Ολλανδία: Όλο και περισσότεροι κάστορες εντοπίζονται στα νότια της χώρας

Ο κάστορας στην Ολλανδία αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Waarneming.nl, το ζώο εμφανίζεται πλέον στην Ουτρέχτη, στο Brabant και στο Limburg.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ο κάστορας έχει εμφανιστεί πάνω από 2000 φορές στο Brabant. “Το De Biesbosch (δάσος) είναι ένα hotspot για κάστορες”, λέει ο δασοφύλακας Thomas van der Es στο Brabant. “Οι κάστορες αγαπούν το νερό και την ειρήνη γι’ αυτό και στο συγκεκριμένο δάσος ζούνε πολλοί”

Στην Ουτρέχτη έχουν επίσης εντοπιστεί περισσότεροι κάστορες. Το ζώο έχει μεγάλη επιρροή σε ένα φυσικό καταφύγιο. “Μπορεί να αφήσει ένα αξιοσημείωτο σημάδι στο τοπίο χτίζοντας το”, δηλώνει ο δασοφύλακας Maarten den Hartigh.

Για το Biesbosch διαβάστε το άρθρο μας που αφορά προτάσεις για εκδρομή στην Ολλανδία.

«Έκρηξη ζωής»

«Φτιάχνει φράγματα, φρούρια, ροκανίζει δέντρα. Αυτό έχει επίδραση στη βιοποικιλότητα. Τα δέντρα που ροκανίζει αργά – αργά πεθαίνουν αλλά έρχονται πουλιά και δρυοκολάπτες. Τα έντομα εγκαθίστανται σε αυτά και τα μανιτάρια μπορούν να αναπτυχθούν πάνω τους. Οπότε, ένα νέο δάσος έχει προκύψει. Ο κάστορας δημιουργεί μια έκρηξη ζωής που προέρχεται από αυτόν. Θα μπορούσατε να πείτε ότι ο κάστορας είναι ο πραγματικός διαχειριστής ενός φυσικού καταφυγίου”.

Ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι υπάρχουν πραγματικά περισσότεροι κάστορες από ότι στο παρελθόν διότι, “υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που περνούν για επίσκεψη”, λέει ο Van der Es. “Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα”

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μικρή ανάπτυξη στο Biesbosch. “Προσπαθήσαμε να κάνουμε απογραφή πριν από οκτώ χρόνια. Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο. Τα ζώα είναι ντροπαλά και μπορεί να υπάρχει μια ολόκληρη οικογένεια σε ένα δέντρο”.

Τα ζώα εξαπλώθηκαν επίσης στις άκρες του Biesbosch επειδή το φυσικό καταφύγιο είναι αρκετά γεμάτο. “Όσο πιο κοντά ζουν στους ανθρώπους, τόσο πιο συχνά παρατηρούνται.”

Για τον κάστορα

«Φτιάχνει φράγματα, φρούρια, ροκανίζει δέντρα. Αυτό έχει επίδραση στη βιοποικιλότητα. Ο κάστορας δημιουργεί μια έκρηξη ζωής που προέρχεται από αυτόν. Ο μηχανικός (χωρίς εισαγωγικά) είναι το αγαπημένο μας ζώο. Αυτός ο χρήσιμος και τίμιος τύπος που δημιουργεί ζωή από τις καθημερινές του εργασίες.

Να σημειώσουμε για τον κάστορα ότι έχουν γίνει πολέμοι για τη διεκδίκηση του από τους ανθρώπους μιας και ήταν χρήσιμος (νεκρός) για γούνες και καπέλα. Ένα ζώο που βρισκότανε παντού στον πλανήτη με τεράστιους πληθυσμούς, κοντέψαμε να το εξαφανίσουμε μέχρι πριν λίγα χρόνια που επενέβησαν οι φιλοζωικές και ακτιβιστικές οργανώσεις. Στο σήμερα με μεγάλη προσπάθεια οι ντροπαλοί κάστορες ξανά εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε περισσότερα μέρη ανά τον κόσμο.

Στην Ολλανδία πλέον θα τον βρεις σε πάρα πολλά μέρη, αλλά επειδή είναι αρκετά ντροπαλός θα τον συναντήσεις δύσκολα. Επίσης προφανώς αποφεύγουν τους ανθρώπους και αυτό επίσης καθιστά δύσκολη την παρατήρηση μας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks