Ολλανδία: Σε δύσκολη κατάσταση ο κλάδος των εστιατόρων μετά το δεύτερο κλείσιμο
Μια ομάδα 30 ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ έχουν στείλει το θέμα του δεύτερου κλεισίματος του κλάδου τους λόγω κορονοϊού στο δικαστήριο προκειμένου να ανοίξουν.
Όλα τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια είναι κλειστά και οι πελάτες δεν μπορούν να καθίσουν σε αυτά τουλάχιστον για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, αν και μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως takeaway.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να εξυπηρετούν μόνο μόνιμους επισκέπτες. Ο οργανισμός του τομέα τροφοδοσίας Koninklijke Horeca Nederland (KHN) δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ξεχωρίζονται άδικα από το κράτος, καθώς όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία ευθύνονται μόνο για το 1,8% των κρουσμάτων.
Στο μεταξύ μια ομάδα ιδιοκτητών επιχειρήσεων θα ζητήσει αύριο από το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης να ανατρέψει το μέτρο του κλεισίματος. Ο Michael Meeuwissen, ιδιοκτήτης του wine – bar, De Posthoorn στην πόλη και επικεφαλής της εκστρατείας, δήλωσε στην Telegraaf:
«Έχω δει ότι οι πελάτες μας τηρούν προσεκτικά τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και ότι ακολουθούν έντονα αυτά που πρέπει να κάνουν. Κάνουμε το ίδιο με τους πελάτες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας κλείσει το κράτος”.
Ζητούν άμεση απόφαση από το δικαστήριο της Χάγης
Ο τομέας τροφοδοσίας ζήτησε από τα δικαστήρια το καλοκαίρι να διατάξει την ταχύτερη μείωση των μέτρων ελέγχου για τον ιό, αλλά η προσπάθεια δεν ήταν επιτυχής.
Ο πρόεδρος της KHN, Robèr Willemsen δήλωσε ότι υπήρξε εκτεταμένη δυσπιστία, απογοήτευση και θλίψη στον κλάδο κατά το κλείσιμο. «Η βιομηχανία τροφοδοσίας έχει πληγεί βαθιά και ανησυχώ πολύ για το μελλοντικό τοπίο του κλάδου μας. Αυτό το κλείσιμο θα είναι το τελευταίο πλήγμα για πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων” τόνισε και πρόσθεσε πως «υποβάλαμε ένα σχέδιο με εξυπνότερους περιορισμούς στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο του τομέα, αλλά δεν του έδωσαν σημασία».
Η KHN ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να επεκτείνει το πακέτο έκτακτης οικονομικής στήριξης για να καλύψει το 100% των χαμένων εσόδων και επέκταση των όρων αποπληρωμής για τραπεζικά δάνεια.