Πώς πρέπει να προετοιμαστεί κάποιος-α πριν φύγει στο εξωτερικό μόνιμα ;

προετοιμασία-μετανάστευση-εξωτερικό

Ήρθε η ώρα να φύγεις στο εξωτερικό και εσύ; Σε καταλαβαίνουμε. Η μετανάστευση απαιτεί μια Α προετοιμασία, τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά. Εδώ είναι μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για αυτό το σημαντικό βήμα:

Αρχικά να παρακολουθείς το SuperGreeks. Στο facebook, το instagram και φυσικά στην ιστοσελίδα μας. Έχουμε γράψει χιλιάδες άρθρα για τους Έλληνες, διοργανώνουμε webinars για την μετανάστευση, όπως για την Ελβετία και την Ολλανδία, έχουμε το δικό μας φεστιβάλ και γενικά είμαστε δραστήριοι με τους Έλληνες απόδημους.

Ψυχολογική Προετοιμασία

 1. Αποδοχή της Αλλαγής: Να είστε έτοιμοι για τις πολλές αλλαγές που έρχονται. Η μετανάστευση μπορεί να είναι μια συναισθηματική διαδικασία, περιλαμβάνοντας αποχωρισμό από την οικογένεια και τους φίλους, και την προσαρμογή σε μια νέα κουλτούρα. Eίναι όμορφα όμως… πίστεψε μας 🙂
 2. Ψυχική Δύναμη και Προσαρμοστικότητα: Ενισχύστε την ψυχική σας δύναμη και αναπτύξτε προσαρμοστικότητα. Είναι σημαντικό να είστε ανοικτοί στη μάθηση και στην προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Εμπνευστείτε από άλλους ανθρώπους.
 3. Ενημέρωση: Μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τη χώρα προορισμού σας, τον πολιτισμό της, τις νομικές απαιτήσεις για μετανάστευση, και το σύστημα υγείας και εργασίας. Tα σεμινάρια μας μπορούν να σε προετοιμάσουν σε ό,τι χρειάζεσαι.

Πρακτική Προετοιμασία

 1. Ταυτότητα και Έγγραφα μετανάστευσης: Εξασφαλίστε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, όπως διαβατήριο, πιστοποιητικά γέννησης και γάμου, καθώς και άλλα επίσημα έγγραφα που μπορεί να χρειαστούν για τη νέα χώρα που θα ζήσεις.
 2. Οικονομική Προετοιμασία: Φροντίστε να έχετε μια σταθερή οικονομική βάση πριν μεταναστεύσετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αποταμίευση ενός ποσού χρημάτων για να καλύψετε τα έξοδα διαβίωσης των πρώτων μηνών, καθώς και οποιαδήποτε απρόσμενα έξοδα.
 3. Μάθηση Γλώσσας: Αν η χώρα προορισμού σας έχει διαφορετική επίσημη γλώσσα από την ελληνική, θα ήταν σοφό να αρχίσετε να μαθαίνετε τη γλώσσα αυτή πριν φύγετε. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην προσαρμογή σας και στην εύρεση εργασίας.
 4. Έρευνα για Στέγαση: Έχετε κάνει έρευνα για τις επιλογές στέγασης στη χώρα προορισμού σας και να έχετε ένα προσωρινό σχέδιο για το πού θα μείνετε τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες, π.χ Airbnb ή φιλοξενία σε κάποιον φίλο-η.
 5. Υγειονομική Ασφάλιση: Ενημερωθείτε για το σύστημα υγείας της χώρας προορισμού και φροντίστε να έχετε την κατάλληλη υγειονομική ασφάλιση πριν φύγετε. Αν θα έρθεις για σπουδές στο εξωτερικό, διάβασε το άρθρο μας για την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης.
 6. Επαγγελματική Προετοιμασία: Αν είναι δυνατόν, αρχίστε την αναζήτηση για εργασία από την Ελλάδα. Χρησιμοποιήστε online πλατφόρμες, επαφές και επαγγελματικά δίκτυα για να βρείτε ευκαιρίες εργασίας.
 7. Κοινωνική Στήριξη: Αναζητήστε κοινότητες ή ομάδες από Έλληνες στη χώρα προορισμού σας πριν φύγετε. Η επαφή με άλλους Έλληνες που ζουν ήδη εκεί μπορεί να σας παρέχει πολύτιμη βοήθεια και στήριξη κατά τις πρώτες σας ημέρες και εβδομάδες.
 8. Ψυχολογική Προετοιμασία: Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τις προκλήσεις της προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον. Μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά, τον πολιτισμικό σοκ και άλλες προκλήσεις. Να θυμάστε ότι αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα και ότι θα περάσουν με τον καιρό καθώς προσαρμόζεστε. Σίγουρα δηλαδή. Να έχετε καλή διάθεση και πρόθεση ερχόμενοι εδώ πέρα – το εξωτερικό θα σου διασφαλίσει την ποιότητα ζωής που αναζητάς λογικά, αλλά θα πρέπει ίσως στην αρχή να έχεις λίγη υπομονή / επιμονή.

Η μετανάστευση είναι μια μεγάλη απόφαση και απαιτεί σοβαρή προετοιμασία και δέσμευση. Ωστόσο, με το σωστό πλάνο και προσέγγιση, μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας και ενδιαφέρουσας κεφαλαίου στη ζωή σας. Για ό,τι χρειαστείτε στείλτε μας ένα μήνυμα στο [email protected] να δούμε αν και πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks