Tips για να προστατέψω από την ξηρασία τον κήπο μου στο Benelux

kipos-prostasia-ksirasia

Αυτή η χρονιά είναι και φέτος πολύ ξηρή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ήδη πριν έρθει καλά-καλά το καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από τα φυτά στους κήπους μας, να ξεραίνονται. Το έδαφος είναι περισσότερο ξηρό από ποτέ. Το NatuurMonumenten της Ολλανδίας έδωσε κάποια Tips για το πώς να προστατέψουμε τα φυτά και τα ζωάκια στους κήπους μας και τα οποία θεωρούμε ότι είναι πολύ χρήσιμα!

Πολλά από τα ζώα στο Benelux έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι ότι δημιουργούνται συνεχώς νέα αστικά κέντρα, τα οποία δυσχεραίνουν τη ζωή των φυτών και ζώων. Πολλές από τις μέλισσες , τις πεταλούδες, τα έντομα και τα ζωύφια έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Τα ζώα και τα φυτά είναι πολύ χρήσιμα για την βιοποικιλότητα και κατ’ επέκταση και για τον άνθρωπο.

Με τους κήπους μας στα αστικά τοπία βοηθάμε στο να ξανά εμφανιστεί η ζωή στο Benelux.

1. Συλλογή νερού βροχής

Μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας, αυτές τις ημέρες ξανά βρέχει στο Benelux και είναι ευκαιρία να συλλέξουμε βρόχινο νερό για το πότισμα των λουλουδιών μας. Τα φυτά αντιδρούν ακόμα καλύτερα στο βρόχινο νερό. Ακόμα αυτό το νερό είναι δωρεάν.

-Πώς συλλέγουμε βρόχινο νερό;

-Με διάφορους τρόπους.

Μπορούμε με ένα βαρέλι για παράδειγμα να συλλέξουμε νερό ή δημιουργώντας μια μικρή λίμνη , ρέμα αν υπάρχει χώρος στον κήπο μας. Εάν έχετε το χώρο, μπορείτε να κατευθύνετε το νερό σε ένα σκιερό σημείο. Εκεί το νερό εξατμίζεται λιγότερο γρήγορα.

2. Δημιουργήστε μια πράσινη στέγη

Ρίξτε μια καλή ματιά στον κήπο σας για να δείτε αν μπορείτε να μεταλλάξουμε μια στέγη από σίδερο και ξύλο με μια πράσινη στέγη. Για παράδειγμα, η οροφή ενός υπόστεγου, ένα υπόστεγο ποδηλάτου, ένα υπόστεγο πάνω από τα σκουπίδια.

Τα sedums είναι κατάλληλα φυτά για μια πράσινη στέγη. Αποθηκεύουν το νερό της βροχής και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στη θερμότητα. Μια οροφή με sedum δεν είναι απλά όμορφη (μιας και το φυτό είναι εξαιρετικά όμορφα). Βοηθάμε επίσης τις πεταλούδες και τις μέλισσες. Μπορούμε για τις στέγες μας να βάλουμε κισσό και άλλα περισσότερα φυτά που θα φιλοξενήσουν τα ζωάκια μας.

3. Φυτεύουμε ένα δέντρο

Ένα δέντρο παρέχει σκιά και το έδαφος από κάτω θα στεγνώσει πολύ πιο αργά. Κατά προτίμηση φυτεύουμε ένα δέντρο με μία καλή βαθιά ρίζα. Τα δέντρα εξάγουν υγρασία από τα βαθύτερα υπόγεια ύδατα, αφήνοντας αρκετό νερό για το γρασίδι. Κατάλληλα δέντρα για να φιλοξενήσουμε νέες ζωές της φύσης είναι η βελανιδιά, κερασιά και αχλαδιά. Πολλά ακόμα είναι τα κατάλληλα δέντρα.

4. Δώστε περισσότερο χώρο στα φυτά

Αντικαταστήστε τις πέτρες της βεράντας με βότσαλα ή άλλες επιφάνειες. Το νερό μπορεί στη συνέχεια να βυθιστεί καλύτερα στο έδαφος. Ή δημιουργήστε χώρο ανάμεσα στα σκαλοπάτια του μονοπατιού σας. Τοποθετήστε τα πλακίδια του μονοπατιού του κήπου σας σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών και τοποθετήστε φυτά μεταξύ τους. Επιλέξτε είδη που είναι ελκυστικά για τις μέλισσες και τις πεταλούδες: άγριο θυμάρι ή sedum για παράδειγμα. Είναι όμορφο και το νερό της βροχής μπορεί επίσης να εισέλθει στο έδαφος πιο εύκολα.

5. Σώστε το γκαζόν

Με όλες αυτές τις ζεστές και ξηρές περιόδους, το γρασίδι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντεπεξέλθει και να παραμείνει ζωντανό. Ίσως ήρθε η ώρα να πείτε ”αντίο” στον ομοιόμορφο χλοοτάπητα και να προσθέσετε κάποια άλλη ποικιλία. Τα φυτά όπως το τριφύλλι, το θυμάρι ή η μαργαρίτα είναι πολύ πιο ανθεκτικά στην ξηρασία. Και χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό.

6. Κάποια “σκληρά” φυτά επιβιώνουν στη ζέστη. Κάποια άλλα όμως ;

Μερικά φυτά δεν μπορούν να τα καταφέρουν με τόση ξηρασία. Σίγουρα δε θα τα καταφέρουν αυτά που δεν είναι κατάλληλα για ήλιο και όλη τη μέρα είναι σε μέρος που τα βλέπει ο καυτός ήλιος. Επομένως, επιλέξτε φυτά που μπορούν να αντέξουν στη ζέστη. Τέτοια φυτά είναι ο κισσός και τα βότανα μεσογειακού κήπου. Αυτοί οι τύποι των φυτών έχουν ένα παχύ, λιπαρό δέρμα που τα προστατεύει από την θερμότητα και αφυδάτωση. Αυτά τα φυτά αν τα βάλουμε θα χρειαστούν τακτικό πότισμα για να τα βοηθήσουμε.

7. Βοηθάμε τα διψασμένα ζώα

Δεν είναι μόνο τα φυτά διψασμένα. Τα ζώα στον κήπο σας χρειάζονται επίσης νερό για να πιουν. Μπορείτε να βάλετε μπολ νερού σε προστατευμένα μέρη. Μην βάζετε τα μπολ νερού εκεί που χτυπάει ο ήλιος. Τα πουλιά επιθυμούν επίσης να κάνουν μπάνιο, οπότε είναι ωραίο εάν υπάρχει μια πέτρα όπου μπορούν να σταθούν με ασφάλεια για μπάνιο. Είναι σημαντικό για τους σκαντζόχοιρους και άλλα θηλαστικά να έχουν εύκολη πρόσβαση στο νερό. Εάν έχετε το χώρο, μπορείτε να φτιάξετε μια λίμνη.

Πηγή: Natuurmonumenten

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks