Μια ωδή στην Sparta του Rotterdam … Η 1η ποδοσφαιρική ομάδα στην Ολλανδία

Μια ωδή στην Sparta του Rotterdam … Η 1η ποδοσφαιρική ομάδα στην Ολλανδία!

Η ίδρυση

Μερικοί μαθητές ίδρυσαν την πρωταπριλιά του 1888 τη Sparta του Ρότερνταμ ( σαν ψέμα ). Αρχικά ιδρύθηκε ένα τμήμα του κρίκετ και το καλοκαίρι η ποδοσφαιρική ομάδα. Έπειτα, το 1890 η Σπάρτα έπαιξε το 1ο της “επίσημο” παιχνίδι και το 1892 διέλυσαν τελείως το τμήμα του κρίκετ και όλο το σωματείο αφοσιώθηκε στην ποδοσφαιρική ομάδα.

Σήμερα είναι η παλαιότερη επαγγελματική ομάδα της Ολλανδίας

Η Σπάρτα είναι η μία από τις 3 ομάδες του Ρότερνταμ. Ακολούθησαν η Excelsior (1902) & η Feyenoord (1908).

Τα χρώματα τους ( κόκκινο – άσπρο ) τα έχουν από το 1899 όπου το διοικητικό συμβούλιο επισκέφθηκε το γήπεδο της Σάντερλαντ (Αγγλία) και ενθουσιάστηκαν με τα ερυθρόλευκα.

Οι κούπες

Η τροπαιοθήκη των Σπαρτιατών δεν είναι και άδεια δεδομένου ότι έχει 6 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα. Πέρασαν αρκετά χρόνια βέβαια που έχει ”αραχνιάσει” η τροπαιοθήκη, μιας και ο τελευταίος τίτλος του συλλόγου είναι από το 1966, για το κύπελλο Ολλανδίας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ιστορική και πολύ μεγάλη ομάδα.

Τίτλοι |

Πρωταθλήματα: 1909, 1911, 1912, 1913, 1915 και 1959

Κύπελλα: 1958, 1962 and 1966

Το γήπεδο

Το Κάστρο | 1929

Το όνομα του γηπέδου είναι το The Castle ( Het Kasteel ) και βρίσκεται στο δυτικό Ρότερνταμ από το 1916 μέχρι και σήμερα. Το κάστρο άνοιξε τις πύλες του σε ένα φιλικό με την Rangers, με τις ξύλινες ελάχιστες κερκίδες να είναι γεμάτες. Έπειτα το 1920 αναπτύχθηκε περισσότερο και οι κερκίδες μεγάλωσαν και το 1950 υπήρξε ένα φιλόδοξο σχέδιο και για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το γήπεδο στις κερκίδες με χωρητικότητα των 50.000. Αποδείχθηκε όντως απλά φιλόδοξο και το γήπεδο μεγάλωσε όντως αλλά με την χωρητικότητα των 30 χιλιάδων.

Να τονιστεί ότι το κάστρο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα ”γκαντέμικο κάστρο”, μιας και όλα τα πρωταθλήματα της ομάδος (1909, 1911, 1912, 1913, 1915) , εκτός από ένα (1959) κατακτήθηκαν πριν χτιστεί το κάστρο.

Το 1928 φιλοξενήθηκαν στο κάστρο δύο αγώνες για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Και τα 2 ήταν της Ολλανδίας, όπου στο πρώτο ματς η εθνική ομάδα της Ολλανδίας κέρδισε το Βέλγιο με 3-1 και τρεις ημέρες αργότερα έφερε ισοπαλία με τη Χιλή.

Το 1990 υπήρξαν συζητήσεις για να μεταφερθεί η Σπάρτα Ρότερνταμ σε νέο γήπεδο στην Ανατολική πλευρά του Ρότερνταμ επειδή το γήπεδο ήταν τεράστιο πλέον για το μέγεθος της – Σε τίποτα πλέον δε θύμιζε το παρελθόν της μεγάλης Σπάρτα. Όμως αυτές οι συζητήσεις δεν καρποφόρησαν και το 1999 υπήρξαν νέες σκέψεις για ένα νέο γήπεδο και να το μοιράζεται με την Excelsior όμως τελικά αποφασίστηκε απλά να διαλύσουν το κάστρο και να ξανά χτίσουν από την αρχή ένα πολύ μικρότερο και διαφορετικό γήπεδο με την ευχή να φανεί περισσότερο γούρικο για το μέλλον.

Πλέον το γήπεδο φιλοξενεί μόλις 11.000 οπαδούς αλλά πέρυσι τη χρονιά που έπεφτε πάλι στη Β’ Εθνική το “κάστρο” ήταν φίσκα.

Ευρωπαϊκές παραστάσεις

Όχι και τόσες οι ευρωπαϊκές παραστάσεις για τους Σπαρτιάτες στην ιστορία τους. Από νωρίς και με το πρωτάθλημα (1959) έπαιξαν στο “τσουλού” της εποχής με την Γκέτεμποργκ στο 1ο γύρο και έπειτα με την Rangers.

Στη συνέχεια είχαν παραστάσεις μόνο στο UEFA ( Europa League ). Δύο ευρωπαϊκές χρονιές ανά δεκαετία είχαν έπειτα μέχρι και το ’86 που σταμάτησε μέχρι και σήμερα , το ευρωπαϊκό ταξίδι.

Στο σήμερα

Στο All time Ranking για το Ολλανδικό ποδόσφαιρο η Σπάρτα του Ρότερνταμ είναι στην 5η θέση στην σχετική λίστα όπου μας δείχνει αυτό το στοιχείο και το μεγάλο μέγεθος αυτής της ομάδος.

Στο σήμερα, η ομάδα είναι στη 2η κατηγορία της Ολλανδικής λίγκας και κυνηγάει την άνοδο στην 1η κατηγορία – Ήταν μία δύσκολη χρονιά για τους Σπαρτιάτες όμως και πάλι τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει στις τάξεις των οπαδών της. Έχει μείνει μόλις ένα εμπόδιο με την De Graafschap για τα μπαράζ ανόδου και το όνειρο των οπαδών της θα ξανά γίνει πραγματικότητα. Η ομάδα ενδεχομένως θα είναι στην Α’ Κατηγορία όπου και σύμφωνα με την ιστορία της θα είναι και εκεί που ανήκει. Οι οπαδοί ονειρεύονται την επιστροφή της ομάδος τους στα σαλόνια της Α’ Εθνικής και την ανάκτηση των κεκτημένων από το παρελθόν. Έστω κάτι από τη χαμένη αίγλη του ένδοξου παρελθόντος και των 6 πρωταθλημάτων και 3 κυπέλλων.

Vamos Sparta Rotterdam

Πηγές : Official Website of Sparta Rotterdam , Stadium Guide  ,Wikipedia

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks