Γιατί είναι σημαντικό να θεσπιστεί ο όρος “γυναικοκτονία”; Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου;
Στην Ελλάδα ακόμα ένα περιστατικό γυναικοκτονίας- το 4ο κατά σειρά από την αρχή του έτους και ξανά άνοιξε η συζήτηση για τον όρο “Γυναικοκτονία”.
Για τον όρο χρήσης “Γυναικοκτονία”
Ο όρος “γυναικοκτονία” αναφέρεται στο φαινόμενο της δολοφονίας γυναικών από τους συντρόφους τους ή πρώην συντρόφους λόγω του φύλου τους. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές χώρες για να περιγράψει και να καταδικάσει τις δολοφονίες αυτές, αναγνωρίζοντας τον ειδικό κοινωνικό, πολιτισμικό και ιστορικό πλαίσιο που προκαλεί τη βία κατά των γυναικών.
Η χρήση του όρου στοχεύει στην ανάδειξη της συστημικής φύσης της βίας αυτής, καθώς και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην ανάγκη για συγκεκριμένες πολιτικές και νομικές προστασίες για τις γυναίκες.
Σε ορισμένες χώρες, η γυναικοκτονία έχει ενσωματωθεί στο νομικό σύστημα ως ειδικό έγκλημα, με στόχο την παροχή πιο αυστηρών ποινών για τους δράστες. Αυτό δείχνει την αναγνώριση της σοβαρότητας του προβλήματος και της ανάγκης για έντονη και αποφασιστική δράση.
Εκεί που θεσπίστηκαν νομοθεσίες κατά της γυναικοκτονίας, είχαμε αποτελέσματα;
Αρχικά, να σημειώσουμε ότι θεσπίζοντας τον όρο γυναικοκτονία, δεν προβλέπονται ποινικά μόνο αυστηρότερες τιμωρίες για τους δράστες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει μέριμνα για εκπαίδευση σε σχολεία, δράσεις με καμπάνιες για την ενημέρωση του κόσμου και άλλες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόβλημα διορθώνεται μόνο αν υπάρξει μια στρατηγική με σωστή δομή και η οποία θα είναι πολύπλευρη – όταν νομοθετηθεί θα είναι σημαντικό να τηρηθούν όλοι οι νόμοι και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση του κόσμου.
Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα που υπάρχουν από τη θέσπιση νόμων σε άλλες χώρες
Λατινική Αμερική
Η νομοθεσία κατά της γυναικοκτονίας στη Λατινική Αμερική έχει αποφέρει ένα σύνθετο αποτέλεσμα, με ορισμένες θετικές εξελίξεις αλλά και σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν. Από τη μια πλευρά, η εισαγωγή της νομοθεσίας έχει θεσπίσει πιο αυστηρές ποινές για τους δράστες και έχει βελτιώσει την προστασία για τα πιθανά θύματα. Χώρες όπως η Βραζιλία και η Χιλή έχουν εισαγάγει σημαντικούς νόμους για την αντιμετώπιση της δομικής βίας κατά των γυναικών, ενώ μέτρα όπως η αναστολή των γονικών δικαιωμάτων των κατηγορούμενων για γυναικοκτονία που αναμένουν δίκη έχουν προταθεί σε ορισμένα μέρη, όπως στην πολιτεία της Puebla στο Μεξικό.
Παρά τις προόδους, όμως, οι ρυθμίσεις αυτές δε φαίνεται να έχουν επιφέρει την επιθυμητή μείωση των περιπτώσεων γυναικοκτονίας σε αυτή την περιοχή. Η έλλειψη αποτελεσματικής εφαρμογής των νόμων, οι πολιτισμικές προκλήσεις και η ανάγκη για περαιτέρω πολιτισμική αλλαγή αναδεικνύονται ως σημαντικά εμπόδια. Επιπλέον, η ανάγκη για προληπτικά μέτρα, εκπαίδευση και αποκαταστάσεις για τις οικογένειες των θυμάτων παραμένει υψηλή. Σε χώρες όπως το Μεξικό, παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων γυναικοκτονίας, παρά τις νομοθετικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, σύμγωνα με το Global Press Journal.
Οι υψηλοί ρυθμοί γυναικοκτονίας σε χώρες όπου έχουν θεσπιστεί αυστηροί νόμοι εναντίον της βίας βάσει φύλου δείχνουν ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης δε λειτουργούν πάντα όπως αναμενόταν.
Εντούτοις, η θέσπιση αυτών των νόμων έχει και αρκετές θετικές πτυχές. Προωθείται η έρευνα των εγκλημάτων με βάση το φύλο και ενισχύονται οι προσπάθειες των κρατικών και μη κυβερνητικών οργανισμών για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τέτοια εγκλήματα. Έχοντας δεδομένα παράγονται σε πολλές πτυχές και αποτελέσματα.
Ακόμα και να θεσπιστεί ο νόμος να μη γίνουμε Λατινική Αμερική στην Ελλάδα
Είναι ξεκάθαρο ότι η μάχη ενάντια στη γυναικοκτονία απαιτεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση, που να περιλαμβάνει νομοθετικές, πολιτισμικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Η προσπάθεια για αλλαγή των πολιτισμικών προτύπων που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών απαιτεί συνεχή εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σίγουρα στην κατοχύρωση του όρου, αλλά από εκεί και πέρα το στοίχημα είναι να καταφέρει εκτός από τις νομοθετικές παρεμβάσεις, να τα καταφέρει με την πληροφόρηση του κόσμου μέσα από πολιτισμικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, με καμπάνιες διαφόρου τύπου να πείσει τον κόσμο, να τον εμπνεύσει για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.
Οι εμπειρίες από τη Λατινική Αμερική δείχνουν ότι, παρά την ύπαρξη προόδου, η πορεία προς την εξάλειψη της γυναικοκτονίας είναι μακρά και περίπλοκη. Η σημασία της συνεχούς αξιολόγησης των νόμων και των πολιτικών, καθώς και η ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατηγικές που να περιλαμβάνουν προληπτικά μέτρα, εκπαίδευση και υποστήριξη των θυμάτων, είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη πραγματικής αλλαγής.
Η νομοθέτηση είναι απίστευτα σημαντική για χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να δομηθεί σωστά όλο αυτό το σύστημα που θα βοηθήσει αποτελεσματικά την κοινωνία.
Στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, το ζήτημα της γυναικοκτονίας αντιμετωπίζεται με αυξανόμενη προσοχή και προσπάθειες για ορισμό, καταγραφή και πρόληψη. Διάφορα κράτη έχουν αναπτύξει νομοθετικά πλαίσια και προγράμματα για την προστασία των γυναικών και την καταπολέμηση της φύλου βάσει βίας. Οργανισμοί όπως το European Institute for Gender Equality υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές παρέχοντας έρευνα, δεδομένα και εκπαίδευση για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στην Ευρώπη, το European Institute for Gender Equality (EIGE) αναδεικνύει τη γυναικοκτονία ως την πιο σοβαρή μορφή φύλου βάσει βίας. Καταβάλλεται προσπάθεια να κατανοηθεί βαθύτερα το ζήτημα μέσα από έρευνες, τη συλλογή δεδομένων και τη βελτίωση των νομικών αποκρίσεων των κρατών μελών. Η δημιουργία ενός ενιαίου νομικού πλαισίου και η συλλογή δεδομένων θεωρείται κρίσιμη για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οντότητα δεν έχει θεσπίσει ειδικούς νόμους αποκλειστικά για τη γυναικοκτονία. Ωστόσο, έχει εγκρίνει διάφορες οδηγίες και πολιτικές που αφορούν τη βία κατά των γυναικών και τη φύλου βάσει βία, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα και να βελτιώνουν τις νομικές τους αποκρίσεις σε τέτοια εγκλήματα.
Ξέρετε είναι πολλές οι φορές που ενημερωνόμαστε στο εξωτερικό για διάφορα κοινωνικά ζητήματα με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ενημερωνόμαστε με πολλούς και διάφορους τρόπους, με πρωτοβουλίες από διαφορετικούς φορείς που στηρίζει το κράτος και σε πολλές φορές οργανώνει.