Σύστημα Υγείας στο Βέλγιο: γενικές πληροφορίες

σύστημα-υγείας-βέλγιο

Ως κάτοικος του Βελγίου, ειδικά τον πρώτο καιρό της διαμονής, είναι λογικό να προκύψουν μερικά ερωτήματα σχετικά με το σύστημα υγείας.


Τι θα πρέπει να πληρώσω για τα ιατρικά μου έξοδα; Ποια θα είναι η προσωπική μου συνεισφορά; Πόσο θα μου επιστραφεί από την ασφάλιση υγείας μου; Μπορώ να πληρώσω λιγότερα για τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης; Εάν αλλάξει η οικονομική μου κατάσταση, θα πρέπει να πληρώσω τόσο πολύ για τα ιατρικά μου έξοδα;

Παρακάτω θα βρεις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα:

Υποχρεωτική ασφάλιση υγείας και αποζημίωση
Για να επωφεληθείτε από την υποχρεωτική ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης και αποζημίωσης, πρέπει να είστε μέλος ασφαλιστικού οργανισμού (π.χ. ταμείο υγειονομικής περίθαλψης, Ταμείο Ασφαλίσεων Βοηθητικής Ασθένειας και Αναπηρίας ή Ταμείο Υγείας της SNCB Holding Company), είτε ως ασφαλισμένος ή εξαρτημένος.

Έτσι, θα μπορείτε να λαμβάνετε διάφορα επιδόματα, όπως:

-επιστροφές χρημάτων για επίσκεψη σε γιατρό
-σταθερά επιδόματα για νοσηλεία
-την καταβολή επιδομάτων σε περίπτωση αδυναμίας εργασίας ή εγκυμοσύνης / μητρότητας


Περισσότερες πληροφορίες για μισθωτούς εργαζόμενους μπορείτε να βρείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για αυτοαπασχολούμενους, εδώ.

Βασικές επιστροφές/αποζημιώσεις


Η υποχρεωτική κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης παρέχει στον ασφαλιζόμενο μια βασική επιστροφή χρημάτων, δηλαδή μια επιστροφή χρημάτων για συγκεκριμένους τύπους φαρμάκων και αποζημίωση για πολλές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που παρέχονται από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, όπως γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, νοσοκόμες κ.α.


Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις βασικές επιστροφές εδώ.

Ιατρικά τέλη


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός γενικού ιατρού και ενός ειδικού; Γιατί χρεώνουν διαφορετικά τέλη; Είναι φυσιολογικό η τιμή μιας επίσκεψης να διαφέρει από έναν γιατρό σε έναν άλλο, ενώ ασκούν τον ίδιο τομέα ειδίκευσης;


Τα τέλη που χρεώνουν οι γιατροί ενδέχεται να διαφέρουν, ανάλογα με:

-την κατηγορία στην οποία ανήκουν (προσόντα, στην εκπαίδευση κ.λπ.)
-τον τομέα της ειδίκευσης (δερματολογία, γυναικολογία, παιδιατρική, γενική ιατρική κ.λπ.)
-τον τόπο της επίσκεψης (κατά την πρακτική του γιατρού, στο σπίτι κ.λπ.)
-την ώρα της επίσκεψης (βράδυ, σαββατοκύριακο κ.λπ.)

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά τέλη, εδώ.

Τι είναι ο «fund doctor»;


Οι συμφωνίες μεταξύ του ιατρικού επαγγέλματος και των ταμείων ασφάλισης υγείας καθορίζουν τα ποσοστά των αποζημιώσεων, με την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Εάν ο γιατρός σας ανήκει σε αυτές τις συμβάσεις, τότε είναι ένας fund doctor. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός σας δεν είναι ελεύθερος να χρεώσει τα τέλη της επιλογής του.

Tο ποσό της επιστροφής χρημάτων από την ασφαλιστική κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης είναι ίδιο, ανεξάρτητα αν ο γιατρός σου είναι fund doctor ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι η -θετική – διαφορά που χρεώνει ο non-fund doctor πρέπει να καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον ασθενή.

Μερικοί γιατροί είναι fund doctors σε ό, τι κάνουν. Άλλοι είναι μόνο εν μέρει: συμμορφώνονται με τα ποσοστά που καθορίζει η INAMI σε συγκεκριμένες ημέρες, σε συγκεκριμένες ώρες (π.χ. για συμβουλευτικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο), ενώ είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν τι θα χρεώσουν σε όρους αμοιβών σε άλλες ώρες (π.χ. για επισκέψεις στο σπίτι).
Όλοι οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για το αν είναι fund doctors ή όχι. Αυτό μπορεί να γίνει ιδανικά με σχετική δημοσίευση στην αίθουσα αναμονής.

Περισσότερες πληροφορίες για τους γιατρούς, εδώ.

Χρήσιμες πληροφορίες για το σύστημα υγείας μπορείς να βρεις:

Illness and Disability Insurance (in French or Dutch)

Social security (in French, Dutch or German)

Πηγή

Για το σύστημα υγείας και τα παιδιά διαβάστε αυτό το άρθρο του SuperGreeks.EU:

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks