Το Τράμ Νο. 8
Η γραμμή του τραμ με το Νο.8 στο Άμστερνταμ ξεκίνησε σαν ψέμα την πρωταπριλιά του 1905 και μακάρι να ήταν ένα ψέμα όλα αυτά που θα γινόντουσαν αργότερα με την εν λόγω γραμμή.
Αυτή η διαδρομή ξεκινούσε από το Centraal Station ( τον κεντρικό σταθμό ), περνούσε από την Nieuwmarkt , έπειτα Waterlooplein, Weesperstraat , Sarphati Park και κατέληγε στην Weesperzijde, δίπλα από τον Άμστελ ποταμό. Έπειτα με τα χρόνια αυτή η ιστορική γραμμή προεκτείνονταν και άλλαζε αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…
Το τραμ το οποίο δεν θα ξανά υπάρξει μέχρι και σήμερα από τις ημέρες που θα περιγράψουμε παρακάτω, περνούσε μέσα από τη γειτονιά των Εβραίων και είχε χαρακτηριστεί ως το Τράμ 8 των Εβραίων. Τον Ιούλιο του 1942 αρχίζει η απαγόρευση των Εβραίων να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Η κίνηση έτσι μειώθηκε αισθητά και το Τράμ 8 διακόπηκε μέχρι τη στιγμή που αποφάσισαν οι Ναζί του Χίτλερ ότι θα επαναλειτουργήσει για να μεταφέρει Εβραίους κρατούμενους στον κεντρικό σταθμό όπου από εκεί όλοι αυτοί θα μεταφέρονταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Westerbork.
(Aπό το Westerbork φεύγανε τρένα για το Auschwitz και άλλες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης όπου θα διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σε επόμενο, εκτενές άρθρο που ετοιμάζουμε γι’ αυτό το στρατόπεδο και γενικότερα εκείνη την σκοτεινή εποχή).
Βέβαια, να επισημάνουμε ότι και περισσότερα τραμ της πόλης μετέφεραν κρατούμενους Εβραίους μιας και πέθανε το 70% των Εβραίων της χώρας στο ολοκαύτωμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από τους φασίστες.
Oι περισσότερες μεταφορές γίνονταν κατά τις νυχτερινές ώρες.
Προσπάθεια επαναλειτουργίας της γραμμής
To 1996 δημιουργήθηκε ένα νέο πλάνο για τα τραμ και την εξυπηρέτηση των συνεχώς αυξανόμενων τουριστών. Συμπεριλαμβάνονταν στο σχέδιο και η γραμμή του Τράμ με το ΝΟ.8!
Τι και αν πέρασαν 4 δεκαετίες, ο κόσμος φυσικά δεν ξέχασε και ξεσηκώθηκαν οι άνθρωποι με έντονες διαμαρτυρίες ενάντια στη χρήση αυτού του αριθμού της γραμμής. Το νούμερο 20 αντικατέστησε το νούμερο 8 της γραμμής και το πλάνο προχώρησε προς υλοποίηση.
Τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από το Amsterdam Museum , wiki και amsterdamtrams.nl
#BeSuperGreeks #SmashFascism