Σεισμός Τουρκία – Συρία: Πάνω από 4.800 νεκροί – Ολονύχτια «μάχη» διασωστών στα συντρίμμια
(AP Photo/Mustafa Karali)
Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία σε Τουρκία και Συρία μετά από τον χθεσινό (Δευτέρα 6/2) σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, την ώρα που οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κακοκαιρία δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο αναζήτησης και διάσωσης επιζώντων μέσα στα συντρίμμια.
Ο απολογισμός των νεκρών από το φονικό σεισμό αυξάνεται δραματικά, με τις τουρκικές Αρχές να ανακοινώνουν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.381 άνθρωποι.
Συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας και τα 1.444 θύματα από τη Συρία, ο απολογισμός αγγίζει τις 4.825.
Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες, φτάνοντας ακόμη και τις 20.000 μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, περί τους 7.800 ανθρώπους έχουν διασωθεί προσώρας στις 10 επαρχίες της Τουρκίας που επηρεάστηκαν από το σεισμό.
Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα τουρκικά ΜΜΕ αλλά και κοινωνικά δίκτυα από τις επιχειρήσεις διάσωσης είναι συγκλονιστικά: οι στιγμές αυτές αποτελούν τη μοναδική επιβράβευση των σωστικών συνεργείων, που κάνουν πραγματικό αγώνα για να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό αυτό δράμα.
Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Sabah, περίπου 13.000 διασώστες, πολλοί εκ των οποίων εθελοντές, ξεκίνησαν τις τελευταίες ώρες από την Κωνσταντινούπολη για να πάνε στις πληγείσες περιοχές.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δύναμης θα κατευθυνθεί προς τη Χατάι, μια επαρχία της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου υπάρχει τεράστια οργή για την έλλειψη διασωστών.
Η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, και μερικές ώρες αργότερα μια ακόμη δόνηση των 7,5 Ρίχτερ, συνεχίζει να «χορεύει» στους ρυθμούς των μετασεισμών.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε δόνηση 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, με εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιόμετρα.
Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15.834, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο, ακόμα προσωρινό απολογισμό της AFAD, της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.
Διεθνής βοήθεια
Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».
Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.
Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.
Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.
Στις περιοχές που ελέγχου οι αντάρτες, που γειτονεύουν με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία, καταμετρώνται τουλάχιστον 700 νεκροί.
Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.
Οι απολογισμοί των θυμάτων στη μια και στην άλλη πλευρά των συνόρων δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, με δεδομένη την έκταση των καταστροφών και το ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Στην Τουρκία, οι αρχές κάνουν λόγο για 5.000 κτήρια που κατέρρευσαν.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εκθέτουν τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια σε άλλον έναν κίνδυνο, αυτόν της υποθερμίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως φοβάται ότι οι απολογισμοί των θυμάτων θα είναι πολλαπλάσιοι από τους αρχικούς.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως άνοιξαν γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς στους κοιτώνες τους.
Όμως, λόγω του φόβου πως θα γίνουν κι άλλοι ισχυροί σεισμοί, πολλοί κάτοικοι προτιμούν να περνούν τις νύχτες έξω, όπως στη Σανλιούρφα.
Ο χθεσινός σεισμός είναι ο πιο πολύνεκρος στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε αφήσει πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς, ανάμεσά τους περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος και έκανε γνωστό πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.