ΑΤΑΧΤΟΙ: “Στόχος μας να ενεργοποιήσουμε πολίτες και συνειδήσεις”

αταχτοι-οργάνωση-αλληλεγγύη

Ξεκίνησαν τον Δεκέμβρη του 2011, σχεδόν στις αρχές της κρίσης του χρέους που “στέγνωσε” ουσιαστικά την Ελλάδα και μέχρι σήμερα έχουν διοργανώσει περισσότερες από 100 δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, την ανακαίνιση παιδικών δωματίων, την προσφορά όπου χρειάζεται και την κάλυψη των αναγκών σε μια εποχή που η αλληλεγγύη είναι ανάγκη να μπει ξανά στην πρώτη γραμμή. 

Ο λόγος για το εθελοντικό σωματείο οι “Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι” (Άνθρωποι της Αλληλεγγύης Χωρίς Τείχη και Οικονομική Ιδιοτέλεια), την οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως κύριο στόχο να προάγει την ιδέα του εθελοντισμού και με την υλοποίηση διάφορων δράσεων να κάνει ένα – ένα τα όνειρά της πραγματικότητα. 

Ένα από τα ιδρυτικά της μέλη και ουσιαστικά…νονός της οργάνωσης, ο Σαράντης Σιμάκης, μιλά σήμερα στο Supergreeks.eu και αναλύει τα έργα και τις ημέρες του σωματείου, σε μια συνέντευξη με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικότερα για τις ημέρες που ζούμε. 

αταχτοι-οργάνωση-αλληλεγγύη

-Πως αποφασίσατε να προχωρήσετε στη σύσταση μιας τέτοιας οργάνωσης;

Η ιδέα ξεκίνησε πριν 9 χρόνια…όταν σε μία αυθόρμητη στιγμή, θέλησα να δω αν μπορώ να ενεργοποιήσω τους φίλους μου και μέσω αυτών να πραγματοποιήσουμε δράσεις που να μπορούν να ενεργοποιήσουν πολίτες. Αρχικά ήταν δράσεις αθλητικές,ψυχαγωγικές και μέσω αυτών των δράσεων ένα μέρος των εσόδων πήγαινε για δομές που είχαμε επιλέξει να βοηθήσουμε. Η συνέχεια είναι στο σήμερα. 

-Τι στόχους έχετε θέσει;

Οι στόχοι μας είναι απλοί και συμβατοί με την καθημερινότητα που ζούμε. Να γίνουμε μία μικρή ”σεισμική δόνηση ” που να μπορεί να ενεργοποιεί πολίτες και συνειδήσεις στο να παρέχουν βοήθεια και στήριξη σε συνανθρώπους μας, στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον .

-Ποιους ανθρώπους βοηθάτε κατά βάση;

Κατά βάση είμαστε γύρω από ό.τι αφορα το παιδί και παράλληλα αυτό είναι και ένα βοήθημα προς την οικογένειά του. Πέρα από τα παιδιά και τις οικογένειές τους, σκεφτόμαστε μόλις φύγει το θέμα με την πανδημία να στραφούμε και στην τρίτη ηλικία.

“Με την αλληλεγγύη δείχνουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι”

-Τι σημαίνει για εσάς η έννοια της αλληλεγγύης;

Η Αλληλεγγύη για εμάς είναι κάτι σημαντικό. Με την αλληλεγγύη δείχνουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι, ότι κάποιος που βρέθηκε σε μία δυσμενή συνθήκη τώρα χρειάζεται στήριξη, αλλά αύριο μπορεί να είσαι εσύ, εγώ, ο οποιοσδήποτε σε αυτή τη συνθήκη. Οπότε θέλουμε να δείξουμε ότι με την βοήθεια προς το συνάνθρωπο, μπορούμε να δώσουμε το χέρι σε έναν άνθρωπο που έχει ”πέσει”, ώστε ναα προσπαθήσει να σηκωθεί ξανά .

-Θεωρείτε πως ο εθελοντισμός αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον κόσμο;

Ο Εθελοντισμός στα χρόνια της κρίσης για την χώρα μας αλλά και Παγκόσμια, έχει αποτελέσει ένα σημαντικό στήριγμα στην καθημερινότητα εκατομμύρια πολιτών από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο! Θεωρώ ότι ο Εθελοντισμός μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, μας κάνει πιο δημιουργικούς και μας μαθαίνει πώς να συνεργαζόμαστε με πολλούς και διαφορετικούς σε χαρακτήρα ανθρώπους. Μας βοηθάει πραγματικά να βλέπουμε την ζωή με θετική ματιά και αισιοδοξία. 

-Τι ωθεί ένα άτομο στον εθελοντισμό σήμερα;

Πολλά πράγματα. Αρχικά η επιθυμία, αλλά και η ανάγκη του να βοηθήσει, να συνεισφέρει στους στόχους της κάθε ομάδας, να βάλει το δικό του λιθαράκι. Στην συνέχεια, να κοινωνικοποιηθεί, να γνωρίσει καινούρια άτομα. Υπάρχουν βέβαια και στιγμές που άτομα το κάνουν για προσωπικό τους συμφέρον ( προβολή/ανάδειξη για διάφορους σκοπούς). 

-Γιατί ΑΤΑΧΤΟΙ;

Το λέει και το όνομα , Άνθρωποι Της Αλληλεγγύης Χωρίς Τείχη & Οικονομική Ιδιοτέλεια. Το όνομα πραγματικά αυθόρμητα προέκυψε, με πολύ ενθουσιασμό.

-Πόσες δράσεις απαρριθμεί σήμερα κατά μέσο όρο η οργάνωση από τη μέρα που ξεκίνησε;

Έχουμε διοργανώσει πάνω από 100 δράσεις όλα αυτά τα χρόνια, ενώ έχουμε συμμετάσχει σε πάνω από 150. 

-Και σε τι διάστημα υλοποιείται μια δράση σε σχέση με την επόμενη;

Τώρα με τον Covid, έχουν παγώσει τα περισσότερα. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν υπόμαδες μέσα στην ομάδα και η κάθε μία τρέχει τα project που έχουμε ανά περίοδο ή ό,τι έκτακτο προκύψει.

“Συναντήσαμε περιπτώσεις …γροθιά στο στομάχι”

-Σε αυτό το διάστημα ενασχόλησης με τα παιδιά, έχετε ανακαλύψει περιπτώσεις που σας έχουν σοκάρει;

Υπήρξαν κάποιες στιγμές που ήταν γροθιά στο στομάχι, άλλες που μας προβλημάτισαν και άλλες που μας θύμωσαν για το πώς έχουν οδηγηθεί ‘ανθρωποι σε αυτήν την κατάσταση.

-Αυτό το διάστημα του κορονοϊού το έργο σας φαντάζει πλέον πιο δύσκολο;

Μέσα στην καραντίνα καταφέραμε και φτιάξαμε ένα κοινωνικό μήνυμα, ότι “μένουμε ασφαλείς – αλλά παραμένουμε ενεργοί πολίτες”. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε σταματήσει όλες τις επισκέψεις σε δομές με παιδιά, κάτι που κάναμε συχνά, αλλά και τις επισκέψεις σε σχολεία που μας προσκαλούσαν για να μιλήσουμε για το έργο μας και τον εθελοντισμό γενικά.

-Περιμένετε μια κρίση το επόμενο διάστημα παρόμοια με αυτή του 2011-18;

Ήδη έχει παρατηρηθεί μία μεγαλύτερη ύφεση σε ό,τι αφορά ευπαθείς ομάδες/οικογένειες και αυτό το έχουμε διαπιστώσει και από την δράση σας με τα σχολικά είδη που παρέχουμε.

Το πρόβλημα μεγαλώνει καθώς συνεργασίες με ομάδες Ελλήνων & Φιλελλήνων από το εξωτερικό έχουν δυσκολέψει, καθώς λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που όπως είναι προφανές περιορίζουν την στήριξή τους προς εμάς.

-Ο Έλληνας έχει κατανοήσει αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή;

Ελάχιστα την έχει κατανοήσει. Υπάρχει μεγάλη αδιαφορία, εγωκεντρισμός, αλλά παράλληλα και ελλιπής ενημέρωση από φορείς και πολιτική ηγεσία. 

Δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα, να πειστούν οι πολίτες. Ακόμα και με ανταποδοτικά οφέλη, είμαστε 30 χρόνια πίσω . 

Ευτυχώς υπάρχει όμως και μία σπίθα αισιοδοξίας, καθώς εθελοντικές ομάδες, αλλά και κάποια Ιδρύματα όπως το ”Ίδρυμα Λασκαρίδη” κάνουν μία προσπάθεια που κάπως μειώνει το αρνητικό ποσοστό.

-Ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισής του;  

Ενημέρωση, εκπαίδευση, ανταποδοτικά οφέλη, κίνητρα ακόμα και πρόστιμα στοχευμένα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks