14 Μαΐου 1940: Η καταστροφή του Ρότερνταμ

ρότερνταμ-βομβαρδισμός

Σαν χθες, 83 χρόνια πριν, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βομβαρδίστηκε το Ρότερνταμ και καταστράφηκε σχεδόν όλη η πόλη. Πάρα πολλοί οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς των Ναζί στο Ρότερνταμ. 

Ο βομβαρδισμός της 14ης Μαΐου 1940 καταστρέφει το κέντρο της πόλης του Ρότερνταμ. 

Πριν από 83 χρόνια, σχεδόν 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον βομβαρδισμό και 80.000 κάτοικοι του Ρότερνταμ έχασαν τα σπίτια τους, έμειναν άστεγοι. Ο βομβαρδισμός ήταν μέρος της Επιχείρησης Fall Gelb, της εισβολής στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο από τη Ναζιστική Γερμανία. Η επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί της 14ης Μαΐου 1940.

Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε παρά τις προσπάθειες των Ολλανδών αξιωματούχων να διαπραγματευτούν την κατάπαυση του πυρός.Μετά τον βομβαρδισμό, ο ολλανδικός στρατός παραδόθηκε στους Γερμανούς και άρχισε η γερμανική κατοχή της Ολλανδίας.

Νέες φωτογραφίες του ερασιτέχνη φωτογράφου του Ρότερνταμ H.F. Grimeijer είναι διαθέσιμες στο αρχείο της πόλης:

Για ακόμα περισσότερες φωτογραφίες βλέπετε εδώ!

Ρότερνταμ σήμερα

Ρότερνταμ-Ολλανδία
Rotterdam, Netherlands from Oude Haven Old Port at Twilight.

Σήμερα, το Ρότερνταμ είναι μια ακμάζουσα πόλη με πληθυσμό άνω των 600.000 κατοίκων και ο βομβαρδισμός μνημονεύεται ως ένα τραγικό γεγονός στην ιστορία της πόλης.

Για να τιμήσει τα θύματα του βομβαρδισμού, η πόλη του Ρότερνταμ έχει στήσει πολλά μνημεία, συμπεριλαμβανομένου ενός αγάλματος της κατεστραμμένης πόλης, το οποίο χρησιμεύει ως υπενθύμιση της καταστροφής που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Διαβάστε το αφιέρωμα των SuperGreeks για τη Ρότερνταμ εδώ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks