Έλληνες της Γερμανίας και ελληνικό δίπλωμα αυτοκινήτου

δίπλωμα-αμάξι-γερμανία

Είσαι Έλληνας που έρχεσαι να ζήσεις στη Γερμανία και δεν ξέρεις τι γίνεται με το αυτοκίνητο και το δίπλωμα αυτοκινήτου;

Παρακάτω θα σου παραθέσουμε όλες τις πληροφορίες που αναζητάς

Ένα από τα κλασσικά ερωτήματα που δεχόμαστε στο SuperGreeks είναι:

Ένας Έλληνας της Γερμανίας πρέπει να αντικαταστήσει το ελληνικό του δίπλωμα με γερμανικό; Αν ναι, σε πόσο καιρό;

Ναι, ένας Έλληνας που μετακομίζει μόνιμα στη Γερμανία πρέπει να αντικαταστήσει το ελληνικό του δίπλωμα οδήγησης με γερμανικό. Σύμφωνα με τους γερμανικούς κανονισμούς, αυτό πρέπει να γίνει εντός 6 μηνών από τη μόνιμη εγκατάσταση του ατόμου στη Γερμανία. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει η διαδικασία έγκαιρα, καθώς θα χρειαστεί να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα και να κανονίσει τυχόν απαιτούμενες εξετάσεις.

Τι πρέπει να κάνει ένας Έλληνας της Γερμανίας για να αλλάξει το δίπλωμα αυτοκινήτου του;

Για να αντικαταστήσει ένας Έλληνας το ελληνικό του δίπλωμα οδήγησης με ένα γερμανικό, πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

 1. Σπίτι στη Γερμανία: Πρέπει πρώτα να εγγραφεί ως κάτοικος στην περιοχή όπου ζει στη Γερμανία.
 2. Συλλογή εγγράφων: Θα χρειαστεί τα εξής έγγραφα:
  • Το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης.
  • Διαβατήριο ή ταυτότητα.
  • Πιστοποιητικό κατοικίας από το δήμο της περιοχής κατοικίας του στη Γερμανία.
  • Μία πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου.
  • Μετάφραση του ελληνικού διπλώματος στα γερμανικά από κάποιον πιστοποιημένο μεταφραστή (εάν απαιτείται).
 3. Υποβολή αίτησης: Πρέπει να υποβάλλει την αίτηση και τα έγγραφα στην τοπική υπηρεσία κυκλοφορίας (Führerscheinstelle).
 4. Πληρωμή τελών: Θα υπάρξει κάποιο κόστος συνδεδεμένο με την επεξεργασία της αίτησης και την έκδοση του νέου διπλώματος. Σημειώστε ότι τα τέλη για την αντικατάσταση ενός ξένου διπλώματος οδήγησης με γερμανικό μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή στη Γερμανία και την ακριβή διαδικασία. Ωστόσο, τα καθιερωμένα τέλη κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 35 και 60 ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει τα τέλη για την επεξεργασία της αίτησης και την έκδοση του νέου διπλώματος.
 5. Εξετάσεις: Αν και συνήθως δεν απαιτούνται εξετάσεις για την αντικατάσταση ενός ΕΕ διπλώματος, η αρχή μπορεί να ζητήσει έλεγχο όρασης ή κάποια άλλη βασική εξέταση ανάλογα με τις περιστάσεις.
 6. Παραλαβή του νέου διπλώματος: Μετά την επεξεργασία της αίτησης, το νέο γερμανικό δίπλωμα θα εκδοθεί και θα πρέπει να το παραλάβει προσωπικά.

Πολλοί Έλληνες θα ρωτήσουν… και αν δεν αλλάξω το δίπλωμα σε 6 μήνες, τι θα συμβεί;

Αν κάποιος που κατοικεί μόνιμα στη Γερμανία δεν αντικαταστήσει το δίπλωμα οδήγησης του από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εντός των 6 μηνών, και τον σταματήσει η τροχαία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες επιπτώσεις. Οι κύριες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Πρόστιμα: Μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο για την οδήγηση χωρίς έγκυρο δίπλωμα, καθώς το αρχικό δίπλωμα παύει να θεωρείται έγκυρο για μόνιμη χρήση στη Γερμανία μετά την παρέλευση των 6 μηνών.
 2. Νομικές Επιπτώσεις: Εκτός από τα πρόστιμα, μπορεί να υπάρξουν και άλλες νομικές επιπτώσεις όπως η αναστολή της ικανότητας οδήγησης μέχρι να εκδοθεί το νέο δίπλωμα.
 3. Ασφαλιστικές Επιπτώσεις: Μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορεί να θεωρήσουν ότι οδηγούσε χωρίς έγκυρο δίπλωμα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την κάλυψη.

Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι όλοι πρέπει να αλλάξουμε το ελληνικό δίπλωμα με το γερμανικό !

Διαβάστε ακόμα για το αυτοκίνητο και τους Έλληνες της Γερμανίας

Αλκοόλ και οδήγηση στη Γερμανία. Τι ισχύει;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks