Λίγα λόγια για τα τυριά στην Ολλανδία

Οι SuperGreeks λατρεύουν τα ολλανδικά τυριά. Όλοι μας μεγαλώσαμε με το Gouda (Χάουντα) για το τόστ. Βέβαια, από τότε και ζώντας στην Ολλανδία μάθαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ποικιλίες τυριών και οι περισσότερες είναι καταπληκτικές. Μάθαμε ότι ολλανδικό τυρί δεν είναι μόνο το Edam και το Xάουντα, αλλά πολλές ποικιλίες από πολλά διαφορετικά χωριά.

Hard Cheese Gauda, Cheddar and Edam with basket bun and grapes

Οι Ολλανδοί παράγουν 650 εκατομμύρια κιλά τυρί κάθε χρόνο. Τα δύο τρίτα εξάγονται, γεγονός που καθιστά την Ολλανδία τον μεγαλύτερο εξαγωγέα τυριού στον κόσμο. Κατά μέσο όρο οι Ολλανδοί τρώνε 14,3 κιλά τυρί ανά άτομο το χρόνο. Δεν είναι περίεργο ότι η Ολλανδία έχει παγκόσμια φήμη ότι είναι η χώρα του τυριού.

Οι καλύτερες πόλεις για να επισκεφτείς για τυριά είναι το Ένταμ, η Χάουντα και το Άλκμααρ. Το Άλκμααρ στη Βόρεια Ολλανδία είναι το πιο γνωστό μάλλον στους Ολλανδούς και ίσως το πιο αγαπημένο. Στο Άλκμααρ μάλιστα μπορείτε να επισκεφτείτε την πλατειά του τυριού, όπου βρίσκεται και το μουσείο τυριού!

Επισκεπτόμενοι το Ζάανσε Σχάνς, κοντά στο Άμστερνταμ, μπορείτε να δοκιμάσετε περισσότερα από 30 διαφορετικές γεύσεις τυριών και επίσης να αγοράσετε αυτά που σας άρεσαν περισσότερο.

Τα πιο δημοφιλή τυριά από την Ολλανδία είναι το Gouda και το Edam. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη ολλανδικού τυριού , ωστόσο, όπως: Frizian, Limburger, Kernhem, Bluefort, Subenhara, Maasdam, Old Amsterdam, Old Alkmaar, Mimolette Commission, Maasland, Texelaar-Kollumer, Leyden και Leerdammer. 

Η ιστορία του ολλανδικού τυριού

Η ολλανδική σχέση με το τυρί χρονολογείται από την προχριστιανική εποχή. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα εξοπλισμού τυροκομίας που χρονολογούνται από το 200 π.Χ.

Μέχρι τον Μεσαίωνα, η παραγωγή και η εμπορία τυριού ήταν στο επίκεντρο της αγοράς.

Αγαπημένο τυρί των #SuperGreeks είναι το “Old Amsterdam”.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks