Οι ευρωπαίοι αγοράζουν πολυτελή καταφύγια υπό τον φόβο πολέμου

καταφύγια-ευρώπη

Επανέρχονται τα καταφύγια στη ζωή των Ευρωπαίων καθώς ο φόβος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο ολοκληρωτικός πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους, που πριν από λίγο καιρό έμοιαζε για τους περισσότερους με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλάζει τον τρόπο σκέψης των πολιτών.

Η προσωπική – οικογενειακή ασφάλεια και η επιβίωση σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης τη στιγμή, που η πυρηνική, χημική αλλά και βιολογική απειλή πλανάται ξανά πάνω από την Ευρώπη μετά από πολλές δεκαετίες, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται μία πολλά υποσχόμενη νέα αγορά ακινήτων, αυτή τη φορά 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, καθώς το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την απόκτηση ενός καταφυγίου εκτοξεύτηκε ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία με τις σχετικές παραγγελίες να πολλαπλασιάζονται.

Καταφύγια για όλα τα βαλάντια από 79.000 ευρώ έως και 800.000 ευρώ ανάλογα με το εμβαδό, τις παροχές αλλά και τις ανέσεις είναι έτοιμα να δώσουν λύσεις στη γενικευμένη ανασφάλεια από την αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος αλλά και του εφιάλτη του Τσερνόμπιλ. Αν και οι πολίτες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται πιο κοντά στο πεδίο των συγκρούσεων οι Γάλλοι δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση καταφυγίου τη δεδομένη στιγμή.

Στη Γαλλία το μεγαλύτερο δίκτυο πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη

Αιτία είναι το σχεδόν μηδενικό ποσοστό πυρηνικής προστασίας στη γαλλική επικράτεια καθώς η χώρα των 67 εκατ. κατοίκων διαθέτει μόλις 1.000 καταφύγια, εκ των οποίων 600 στρατιωτικά και 400 ιδιωτικά. Επιπλέον, η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη με 56 αντιδραστήρες διασκορπισμένους σε 18 περιφέρειες, γεγονός, που την καθιστά τη 2η μεγαλύτερη παραγωγό χώρα πυρηνικής ενέργειας, πίσω από τις ΗΠΑ. Η εικόνα αυτή είναι εντελώς διαφορετική σε άλλες χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και η Ελβετία όπου η προστασία του πληθυσμού σε καταφύγια από συμβατική ή πυρηνική επίθεση είναι σχεδόν απόλυτη.

Υψηλή, της τάξης άνω του 70%, είναι και η πληθυσμιακή κάλυψη σε ΦινλανδίαΣουηδία και Νορβηγία. Ειδικά στη Φιλανδία υπάρχουν 50.000 καταφύγια με χωρητικότητα 4 εκατ. ατόμων. Τα καταφύγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, που έχουν τη μορφή ενός υπογείου κατοικίας, και τους προκατασκευασμένους μεταλλικούς σκελετούς, που ουσιαστικά «θάβονται» στο έδαφος. Μέσω της εγκατάστασης ειδικού φίλτρου αέρα εξασφαλίζεται προστασία έναντι επικίνδυνων χημικών ουσιών, βακτηριολογικής επίθεσης ακόμα και από τον ιό του κορωνοϊού.

Το φιλτράρισμα του αέρα δε σταματά σε περίπτωση διακοπής ρεύματος καθώς εφεδρική μπαταρία επιστρατεύεται μέχρι την έναρξη λειτουργίας της γεννήτριας. Εάν η μπαταρία αυτή παρουσιάσει βλάβη, ένας στρόφαλος μπορεί να λειτουργήσει χειροκίνητα το σύστημα διασφαλίζοντας τον καθαρισμό του αέρα για 8 ώρες μετά από μόνο 10 λεπτά χρήσης.

Κατασκευασμένο να αντέχει τουλάχιστον 100 χρόνια

Στο μεταξύ, η εγκατάσταση του καταφυγίου μπορεί να γίνει σε ελεύθερο οικόπεδο και στη συνέχεια πάνω σε αυτό να χτιστεί η κατοικία. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί κάτω από το έδαφος στον κήπο υπάρχουσας κατοικίας. Η υπόγεια και όχι υπέργεια κατασκευή είναι απαραίτητη γιατί το έδαφος, που μεσολαβεί μέχρι το εσωτερικό του καταφυγίου, επιτρέπει το «φιλτράρισμα» των ακτίνων γ εξασθενώντας τες σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος ή πυρηνικού πολέμου.

Μια κύρια είσοδος εξοπλισμένη με καταπακτή, που καταλήγει σε θωρακισμένη πόρτα και μια έξοδος κινδύνου με ανασυρόμενη σκάλα εξασφαλίζουν την πρόσβαση και την διαφυγή από τον αεροστεγή χώρο. Η θερμοκρασία μέσα στο καταφύγιο είναι μεταξύ 12 και 15 βαθμών όλο το χρόνο ενώ οι προδιαγραφές του προκατασκευασμένου σκελετού είναι για να αντέχει τουλάχιστον 100 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή στη γαλλική αγορά προσφέρονται υπόγεια καταφύγια από μπετόν, εμβαδού 14τ.μ, από 79.000ευρώ, τιμή όχι απαγορευτική για τη φιλοξενία 4 ατόμων. Η τιμή ανεβαίνει στα 280.000 ευρώ για κατασκευές ίδιου τύπου, εμβαδού 26τ.μ, που διαθέτουν πόσιμο νερό, γεννήτρια και άλλες παροχές. Βέβαια, υπάρχουν προς διάθεση και πολύ ακριβότερες πολυτελείς επιλογές.

Μία από αυτές είναι τα προκατασκευσμένα καταφύγια από χάλυβα του γαλλικού οίκου Artemis, που ξεκινούν από τα 149.000 ευρώ στη βασική έκδοσή τους και ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού ανεβαίνουν στα 300.000-500.000 ευρώ. Το κόστος αυξάνεται και άλλο σε κατασκευές της κατηγορίας των 100τ.μ με δυνατότητα φιλοξενίας 14 ατόμων και πλήρες πακέτο παροχών φτάνοντας τις 800.000 ευρώ.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks