομικά (αν διαμένουν στο Βέλγιο).

Αν αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για την φοιτητική εργασία στο Βέλγιο, μπορείς να συμβουλευτείς σελίδες όπως:

Student at work

Student.be

Vdab.be

Αν ψάχνεις γενικά για εργασία στο Βέλγιο διάβασε και αυτό το άρθρο μας :

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks