Βέλγιο: Για τις κινητοποιήσεις, τον Λεοπόλδο Β’, το άγαλμα και η αφαίρεση του

leopoldos-apokies-agalma

Το άγαλμα του στενά συνδεδεμένου με το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας, βασιλιά Λεοπόλδου του Β’, αφαιρέθηκε από την πλατεία της Αμβέρσας, στο Βέλγιο. Η απόφαση ελήφθη μετά την κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων.

Ένα άγαλμα του Λεοπόλδου Β’, βασιλιά τoυ Βελγίου από το 1865 έως το 1909, μιας προσωπικότητας που συνδέεται με το αποικιακό παρελθόν της χώρας, αφαιρέθηκε σήμερα από πλατεία της Αμβέρσας, στα βόρεια της χώρας, προκειμένου να φυλαχτεί στις αποθήκες τοπικού μουσείου.

Η απόφαση ελήφθη μετά την κινητοποίηση το περασμένο Σαββατοκύριακο πολλών χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο το Βέλγιο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που οργανώθηκαν ενάντια στον ρατσισμό κι αποτίοντας φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ.

Το άγαλμα του Λεοπόλδου, που βρίσκεται δίπλα σε εκκλησία στο Έκερεν, στο δήμο της Αμβέρσας, είχε βανδαλισθεί την περασμένη εβδομάδα, όπως και πολλά άλλα γλυπτά που αναπαριστούν τον πρώην βασιλιά του Βελγίου.

Ο Λεοπόλδος Β’ ήταν ένας απαράδεκτος αποικιοκράτης – τρελός κανονικός. Επικίνδυνος.

Ο Λεοπόλδος Β’ ήταν ο δεύτερος βασιλιάς του Βελγίου και μια άθλια μορφή της ιστορίας. Στη διάσκεψη του Βερολίνου (1885) πέτυχε να παραχωρηθεί το Κονγκό στον ίδιο όχι ως αποικία του βασιλείου του Βελγίου αλλά ως ατομική ιδιοκτησία του ιδίου του Λεοπόλδου.

Η ατομική κυριαρχία του Λεοπόλδου στο Κονγκό διατηρήθηκε ως το 1908. Οι μέθοδοι εκμετάλλευσης που χρησιμοποίησε απέναντι στους ιθαγενείς εργάτες ήταν εκτός ορίων. Χιλιάδες ιθαγενείς εργάτες, καθημερινά εκτελούνταν ή ακρωτηριάζονταν με διαταγή του ίδιου του Λεοπόλδου με την αστεία δικαιολογία ότι δεν ήταν αρκετά παραγωγικοί στη δουλειά τους.

Ο συνολικός αριθμός των εκτελέσεων του Λεοπόλδου απέναντι στους ιθαγενείς του Κονγκό κατά τη διάρκεια της ατομικής του κυριαρχίας εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια οι περισσότεροι με τα χειρότερα βασανιστήρια.

Για τον Λεοπόλδο Β’ θα έχουμε σύντομα άρθρο με την ιστορία και τις αθλιότητες του.

Το άγαλμα

Σύμφωνα με τον Γιόχαν Βερμάντ, εκπρόσωπο του δημάρχου της Αμβέρσας Μπαρτ Ντε Βέβερ, το άγαλμα που δέσποζε στην πλατεία του Έκερεν, θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να απομακρυνθεί στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπλασης της πλατείας το 2023.

Ωστόσο, μιας και «βανδαλίσθηκε σοβαρά την περασμένη εβδομάδα», επισπεύσθηκε κι η μεταφορά του στο μουσείο Μίντελχαϊμ στην Αμβέρσα, τονίζει ο ίδιος ενημερώνοντας το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Λόγω αυτής της ανακαίνισης της πλατείας όπου ήταν τοποθετημένο, το άγαλμα δεν θα ξανατοποθετηθεί πλέον στον ίδιο χώρο και πιθανότατα θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της συλλογής του μουσείου”, δήλωσε ο Βερμάντ.

Εκπρόσωπος του Μουσείου Μίντελχαϊμ, που είναι γνωστό για την έκθεση των γλυπτών του σε υπαίθριο χώρο, επιβεβαίωσε ότι το μουσείο παρέλαβε το άγαλμα.

“Είναι στην αποθήκη μας, θα εξετάσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται και μετά βλέπουμε” τι θα κάνουμε με αυτό, δήλωσε η ίδια εκπρόσωπος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Let’s Repair History

Εκτός από τις διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα “Black Lives Matter” στην Αμβέρσα, στις Βρυξέλλες και στη Λιέγη το περασμένο Σαββατοκύριακο, το θέμα του ρατσισμού και της βίας κατά των μαύρων βρίσκεται εξίσου στο επίκεντρο μιας δημόσιας έκκλησης που δρομολογήθηκε πρόσφατα στο Βέλγιο.

Μια ομάδα με την ονομασία «Let’s Repair History» (Ας αποκαταστήσουμε την Ιστορία) απαιτεί την απομάκρυνση από κάθε δημόσιο χώρο στις Βρυξέλλες όλων των αγαλμάτων του Λεοπόλδου Β’, εγκαλώντας τον πρώην μονάρχη για την “εξόντωση” εκατομμυρίων Κογκολέζων.

Σχόλιο από SuperGreeks: Αυτά τα αγάλματα τραγικών μορφών της ιστορίας θα πρέπει προφανώς να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν με ποιητές, ζωγράφους και άλλους που μίλησαν για το καλό, έκαναν καλό…

Και στην Ελλάδα έχουμε τέτοια αγάλματα- πολλά. Και στην Ελλάδα έχουμε διευθύνσεις / οδούς και πλατείες αφιερωμένες σε άθλιες μορφές της ιστορίας. Αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν με ανθρώπους που προσέφεραν πραγματικά για το σύνολο ή από ένα δέντρο καλύτερα.

Όχι στο ρατσισμό

Όχι στους φασίστες

Πηγές: 24/7, de standaard , wiki. Φωτογραφία από DW.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks