Γερμανία: Τα 10 καλύτερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτούμε όλοι

βερολίνο-μουσεία

Από την τέχνη και την ιστορία μέχρι την παραγωγή της μπύρας και της σοκολάτας το supergreeks.eu σας παραθέτει σήμερα μερικά από τα καλύτερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτούμε όλοι και οπωσδήποτε στη Γερμανία.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη χώρα είναι πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό και αυτό αντικατοπτρίζεται στα μουσεία που υπάρχουν διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα. Μουσεία για όλα τα γούστα, είτε πρόκειται για ιστορία και τέχνη, είτε πρόκειται για αυτοκίνητα και τεχνολογία. Η Γερμανία έχει από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου.

Όπως και να έχει ρίξτε μια ματιά στις προτάσεις μας:

1.Γερμανικό Μουσείο, Μόναχο

Σε μια έκταση περίπου 60.000 τετραγωνικών μέτρων ο επισκέπτης στο Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου, μπορεί να απολαύσει μια μεγάλη συλλογή εκθεμάτων από τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ανάμεσά τους μπορείτε να βρείτε περίπου 100.000 εκθέματα και αντικείμενα από την εποχή των λίθων μέχρι και σήμερα, όπως για παράδειγμα ένα προϊστορικό πέτρινο τσεκούρι έως και ένα τρένο της γραμμής Intercity Express ή ένα πολύ παλιό ηλιακό ρολόι τσέπης.

Επίσης υπάρχει και άλλα διαδραστικά εκθέματα για να κινήσετε το ενδιαφέρον σας, υπό την έννοια ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε πειράματα με το πάτημα ενός κουμπιού, να δείτε παρουσιάσεις αναφορικά με τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και τα διαστημικά ταξίδια.

Με τέτοια αίγλη και ευρύτητα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται το μουσείο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

2.Μουσείο Island, Βερολίνο

Υπάρχουν πολλά και συναρπαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο υπέροχο Βερολίνο, αλλά αν αγαπάτε πραγματικά την τέχνη και την ιστορία, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Island. Πέντε από τα πιο διάσημα μουσεία της γερμανικής πρωτεύουσας βρίσκονται σε αυτό το μοναδικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται στη μέση του ποταμού Σπρε. Μεταξύ αυτών είναι και Μεγάλη Εθνική Γκαλερί που φιλοξενεί περίπου 1.800 πίνακες και 1.500 γλυπτά από την εποχή του ρομαντισμού αλλά και του ιμπρεσιονισμού.

Επίσης στο μουσείο, μπορείτε να βρείτε πέτρινα γλυπτά, αγγεία, χειροτεχνήματα και κοσμήματα που χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα. Επίσης, αν σας ενδιαφέρει η ιστορία της Αιγύπτου, θα βρείτε μια εντυπωσιακή προτομή της Αιγύπτιας Βασίλισσας Νεφερτίτη.

Τέλος όσοι ενδιαφέρονται για αρχαιολογικά ευρήματα πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν από το Μουσείο της Περγάμου. Στον χώρο αυτό θα βρείτε αρχιτεκτονικά μνημεία από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή, ενώ στο μουσείο Bode θα βρείτε άλλους θησαυρούς μεταξύ της μεγαλύτερης συλλογής αρχαίων γλυπτών ανά τον κόσμο. Ανάλογα με τον χρόνο που θα χρειαστείτε υπάρχει πάντα η ευχέρεια να εξασφαλίσετε με ένα εισιτήριο των 16 ευρώ πρόσβαση σε όλα τα μουσεία της πόλης.

3.Τοπογραφία του Τρόμου, Βερολίνο

Χτισμένος απέναντι από το κτίριο που αποτέλεσε την έδρα της Γκεστάπο και των SS, το Μουσείο με το όνομα «Τοπογραφία του Τρόμου» είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη μνήμης στο Βερολίνο. Να σημειωθεί ότι μόνο από το 2018 και έπειτα έχει προσελκύσει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες. Το μουσείο προσφέρει μια εικόνα για τις σκληρές δραστηριότητες που κράτησαν την πόλη σε μια μόνιμη κατάσταση τρόμου και καταστολής κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κάποια από τα εκθέματα του μουσείου μπορεί να τα βρείτε κάπως ενοχλητικά, οπότε να γνωρίζεται ότι δεν είναι για όλους.

Μεταξύ των εκθεμάτων κάτω από ένα τμήμα του Τείχους που έχει μείνει ανέπαφο, υπάρχει ένα κελάρι στο οποίο πολλοί πολιτικού κρατούμενοι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Επίσης υπάρχουν τρεις μόνιμες εκθέσεις για εξερεύνηση συμπεριλαμβανομένης μιας προπαγάνδας που παρουσιάζει φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων και έγγραφα από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μπορείτε είτε να εξερευνήσετε τον χώρο μόνοι σας, είτε να ζητήσετε τη βοήθεια ξεναγού προκειμένου να λάβετε περισσότερες πληροφορίες. Ό,τι κι αν αποφασίσετε ωστόσο, μια επίσκεψη στο μουσείο αξίζει.

4.Μνημείο για τους δολοφονημένους Εβραίους της Ευρώπης, Βερολίνο

Είναι δεδομένο ότι με την επίσκεψη στο μνημείο των δολοφονημένων Εβραίων της Ευρώπης θα ανατριχιάσετε. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στην Πύλη του Βρανδεβούργου και κατασκευάστηκε για να τιμήσει τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν από το καθεστώς των Ναζί. Αυτά, εκπροσωπούνται από 2.711 πλάκες από σκυρόδεμα που έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικό ύψος για να θυμίζουν της φρικαλεότητες που έγιναν τη συγκεκριμένη περίοδο.  

Σε απόσταση περίπου 800 μέτρων υπάρχει ένα Κέντρο Πληροφοριών όπου μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με το Ολοκαύτωμα. Αυτό περιλαμβάνει προσωπικά έγγραφα για άτομα και οικογένειες, καθώς και βιογραφικά στοιχεία, ηχογραφήσεις και λεπτομέρειες αναφορικά με άλλα μνημεία σε όλη την Ευρώπη. Το κέντρο προσφέρει επίσης, δωρεάν ξεναγήσεις και περιπάτους στην πόλη, είναι ανοιχτό όλη την ημέρα, γεγονός που επιτρέπει σε χιλιάδες ανθρώπους να το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

5.Ονειρούπολη Μινιατούρας, Αμβούργο

Αν θέλετε να μάθετε πως είναι να βρίσκεστε στην κορυφή του κόσμου, τότε μια επίσκεψη στην «Ονειρούπολη Μινιατούρας» στο Αμβούργο θα σας δώσει μια ιδέα. Βρίσκεται στην ιστορική συνοικία του Σπάιχερσταντ της πόλης του λιμανιού και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρότυπη διάταξη σιδηροδρόμων στον κόσμο. Αποτελείται από 15.400 μέτρα σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν διάφορα τοπία, όπως οι Άλπεις, η Αυστρία, η Ελβετία, η Σκανδιναβία, η Ιταλία και η Αμερική. Το εντυπωσιακό θέαμα περιλαμβάνει 1040 τρένα, 9.250 αυτοκίνητα, 42 αεροπλάνα και 260.000 ανθρώπινα είδωλα απλωμένα σε εννέα διαφορετικά τμήματα.  

Τελευταία προσθήκη αποτελεί ένα λούνα – παρκ μινιατούρα που διαθέτει 8 τετραγωνικά μέτρα. Η εντυπωσιακή οθόνη ανάβει το βράδυ με 100.000 LED και δίνει μια ρεαλιστική αίσθηση. Ο συγκεκριμένος χώρος πάντως επεκτείνεται συνεχώς από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του το 2000. Νέα σχέδια βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αφορούν την κατασκευή νέων τμημάτων για τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Καραϊβική.

6.Εθνικό Γερμανικό Μουσείο, Νυρεμβέργη

Το Εθνικό Γερμανικό Μουσείο Βρίσκεται στη Νυρεμβέργη και είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης και πολιτιστικής ιστορίας στη Γερμανία. Διαθέτει μια τεράστια συλλογή από 25.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά έτη μέχρι και σήμερα. Μεταξύ άλλων μπορείτε να βρείτε όπλα, πανοπλίες, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά, καθώς επίσης και προϊστορικά επιστημονικά όργανα.

Στην τεράστια συλλογή του μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει με τα μάτια του την καθημερινή ζωή των πολιτών που κατοικούσαν σε γερμανόφωνες περιοχές. Επίσης οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν περισσότερα από 300 πρωτότυπα είδη ενδυμασίας που εκτείνονται σε τρεις αιώνες, δημοφιλή οικιακά μουσικά όργανα από τον 16ο αίωνα και κυνηγετικά όπλα από τον Μεσαίωνα.

Το μουσείο διοργανώνει τακτικά προσωρινές εκθέσεις, οπότε φροντίστε να ελέγχετε εκ των προτέρων την ιστοσελίδα του για να δείτε όσα οργανώνονται.

7. Μουσείο Mercedes – Benz, Στουτγκάρδη

Είτε σας αρέσουν τα αυτοκίνητα, είτε όχι, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την τεράστια συλλογή που εκτίθεται στο Μουσείο της Mercedes – Benz στη Στουτγκάρδη, που αποτελεί και την έδρα της μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας. Το μουσείο μοιάζει εξωτερικά με ένα τεράστιο «τριφύλλι» καθώς περιλαμβάνει τρεις κυκλικές κατασκευές και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από το 2006 και έπειτα. Σε έναν χώρο 16.500 τετραγωνικών μέτρων και εννέα ορόφων, το μουσείο παρουσιάζει πάνω από 1.500 εκθέματα και 160 οχήματα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τις πρώτες ημέρες της ανακάλυψης του κινητήρα.

Κατά την επίσκεψή σας, μπορείτε επίσης να μάθετε για την εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, από το πρώτο κατοχυρωμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο αυτοκίνητο στον κόσμο έως τα οχήματα υδρογόνου της νέας χιλιετίας. Υπάρχουν προαιρετικές ξεναγήσεις στα γερμανικά και στα αγγλικά, ενώ μπορείτε και να γευματίσετε στο εστιατόρια Bertha, το οποίο σερβίρει ένα μοναδικό μείγμα κλασσικής γαλλικής κουζίνας και πιάτα εμπνευσμένα από την Ασία, αλλά και την τοπική κουζίνα.  

8.Μουσείο Σοκολάτας, Κολωνία

Εκτός από τα πολυάριθμα μουσεία, εστιατόρια και μπαρ, τον παγκοσμίου φήμης καθεδρικό ναό της UNESCO, η Κολωνία παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για επίσκεψη στη Γερμανία. Όσοι μάλιστα λατρεύουν τις γεύσεις των γλυκών, έχουν ακόμη περισσότερους λόγους για να προσθέσουν στη λίστα των επισκέψεων τους το μεγαλύτερο μουσείο σοκολάτας στη Γερμανία. Καλύπτει περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και αποτελεί παράδεισο όσων λατρεύουν τη σοκολάτα.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των εννέα εκθεσιακών χώρων, μπορεί κάποιος να βρει και 2.000 εκθέματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια βρύση σοκολάτας ύψους 3 μέτρων στην οποία μπορείτε να βουτήξετε μια…βάφλα. Κατά την επίσκεψή σας μπορείτε να μάθετε για τον πολιτισμό και την ιστορία της σοκολάτας που ξεκινά 3.000 χρόνια πριν από τους Μάγια και τους Αζτέκους.

Επίσης μπορείτε να ψωνίσετε καθώς στους χώρους του πωλείται μια τεράστια ποικιλία από εκλεκτές σοκολάτες, τρούφες και υπέροχα αρτοσκευάσματα. Οι ειδικοί είναι στη διάθεσή σας για να σας προτείνουν τις καλύτερες μπουκιές που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Και όλα αυτά με σε συνδυασμό με τη μαγευτική θέα του Ρήνου.

9.Μουσείο Μπύρας και Οκτόμπερφεστ, Μόναχο

Αν σας αρέσει η μπύρα, τότε σίγουρα θα απολαύσετε μια επίσκεψη στο διάσημο Μουσείο Μπύρας & Οκτόμπερφεστ στο Μόναχο. Βρίσκεται μέσα σε ένα παλιό αρχοντικό της πόλης που χρονολογείται από το 1340 και σας μεταφέρει σε ένα ταξίδι στην ιστορία των βαυαρικών εταιριών μπύρας, της διαδικασίας παρασκευής τους και του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο από την αρχαιότητα γνωστό ως Οκτόμπερφεστ.

Να σημειωθεί ότι το τετραόροφο κτίριο είναι προσβάσιμο μόνο ανεβείτε τα 43 σκαλοπάτια και να είστε λίγο προσεκτικοί εάν είστε σχετικά…ψηλοί. Στον χώρο μπορούν να γίνουν ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες μπύρας, ενώ ένας ειδικός σομελιέ μπύρας θα μοιραστεί μαζί ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με την παρασκευή μπύρας, τις διάφορες ποικιλίες, την τέχνη του να τη βάζεις στο ποτήρι, αλλά και τους συνδυασμούς κάθε μία από αυτές με το ανάλογο έδεσμα.

10.Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας, Βόννη

Στην πόλη της Βόννης, βρίσκεται το Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας στους χώρους του οποίο μπορεί κάποιος να μάθει την ιστορία της Γερμανίας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα. Επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη ζωή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ οι εκθέσεις παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά για να δημιουργήσουν ένα «ταξίδι στο χρόνο». Κατά την επίσκεψη θα ανακαλύψετε 7.000 σύγχρονα αντικείμενα σε πάνω από 4.000 τετραγωνικά μέτρα. Θα βρείτε επίσης πολλά έγγραφα, φωτογραφίες, ηχογραφημένα και βίντεο κλιπ από κάθε περίοδο.  

Συγκεκριμένα, μπορείτε να παρακολουθήσετε παλιά διαφημιστικά σποτ στο στυλ της δεκαετίας του 1950, να ακούσετε κλασσικά ροκ εν ρολ κομμάτια σε τζουκμποξ, καθώς επίσης και να κοιτάξετε μέσα από ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την τεράστια μόνιμή έκθεσή του, το μουσείο φιλοξενεί τακτικά εκδηλώσεις και ειδικά προγράμματα που βοηθούν τους επισκέπτες να εξερευνήσουν διάφορες πτυχές της ζωής στη Γερμανία. Ένα από αυτά περιλαμβάνει μια βόλτα στον κήπο του μουσείου.

Σχόλιο SuperGreeks : Εμείς που ζούμε στη Γερμανία θα πρέπει να τα επισκεφτούμε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Ένας #SuperGreek αγαπάει τα μουσεία, λατρεύει τη γνώση. *Σύντομα θα έχουμε και περισσότερα άρθρα με μουσεία στη Γερμανία.

Για περισσότερα άρθρα για την Γερμανία εδώ!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks