Βέλγιο: Ο πληθωρισμός στα ύψη

πληθωρισμός-βέλγιο

Ο πληθωρισμός στα ύψη στο Βέλγιο- αυτό είναι αισθητό από το supermarket, τη βενζίνη που θα βάλουμε στο αυτοκίνητο έως κάθε καθημερινή μας συνήθεια. Τα πάντα είναι πιο ακριβά πλέον.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκτινάσσεται στα ύψη τον Ιούνιο, φτάνοντας στο 9,65%, έναντι 8,97% τον Μάιο, αναφέρει το RTL. Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1982, όταν έφτασε το 9,84%, σύμφωνα με τη Statbel, τη βελγική στατιστική υπηρεσία, η οποία δημοσίευσε τα στοιχεία την Τετάρτη.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι αυτές που αυξάνουν τον πληθωρισμό. Τα ενεργειακά προϊόντα ήταν κατά μέσο όρο περισσότερο από το ήμισυ ακριβότερα τον Ιούνιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Με το φυσικό αέριο, το κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί σε όλα τα επίπεδα.

Ωστόσο, σημειώνει η Statbel, ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει επίσης αυξηθεί απότομα τους τελευταίους μήνες. Ο πληθωρισμός των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, διαμορφώθηκε στο 8,44% τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός στο Βέλγιο αυξάνεται συνεχώς από τις αρχές του 2021. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ήταν λιγότερο από μισό τοις εκατό. Τον Ιανουάριο του 2021 ήταν 0,26%. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στοχεύει σε ποσοστό πληθωρισμού γύρω στο 2%.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks