Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλο λαό στην Ευρώπη

εργασία-υπερωριές-ευρώπη

Στην ΕΕ, το 7% των απασχολουμένων εργάστηκε περισσότερες ώρες (εργαζόμενοι συνήθως 49 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα) από όσο έπρεπε στην κύρια εργασία τους το 2022. 

Ένα υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων εργάστηκε πάρα πολλές περισσότερες ώρες (30% του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων) σε σύγκριση με τους μισθωτούς (4% του συνόλου των εργαζομένων). Επιπλέον, οι πολλές ώρες εργασίας ήταν πιο συχνές μεταξύ των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (28%) και τους διευθυντές (24%) σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη επαγγελματική ομάδα. 

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με πολλές ώρες (13%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Κύπρο (10%). Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Λετονία (1%).

Ποσοστά χωρών στην Κεντρική Ευρώπη

Στη Δανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 5,6%, στην Ολλανδία στο 5,8%, στη Γερμανία στο 6%, στο Βέλγιο 9,3%, στην Ισπανία 7,2%.

Μεθοδολογικές σημειώσεις: 

  • Κύρια εργασία: αυτή στην οποία ο ερωτώμενος συνήθως εργάζεται τις περισσότερες ώρες (δηλαδή με τις περισσότερες ώρες εργασίας συνήθως, όπως ορίζεται στα τρέχοντα διεθνή στατιστικά πρότυπα για τον χρόνο εργασίας) εκτός από άτομα σε γονική άδεια που εκτελούν κάποια εργασία.
  • Πολλές ώρες εργασίας: 49 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα. 
  • Συνήθεις ώρες εργασίας: ο αριθμός των ωρών εργασίας που συνήθως εργάζονται ανά εβδομάδα περιλαμβάνει όλες τις ώρες, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον ωρών, αμειβόμενων ή μη, τις οποίες εργάζεται συνήθως το άτομο, αλλά εξαιρεί τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ σπιτιού και χώρου εργασίας και τον χρόνο που απαιτείται για το διάλειμμα για το κύριο γεύμα (συνήθως την ώρα του μεσημεριανού).

*Yπάρχει ένα ερωτηματικό για εμάς για ότι συμβαίνει με την “αδήλωτη εργασία”

Πηγή: Eurostat

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks