Τι θα γινότανε στην Ελλάδα αν επιστρέφαμε όλοι Έλληνες που φύγαμε μετανάστες τα τελευταία 15 χρόνια;

επαναπατρισμός-Έλληνες-εξωτερικού

Ένα φανταστικό σενάριο 💭 Αναφορές από ελληνικές αρχές και ερευνητικούς οργανισμούς έχουν δείξει ότι από το 2008 έως το 2018, έχουν φύγει περίπου 500 χιλιάδες Έλληνες στο Εξωτερικό + (συν) κάποιοι αρκετοί που έφυγαν από τότε έως σήμερα – (μείον) αυτούς που επαναπατρίστηκαν αυτά τα χρόνια.

Είμαστε αρκετοί!

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα γινότανε στη χώρα μας αν έπρεπε για κάποιο λόγο να επιστρέψουμε όλοι μαζί μαζικά προς τα πίσω.


❓ Πώς θα μας υποδέχονταν πίσω η χώρα
❓ Θα βρίσκαμε όλοι δουλειά και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες; ❓ Ποιες θα ήταν οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους μας πίσω ;

Η δική μας ανάλυση

Φανταστείτε ένα σενάριο όπου η ελληνική διασπορά, τα πολλά, φιλόδοξα και εξειδικευμένα άτομα που τολμούσαν στο εξωτερικό την τελευταία μιάμιση δεκαετία, αποφασίζουν μαζικά να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Οι θεωρητικές επιπτώσεις ενός τέτοιου μαζικού επαναπατρισμού είναι βαθιές, αγγίζοντας τις οικονομικές, κοινωνικές και υποδομές της ελληνικής κοινωνίας.

Οικονομική Αναγέννηση;

Πρώτον, η εισροή ανθρώπινου κεφαλαίου θα μπορούσε να καταλύσει μια άνευ προηγουμένου οικονομική αναγέννηση. Η Ελλάδα θα βρεθεί ξαφνικά με μια σειρά επαγγελματιών προικισμένων με διεθνή εμπειρία και καινοτόμες γνώσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο της επιχειρηματικότητας, με την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει δείξει δυνατότητες, αλλά δεν είχε τα πολλά ταλέντα (που άφησε πιο πριν να φύγουν) για να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα, όπως η τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βιοτεχνολογία.

Επιπλέον, η επιστροφή σημαντικού αριθμού πολιτών θα μπορούσε να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση, παρέχοντας μια αναγκαία ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτό το όφελος δεν είναι χωρίς παγίδες. Η ξαφνική αύξηση της ζήτησης θα μπορούσε να καταπονήσει τους πόρους της Ελλάδας, οδηγώντας σε πληθωριστική πίεση.

Στα θετικά;

Οι επαναπατρισμένοι ενδέχεται να φέρουν πίσω αποταμιεύσεις και επενδυτικά κεφάλαια, ενδεχομένως επενδύοντας σε ακίνητα, ξεκινώντας νέες επιχειρήσεις ή ενισχύοντας υπάρχουσες, κάτι που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελές για την ελληνική οικονομία.

Παγίδες ;

Μια ξαφνική εισροή ειδικευμένων εργαζομένων θα μπορούσε αρχικά να οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό για θέσεις εργασίας και άρα αυξημένη ανεργία.

Για την ελληνική κοινωνία

Κοινωνικά, η επανένταξη όσων έχουν ζήσει στο εξωτερικό θα μπορούσε να εμπλουτίσει τη χώρα. Η έκθεση σε διαφορετικούς πολιτισμούς και πρακτικές έχει τη δυνατότητα να εμφυσήσει την ελληνική κοινωνία με νέες ιδέες, προωθώντας ένα πιο ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον. Ωστόσο, αυτές οι εμπειρίες και προοπτικές μπορεί να απαιτούν μια περίοδο προσαρμογής.

Είναι ώριμες αυτές οι συνθήκες άραγε;

Ένα άλλο θετικό θα ήταν

Η επιστροφή μεγάλου αριθμού μεταναστών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων της Ελλάδας, όπως η γήρανση του πληθυσμού και το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

Εκπαίδευση και δεξιότητες :

Η χώρα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και τις διεθνείς προοπτικές των επαναπατρισμένων, ενισχύοντας την ποιότητα σε εργατικό δυναμικό, την εκπαίδευση και άλλους νευραλγικούς τομείς.

Γιατί;

Γιατί απλά εμείς έχουμε το know how και επίσης απαιτούμε.

Υπάρχουν πίσω οι υποδομές για να επιστρέψουμε ;

Στο μέτωπο των υποδομών, μια μαζική επιστροφή θα μπορούσε να παρουσιάσει προκλήσεις και ευκαιρίες. Η στέγαση, οι μεταφορές και οι δημόσιες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν άμεση πίεση για να αντιμετωπίσουν την ξαφνική διόγκωση του πληθυσμού.

Τι θα γινότανε με το ήδη προβληματικό σύστημα υγείας;

Με το εκπαιδευτικό σύστημα;

Τα υπόλοιπα κρατικά συστήματα;

Σε κάθε περίπτωση θα υπήρχε φοβερή πίεση σε όλα τα κρατικά συστήματα.

Βέβαια, αν άντεχαν αυτά τα συστήματα εν τέλει θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι υπέροχο που θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής και των υπολοίπων που έμειναν πίσω.

Η πολιτική

Η πιθανή επιστροφή της διασποράς απαιτεί πολιτικές που διευκολύνουν την επανένταξη των επαναπατρισθέντων στην οικονομία και την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των προσόντων, των κινήτρων για επιχειρηματικότητα και των επενδύσεων σε υποδομές και υπηρεσίες.

Είναι αναγκαία η στρατηγική χάραξη για να μας υποδεχτούν πίσω μαζικά.

Υπάρχει αυτή η στραγητική έως σήμερα;

Όχι, ξεκάθαρα.

Πολιτικό τοπίο : Οι πολιτικές προτιμήσεις και συμπεριφορές των επαναπατρισθέντων θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ελληνική πολιτική, οδηγώντας ενδεχομένως σε ριζικές αλλαγές στις προτεραιότητες πολιτικής ή στο πολιτικό τοπίο.

Κλείνοντας αυτές τις σκέψεις… ο Επίλογος

Ενώ το σενάριο της ταυτόχρονης επιστροφής ολόκληρης της ελληνικής διασποράς παραμένει υποθετικό, χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση του αναξιοποίητου δυναμικού που κατοικούν οι Έλληνες παγκοσμίως. Για την Ελλάδα, η εστίαση θα πρέπει να είναι στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που όχι μόνο υποδέχεται πίσω όσους έφυγαν, αλλά και δεν κλονίζει όλους αυτούς που έμειναν πίσω.

Συμπερασματικά, ο θεωρητικός επαναπατρισμός μας θα είχε πολλές προκλήσεις – πάρα πολλές – αλλά συνάμα θα ήταν και μια φοβερή ευκαιρία για τη χώρα για να ανακάμψει.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε όλες τις θετικές λίστες στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. – μπορεί να αλλάξει αυτό το αρνητικό σκηνικό; Δύσκολο έως ακατόρθωτο, καθώς δεν υπάρχουν πολιτικοί με σθένος και όραμα για να σχεδιάσουν τον επαναπατρισμό μας. Kατά τη γνώμη μας, για την ώρα δεν υπάρχουν πολιτικοί που μπορούν να μας πείσουν να επιστρέψουμε μαζικά προς τα πίσω, όσο και αν υπάρχει η επιθυμία από μεριάς για να ξανά συναντήσουμε φίλους και γνωστούς σε γνώριμα λημέρια. Και γι’ αυτό, αντί να μιλάμε για επαναπατρισμό, μιλάμε για μαζικές φυγές στο εξωτερικό.

Γράψε μας τη δική σου άποψη για το brain gain στα σχόλια (με σεβασμό και ευγένεια!) Γράψε μας τις προτάσεις σου, τις απαιτήσεις που έχεις για τον επαναπατρισμό. Πώς πιστεύεις ότι θα σε δεχότανε η κοινωνία πίσω;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks