Το βαρόμετρο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου στη συνέντευξη τύπου -διαβάστε τα νέα μέτρα

πρωθυπουργός-βέλγιο

 Το Βέλγιο εισάγει το βαρόμετρο του κορωνοϊού, όπως το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.

*Δυστυχώς, λόγω των καθυστερήσεων έναρξης της συνέντευξης τύπου δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε με LIVEBLOG σε live χρόνο όσα ειπώθηκαν σήμερα, αλλά το κάνουμε τώρα σε σχεδόν Live χρόνο με αναλυτικό άρθρο.

«Η Omicron ανταποκρίνεται στη φήμη της. Βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη ότι δεν είναι πλέον ένα κύμα, αλλά ένα πραγματικό τσουνάμι», είπε ο De Croo. «Ωστόσο,υπάρχουν και θετικά νέα, η Omicron κάνει τους ανθρώπους να νοσούν ελαφρύτερα, επομένως η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να μην είναι τόσο ακραία».

«Σήμερα, τα άτομα που εξακολουθούν να καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων είναι ή ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι ή αυτοί με υποκείμενα νοσήματα ή οι μη εμβολιασμένοι», πρόσθεσε.

«Η ελπίδα είναι ότι μπορεί να μπορούμε να ξεφύγουμε από την πανδημία. Τια να γίνει αυτό, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε λιγότερο απρόβλεπτες καταστάσεις. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτό δεν συμβαίνει ακόμη σήμερα», είπε ο De Croo. «Γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει το βαρόμετρο».

Το βαρόμετρο του κορωνοϊού θα αποτελείται από τρεις φάσεις: κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο – με αντίστοιχα μέτρα για τον πολιτισμό, τις εκδηλώσεις και τον κλάδο της εστίασης. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτό δεν θα γίνει αυτόματος πιλότος. Θα είναι ένα μέσο απόφασης για τη Συμβουλευτική Επιτροπή».

«Η Συμβουλευτική Επιτροπή θα καθορίζει τον κώδικα στον οποίο βρισκόμαστε, άρα και τα μέτρα», είπε ο De Croo. «Αυτό θα βασίζεται σε επιστημονικές αναλύσεις και στοιχεία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά βασίζεται επίσης σε μια ευρύτερη ανάλυση της κατάστασης, όπως η κοινωνική ευημερία και τα κίνητρα, μεταξύ άλλων».

Ο επίτροπος Corona Pedro Facon εξήγησε ότι η Επιτροπή άρχισε ήδη να εργάζεται για ένα τέτοιο βαρόμετρο ήδη από το 2020.

«Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, δεν θα είναι αυτόματος πιλότος αυτό το βαρόμετρο. Αρχικά, κάθε κατάσταση απαιτεί ενδελεχή ανάλυση. «Σε κάθε συνεδρίαση, η Συμβουλευτική Επιτροπή θα αξιολογεί την κατάσταση. Εάν το απαιτεί η κατάσταση, η Επιτροπή μπορεί να λάβει αυστηρότερα μέτρα από αυτά που προβλέπονται στο βαρόμετρο».

«Το βαρόμετρο του κορωνοϊού εστιάζει σε τρεις τομείς: εκδηλώσεις, οργανωμένες δραστηριότητες αναψυχής και τον κλάδο της εστίασης. Με βάση την ανάλυση των μέτρων που λάβαμε τους τελευταίους 18 μήνες και τις εντατικές διαβουλεύσεις με τους κλάδους, η Επιτροπή έχει καθορίσει μέτρα για αυτούς τους τρεις τομείς», δήλωσε ο Facon.

«Ξεκινάμε με κόκκινο κωδικό», είπε. «Η Συμβουλευτική Επιτροπή έλαβε υπόψη μια ευρεία αξιολόγηση της κατάστασης. Η επιδημιολογική κατάσταση αλλάζει ραγδαία. Υπάρχουν αλλαγές στο βάρος της νόσου και της νοσηλείας. Η ουσία είναι ότι με αυτό το βαρόμετρο μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για την οποιαδήποτε κατάσταση. Η κανονική ζωή πλησιάζει».

Tα νέα μέτρα

Κωδικός κόκκινος από την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου

«Από την επόμενη Παρασκευή, μπαίνουμε στο κόκκινο κωδικό του βαρόμετρου», είπε ο De Croo.

Επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις εντός και εκτός, με εξαίρεση τις νυχτερινές εκδηλώσεις (όπως νυχτερινά κέντρα, χορευτικά πάρτι). Οι εκδηλώσεις μπορούν να συνεχιστούν με 200 άτομα σε εσωτερικούς χώρους με μάσκες.

Οι χώροι με μεγαλύτερη χωρητικότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και το 70% της χωρητικότητας τους. Όσοι έχουν καλή ποιότητα αέρα (περισσότερο από 900pp CO2) μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και το 100% της χωρητικότητας τους. «απαραίτητη η μάσκα».

Ο κλάδος της εστίασης παραμένει στον κόκκινο κωδικό. 

Οι γάμοι και οι κηδείες μπορούν επίσης να συνεχιστούν με τα ίδια μέτρα.

Από την 1η Μαρτίου, ο αναμνηστικός εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για ένα έγκυρο εισιτήριο ασφαλείας Covid (CST), εάν η δεύτερη δόση του βασικού εμβολιασμού είχε χορηγηθεί πριν από περισσότερους από πέντε μήνες.

«Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όσοι έκαναν την τελευταία τους δόση πριν από την 1η Οκτωβρίου πρέπει να έχουν λάβει αναμνηστικό πριν από την 1η Μαρτίου για να διασφαλιστεί ότι το CST τους παραμένει έγκυρο», είπε ο De Croo. «Κάθε επιπλέον εμβολιασμός μας δίνει επιπλέον ελευθερία. Το CST είναι ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την κοινωνική μας ζωή».

Τόνισε ότι το CST δεν θα παραμείνει απαραίτητο για πάντα. «Εάν μετά την Όμικρον οι λοιμώξεις και η κατάσταση στα νοσοκομεία έχουν σταθεροποιηθεί, τότε θα επανεξετάσουμε τη χρήση του CST. Δε θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το είδος πιστοποιητικού για πάντα, αλλά σήμερα, εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο».

Φωτογραφία από Belga

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks