Πώς οργανικές φάρμες του Βελγίου παρέχουν φαγητό σε σχολεία της Ευρώπης

οργανικές-φάρμες-βέλγιο

Στην ύπαιθρο του ανατολικού Βελγίου, επτά δήμοι συγκεντρώθηκαν το 2009 για να δημιουργήσουν την τοπική ομάδα δράσης Pays des Condruses, μια περιοχή που εξαρτάται από την παραγωγή γάλακτος και κρέατος που παράγεται από χιλιάδες βοοειδή που βρίσκονται στην περιοχή. Η Ομάδα Τοπικής Δράσης προώθησε μικρές αλυσίδες εφοδιασμού, τοπικά προϊόντα και καινοτομία στη βιώσιμη γεωργία – σύμφωνα με τα σχέδια εδαφικής ανάπτυξης. «Αυτή η στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης στοχεύει απλά στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε έναν τομέα που χάνει εργαζόμενους κάθε χρόνο και τη δημιουργία παραγωγικότητας στην επικράτειά μας», λέει ο πρόεδρος της Τοπικής Ομάδας Δράσης, Eric Lomba. Εν τω μεταξύ, μια περιφερειακή προσπάθεια για ένα «σύστημα τροφίμων» ήταν ενθαρρυντική πιο ολοκληρωμένη, βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Pays des Condruses ενώνει δέκα άλλους αστικούς-αγροτικούς δήμους στην AGRI-URBAN για να ευαισθητοποιηθούν σε αυτό το θέμα. Ο Jean-François Pecheur, συντονιστής της Ομάδας Τοπικής Δράσης Pays des Condruses, υπενθυμίζει, «Τα θέματα που ήδη καλύψαμε φαίνεται να ταιριάζουν ακριβώς με αυτό το ευρωπαϊκό έργο».

Ταξίδια ανακάλυψης

Μια τοπική ομάδα URBACT οργάνωσε συναντήσεις κάθε δύο μήνες, συγκεντρώνοντας ιδέες από 56 πολίτες, αγρότες, τεχνίτες, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, πολιτικούς και ειδικούς ανάπτυξης. Θέματα συζήτησης ήταν γεγονότα, προβολή, μαγειρική στην κοινότητα, τοπικό νόμισμα, αγρο-οικολογία και συντονισμός. Γνωριμίες με Ευρωπαίους που κινούνταν σε συγκεκριμένο χώρο, συμπεριλαμβανομένου ενός μάγειρα που επισκέφτηκε κουζίνες στη Σουηδία και τη Γαλλία, ήταν καθοριστικές. Στην πραγματικότητα, η διακρατική γνώση ήταν το επίκεντρο του AGRI-URBAN. Η σουηδική πόλη Södertälje έδειξε πώς αναπτύσσει νέα τοπικά προϊόντα με επιχειρήσεις, όπως τα φαλάφελ ή ένα συγκεκριμένο κριθάρι για αντικατάσταση του ρυζιού. Η πορτογαλική πόλη Fundão που εξάγει κεράσι, μοιράστηκε συμβουλές μάρκετινγκ, ενθαρρύνοντας την ομάδα να προωθήσει καλύτερα τη δική τους περιοχή.

Υγιεινή, τοπική σχολική τροφή

Ένας συνεργάτης από την πόλη Mouans-Sartoux της Γαλλίας, είχε 20 χρόνια εμπειρίας με καντίνες και βιολογικά τρόφιμα. Η Ομάδα Τοπικής Δράσης έστειλε μια αντιπροσωπεία, για να εμπνευστεί καλύτερες συνταγές, προετοιμασία φαγητού και διαχείριση αποβλήτων στα δικά τους νέα βιο-κυλικεία. «Χάρη στην AGRI-URBAN χρησιμοποιήσαμε την εμπειρία των συνεργατών μας για να βελτιώσουμε το έργο μας και να κερδίσουμε χρόνο στην εφαρμογή», ​​λέει ο κ. Pecheur. Η ένωση «Devenirs» προμηθεύει τώρα τοπικά, κυρίως οργανικά, γεύματα σε εννέα σχολεία του Pays des Condruses. Το «Devenirs» εκπαιδεύει τα παιδιά, ζυγίζει τα υπολείμματα, προσαρμόζει τα μενού και προσπαθεί να μειώσει τα απόβλητα τροφίμων από 30% σε 10%. Πέντε ακόμη σχολεία πρόκειται να επωφεληθούν έως το 2021, με μακροπρόθεσμο στόχο την παροχή 1000 γευμάτων την ημέρα – ανάλογα με τη χρηματοδότηση. Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης του Pay de Condruses περιλαμβάνει προγράμματα για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων για βιολογικά τρόφιμα.

Ταξίδια για επιπλέον ιδέες

«Επισκεφθήκαμε το Mouans-Sartoux με έναν εκλεγμένο αντιπρόσωπο και γεννήθηκε η ακόλουθη ιδέα: να δοκιμάσουμε να δώσουμε στους μαθητές σούπα κατά τη διάρκεια του πρωινού διαλείμματος και φρούτα το απόγευμα, εκτός από το συνηθισμένο ζεστό γεύμα το μεσημέρι. Αυτό σήμαινε υγιεινό, τοπικό φαγητό όλη την ημέρα! ” λέει ο κ. Pecheur. Μετά από μια δοκιμαστική περίοδο τον Μάιο-Ιούνιο του 2018, η ιδέα διατηρήθηκε. «Το URBACT μας επέτρεψε να κάνουμε ερωτήσεις σε τοπικό επίπεδο, να βελτιώσουμε τη στρατηγική μας, να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις», προσθέτει ο κ. Pecheur. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μας βοήθησε να ανοίξουμε το μυαλό μας, να ανακαλύψουμε καινοτόμες πρακτικές – και ευκαιρίες όπως το Erasmus +. Μας έκανε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και να πούμε «το κάνουμε ήδη, αλλά θα μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερα». “

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks