Ποιες Ευρωπαϊκές περιοχές δεν έχουν καθόλου αυτοκίνητα ;

πόλεις-χωρίς-αυτοκίνητα-χιτχοορν-ολλανδία

Yπάρχουν πολλές πόλεις και κωμοπόλεις στην Ευρώπη που έχουν περιοχές όπου τα αυτοκίνητα είτε είναι εντελώς απαγορευμένα είτε έχουν περιοριστεί σημαντικά. Αυτές οι ζώνες χωρίς αυτοκίνητα αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας μείωσης της ρύπανσης, βελτίωσης των αστικών συνθηκών διαβίωσης και προώθησης πιο βιώσιμων τρόπων μεταφοράς όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και η δημόσιες συγκοινωνίες.

Ακολουθούν πέαξιοσημείωτα παραδείγματα τέτοιων Ευρωπαϊκών πόλεων:

1. Βενετία, Ιταλία :

Ίσως η πιο διάσημη πόλη χωρίς αυτοκίνητα στην Ευρώπη, η Βενετία είναι γνωστή για το εκτεταμένο σύστημα καναλιών της και την έλλειψη δρόμων για αυτοκίνητα. Η μεταφορά εντός της πόλης γίνεται με τα πόδια, με βάρκα ή μέσω των εμβληματικών γόνδολών. Απίστευτη εμπειρία να περπατάς στα σοκάκια χαμένος και για ατελείωτες ώρες και μέρες να μην βλέπεις ούτε ένα αυτοκίνητο.

2. Giethoorn, Ολλανδία :

Συχνά αναφέρεται ως η «Βενετία του Βορρά». Το Giethoorn είναι ένα γραφικό χωριό χωρίς δρόμους. Οι κάτοικοί του χρησιμοποιούν βάρκες για να μετακινηθούν στα πολλά κανάλια του, ενώ υπάρχουν επίσης μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλατοδρόμοι. Είναι μια εξαιρετική εμπειρία. Όλοι όσοι επισκέπτονται την Ολλανδία, κανονικά θα έπρεπε να επισκέπτονται και το Giethoorn.

3. Zermatt, Ελβετία :

Αυτή η ορεινή πόλη είναι γνωστή για την αυστηρή πολιτική της χωρίς αυτοκίνητα. Οι επισκέπτες πρέπει να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους σε μια γειτονική πόλη και να ταξιδέψουν στο Ζερμάτ με τρένο. Για τις τοπικές μεταφορές χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά οχήματα και άμαξες.

4. Ύδρα, Ελλάδα

Να και η Ελλάδα μας με παρόμοιο κονσεπτ. Το νησί της Ύδρας, κοντά στην Αθήνα, έχει από καιρό απαγορεύσει τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες. Η μεταφορά γίνεται κυρίως με γαϊδουράκι, θαλάσσιο ταξί και με τα πόδια.

5. Cinque Terre, Ιταλία :

Τα πέντε γραφικά χωριά που αποτελούν το Cinque Terre στην ιταλική Ριβιέρα είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς αυτοκίνητα. Τα χωριά συνδέονται με μονοπάτια, τρένα και βάρκες.

Αυτές οι περιοχές χωρίς αυτοκίνητα προσφέρουν μια μοναδική αστική εμπειρία και είναι συχνά δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί λόγω του ειρηνικού, φιλικού προς τους πεζούς περιβάλλοντός τους. Η τάση για τη δημιουργία ζωνών χωρίς αυτοκίνητα αυξάνεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ως μέρος μιας ευρύτερης κίνησης προς τη βιωσιμότητα και την αστική βιωσιμότητα. Αυτές είναι οι πόλεις που αγαπάμε εμείς, αυτές είναι οι πόλεις που αγαπούν οι πολλοί.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks