Οι φυλακές στην Ολλανδία (vol.1)

fulakes-ollandia-sunthikes

Οι Κάτω Χώρες μείωσαν τις φυλακές από το 2006 κατά το ήμισυ. Ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε από 20.463 σε 10.464 το 2017, δηλαδή υπάρχει μείωση σχεδόν 50% σε περίπου μια δεκαετία.

Οι ειδικοί μιλούν για διάφορους λόγους πίσω από το φαινόμενο της μείωσης των φυλακών. Ο κύριος λόγος είναι η μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας, οι εναλλακτικές “τιμωρίες” και οι σημαντικές περικοπές του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν το 2013 για τις υπηρεσίες φύλαξης.

Οι ολλανδικές φυλακές έχουν αδειάσει σταδιακά τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας στο κλείσιμο 29 φυλακών μεταξύ του 2013 και του 2018.

Λόγω αυτών των περικοπών του προϋπολογισμού και της μείωσης του πληθυσμού των φυλακών, ο αριθμός των φυλακών μειώθηκε επίσης κατά 53% από το 2012.

Μια αποκαλούμενη Επιτροπή Παραπόνων διορίζεται σε κάθε εγκατάσταση φυλακών και ασχολείται με καταγγελίες από κρατούμενους.

Οι συνθήκες και η κατάσταση στις ολλανδικές φυλακές και εγκαταστάσεις θεωρούνται επίσης σύμφωνα με τα πρότυπα.

Εκτός από:

Κακή είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τις δύο μονάδες υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες της χώρας, στις φυλακές Vught και De Schie. Άτομα που κατηγορούνται ή καταδικάστηκαν για τρομοκρατία ή υπάρχουν υποψίες ότι έχουν ριζοσπαστικές απόψεις για το Ισλάμ, τοποθετούνται εκεί χωρίς κατάλληλη προηγούμενη αξιολόγηση. Οι συνθήκες ασφαλείας θεωρούνται εξαιρετικά ενοχλητικές (συνεχής παρακολούθηση, λίγες δραστηριότητες, εργασία, επισκέψεις και παρατεταμένη απομόνωση ) και δεν παρέχονται κατάλληλα ένδικα μέσα γι’ αυτήν την κατηγορία κρατουμένων. Οι κρατούμενοι που καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη δεν έχουν σχεδόν καμία προοπτική αποφυλάκισης. Μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση της υπόθεσής τους μετά από 25 χρόνια. Πολύ λίγα άτομα έχουν προσαρμογή στις ποινές τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μισθοί των φυλακών είναι πολύ χαμηλότεροι από τον εθνικό μέσο όρο. Ένας τρόφιμος βγάζει κατά μέσο όρο 0,76 € για μια ώρα εργασίας. Η διοίκηση των φυλακών δεν παρέχει καμία μορφή οικονομικής βοήθειας σε άπορους κρατούμενους.

Ο Ολλανδικός Εθνικός Προληπτικός Μηχανισμός (NPM) έχει συχνά επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπειρογνώμονες που εργάζονται στον τομέα της πρόληψης κατά των βασανιστηρίων. Οι κύριοι λόγοι που προέκυψαν ήταν η έλλειψη ανεξαρτησίας και η σύνθετη δομή που βλάπτει την ποιότητα της εργασίας του. Το NPM αποτελείται από επτά ήδη υπάρχοντα όργανα εποπτείας.

Θέλεις να κάνεις ανακαίνιση το σπίτι ή κατάστημα σου ;

Αριθμοί

Ο πληθυσμός της Ολλανδίας είναι 17,118,084. Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων είναι 9315 .

Ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, υπάρχουν 54 φυλακισμένοι. Το ποσοστό των ανθρωποκτονιών είναι 0.6 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Ο μέσος όρος φυλάκισης στην Ολλανδία είναι 3.5 μήνες. Η πληρότητα στις φυλακές βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 86,5%.

Συνθήκες ζωής

Το κελί

Τα κελιά φυλακής είναι εξοπλισμένα με τουαλέτα, νεροχύτη, κρεβάτι, ντουλάπι, τραπέζι και καρέκλα. Οι τρόφιμοι μπορούν να διακοσμήσουν τα κελιά τους με αφίσες και φωτογραφίες σε ένα σταθερό σημείο στον τοίχο. Ο νόμος καθορίζει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης στο κελί ανά κρατούμενο και είναι τα 10 m². Σε όλους του κρατούμενους στην Ολλανδία παρέχεται κρεβάτι. Τα κελιά έχουν θέρμανση. Οι καπνιστές μπορούν φουμάρουν στο κελί τους , αλλά ποτέ δεν είναι συγκρατούμενοι με ανθρώπους που δεν καπνίζουν.

Υπάρχουν πλυντήρια σε κάθε ποινικό ίδρυμα.

Ο καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων των φυλακών οργανώνεται και ελέγχεται από το προσωπικό της φυλακής. Ωστόσο, μπορεί να προσληφθούν κρατούμενοι για να διασφαλίσουν αυτά τα καθήκοντα.

Το φαγητό

3 γεύματα την ημέρα παρέχονται. Το νερό είναι διαθέσιμο και δωρεάν.

Η ποιότητα του φαγητού, σύμφωνα με τους κρατούμενους, είναι χαμηλού επιπέδου και οι ποσότητες μικρές. Οι κρατούμενοι παραπονιούνται.

Οι φυλακισμένοι μπορούν να αγοράσουν φαγητό.

Οι φυλακισμένοι έχουν πρόσβαση στα ψυγεία, αλλά με ενοίκιο. Τα χρήματα αυτά πληρώνονται συνήθως με τα λεφτά που παίρνουν οι κρατούμενοι από την ίδια τη φυλακή προσφέροντας τις διάφορες εργασίες.

Οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν δέματα τροφίμων.

Οι φυλακισμένοι επιτρέπεται να μαγειρεύουν στα κελιά τους ή σε κοινόχρηστο χώρο που διατίθεται.


Αγοράζουμε online – Αγοράζουμε ελληνικά

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση δεν είναι διαθέσιμη για όλους τους κρατούμενους. Οι κρατούμενοι που τοποθετούνται σε εγκαταστάσεις υψηλής ασφάλειας ή σε απομόνωση δεν έχουν πρόσβαση σε ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

Το άρθρο 48 παράγραφος 1 του Pbw ορίζει ότι οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εφόσον είναι συμβατοί με τη φύση και τη διάρκεια της κράτησης τους στις φυλακές.

Οι φυλακές εφαρμόζουν μέτρα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.

Οι κρατούμενοι επιτρέπεται να πάρουν διπλώματα και περάσουν εξετάσεις εισαγωγής.

Δεν παρέχεται επαγγελματική κατάρτιση. Δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις που να ρυθμίζουν την επαγγελματική κατάρτιση. Η προσφορά εξαρτάται συχνότερα από τις αποφάσεις του φύλακα των φυλακών.

Διατίθενται μαθήματα εξ’ αποστάσεως. Ωστόσο, στην πράξη, πολλές δυσκολίες εμποδίζουν πολλούς κρατούμενους να εγγραφούν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι κρατούμενοι πρέπει, τουλάχιστον, να μπορούν να λάβουν μια προσωρινή άδεια για να ολοκληρώσουν την διαδικασία γι’ αυτά τα μαθήματα. Η διοίκηση των φυλακών δεν χορηγεί συστηματικά τέτοιες άδειες όμως.

Οι περισσότεροι κρατούμενοι πρέπει να εργαστούν επειδή δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.

Οι περισσότεροι κρατούμενοι καταδικάζονται για λιγότερο από ένα χρόνο και δεν υπάρχει χρόνος για πλάνα εκπαίδευσης.

Οι φυλακισμένοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές.

Η μόνη περίπτωση οι κρατούμενοι να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές είναι στο τέλος της φυλάκισης τους.

Οι κρατούμενοι που έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες πρέπει να είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν άλλους κρατούμενους.

Σχόλιο SuperGreeks για Ελλάδα : «Είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει, είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε» – Είμαστε στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη που ζητάει τα αυτονόητα για την εκπαίδευση του. – Να δοθεί ένα τέλος στη διακινδύνευση της ζωής του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη.

Πρόσβαση στην πληροφορία

Οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 1 του Pbw, να ενημερώνονται για τα τρέχοντα γεγονότα. Η τηλεόραση έχει κόστος 3 ευρώ την εβδομάδα. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε ραδιόφωνο. Οι κρατούμενοι έχουν πρόσβαση στον τύπο. Υπάρχουν περιοδικά και εφημερίδες σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν βιβλιοθήκη. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις μαθήματα Ολλανδικών;

To άρθρο αυτό θα συνεχιστεί με περισσότερες λεπτομέρειές για τις φυλακές της Ολλανδίας. Τις πληροφορίες αντλήσαμε από το prison insider. Το Prison Insider στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όσων στερούνται ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks