Μια ωδή σε αυτούς που ταξιδεύουν στα γεράματα

γέροι-ταξίδια


Στα γεράματα, μακριά από τον ξέφρενο ρυθμό της νιότης, υπάρχουν κάποιες υπέροχες ψυχές που δε λένε να σταματήσουν να ταξιδεύουν. Υπάρχουν και οι άλλοι παππούδες και γιαγιάδες που μόλις ξεκίνησαν να ταξιδεύουν, αλλά μπορεί να τους κατηγορήσει κάποιος;

Είναι ποτέ αργά;

Ποτέ δεν είναι αργά!

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε αυτούς τους γερόλυκους που σε κάθε μας συνάντηση στις διακοπές, μας έμαθαν και από κάτι, μας έκαναν σοφότερους. Σας ευχαριστούμε για την έμπνευση.

Αυτοί οι έμπειροι ταξιδιώτες, άλλοι κεφάτοι σαν μικρά παιδιά, ενώ άλλοι ήρεμοι απολαμβάνοντας. Όλοι υπέροχοι – όλοι τους έμπνευση για εμάς.

Είναι οι μεγαλύτεροι εξερευνητές, οι γκρίζοι νομάδες που έχουν ανταλλάξει τη συμβατική καθιστική συνταξιοδότηση με τη γοητεία των ταξιδιών, της περιπέτειας και της γνώσης. Τα ταξίδια τους δεν είναι απλές διακοπές, αλλά κεφάλαια σε μια δια βίου αφήγηση εξερεύνησης.

Ξέρεις… Δε μου αρέσουν και αισθητικά οι άνθρωποι που τα έχουν παρατήσει και έχουν βολευτεί μπροστά από μια τηλεόραση περιμένοντας να τελειώσει και αυτή η μέρα, αυτή η ζωή.

Αυτή είναι μια γενιά που είδε τον κόσμο να μεταμορφώνεται, που είδε τα σύνορα να επανασχεδιάζονται και τις ιδεολογίες να ανεβοκατεβαίνουν. Τα ταξίδια τους είναι εμποτισμένα με ένα βάθος προοπτικής που μπορεί να αποκτηθεί μόνο μέσα από δεκαετίες παρατήρησης και ενασχόλησης με τον υπόλοιπο κόσμο. Για αυτούς, τα ταξίδια δεν είναι το Ινσταγκραμ, αλλά να αναζητούν συνδέσεις, να κατανοούν διαφορετικούς τρόπους ζωής και να εκτιμούν την ομορφιά και την ποικιλομορφία του πλανήτη μας.

Αυτοί οι άνθρωποι μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας για τη γήρανση και την περιπέτεια. Αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι το πνεύμα της εξερεύνησης δε γνωρίζει όριο ηλικίας. Στις αφηγήσεις τους, δε βρίσκουμε μόνο έμπνευση αλλά και υπενθύμιση της βαθιάς επίδρασης που μπορούν να έχουν τα ταξίδια στην κατανόηση του κόσμου και του εαυτού μας.

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, τα ταξίδια τους δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Οι φυσικές απαιτήσεις του ταξιδιού, ο προβληματισμός με την υγειονομική περίθαλψη σε ξένες χώρες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια. Η πείρα όμως και η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την εξερεύνηση του κόσμου δεν τους είναι τελικά εμπόδιο.

Παρατήρησε τους… Είναι παντού!

Πόσες φορές θα δεις μόνους γέρους να περπατούν στο δρόμο και να ρεμβάζουν μια ωραία θέα, να είναι χέρι -χέρι με τον σύντροφο τους και να κοιτούν το χαρτί για να βρούνε την επόμενη τους περιπέτεια, να ξαποσταίνουν σε ένα παγκάκι για να ξεκουραστούν χαμογελαστοί… Σου λέω ότι είναι παντού και απλά μένει να τους παρατηρήσεις και να εμπνευστείς από αυτούς.

Αν σου αρέσει και εσένα να τους βλέπεις, προσπάθησε και να τους μοιάξεις…

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks