Γερμανία: Τα πάντα για την αγορά ενός σπιτιού (vol.1)

Γερμανία-Σπίτια-Αγορά

Ονειρεύεστε να εγκατασταθείτε μόνιμα σε μια βαυαρική αγροικία ή σε ένα ανακαινισμένο στούντιο στο Βερολίνο; Ο οδηγός μας για την αγορά σπιτιού στη Γερμανία εξηγεί πώς να πραγματοποιήσετε αυτά τα όνειρα. Από τις νομικές απαιτήσεις έως τις αμοιβές αλλά και το πού να αναζητήσετε το νέο σας σπίτι.

Από την εύρεση ενός σπιτιού στη Γερμανία έως την υπογραφή της σύμβασης, η Hypofriend, μια χρηματοοικονομική εταιρεία που συμβουλεύει τους ομογενείς για τα στεγαστικά δάνεια της Γερμανίας, σας καθοδηγεί στη διαδικασία αγοράς ενός γερμανικού ακινήτου.

Ενώ οι περισσότερες χώρες υποστηρίζουν έντονα είτε την ενοικίαση είτε την αγορά του σπιτιού σας, οι επιλογές είναι ισορροπημένες στη Γερμανία, με σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού να έχει τα δικά του σπίτια. Δηλαδή, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Ελβετία.

Θέλετε να νοικιάσετε ή να αγοράσετε σπίτι στη Γερμανία;

Η γερμανική αγορά ακινήτων

Μετά την οικονομική κρίση, οι τιμές των διαμερισμάτων στη Γερμανία έχουν αυξηθεί σημαντικά, και τώρα έχουν φτάσει στο σημείο που ορισμένοι σχολιαστές προειδοποιούν για την πιθανότητα εμφάνισης οικονομικής φούσκας σε μεγάλες πόλεις. Για παράδειγμα, ο σύμβουλος ακινήτων Knight Frank ισχυρίζεται ότι οι τιμές στο Βερολίνο αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο (20,5%) το 2017, καθιστώντας την ταχύτερα κινούμενη αγορά πόλης στον κόσμο.

Απομένει να δούμε πόσο βιώσιμες είναι αυτές οι αυξήσεις. Στοιχεία που κυκλοφόρησαν στις αρχές του 2018 από την Bundesbank έδειξαν ότι τα ακίνητα σε κωμοπόλεις θα μπορούσαν να είναι υπερτιμημένα κατά 15-20%.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείτε από την ιδέα αγοράς σπιτιού, καθώς ορισμένα μέρη παραμένουν προσιτά. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική οργάνωση καταναλωτών Stiftung Warentest το 2017 έδειξαν ότι οι υποψήφιοι αγοραστές στο Magdeburg και το Cottbus π.χ. μπορούσαν να αγοράσουν μια οικογενειακή κατοικία 130 τετραγωνικών μέτρων με 200.000 ευρώ, αλλά με τα ίδια χρήματα θα είχαν ένα μικρό διαμέρισμα δύο δωματίων στην Κολωνία ή στο Ντίσελντορφ και μόνο ένα κοιτώνα στο Μόναχο.

Τιμές κατοικιών σε γερμανικές πόλεις

Τα παρακάτω στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οδηγό Ιδιοκτησίας δίνουν μια ένδειξη για τις τιμές των κατοικιών ανά τετραγωνικό μέτρο σε κάθε πόλη (βάσει δεδομένων από το τρίτο τρίμηνο του 2017).

  • Μόναχο: 5.839 € (διαμέρισμα), 4.233 € (οικογενειακή κατοικία)
  • Αμβούργο: 3.669 € (διαμέρισμα), 2.529 € (οικογενειακή κατοικία)
  • Βερολίνο: 3.593 € (διαμέρισμα), 2.321 € (οικογενειακή κατοικία)
  • Φρανκφούρτη: 3.167 € (διαμέρισμα), 2.500 € (οικογενειακή κατοικία)
  • Κολωνία: 2.671 € (διαμέρισμα), 2.240 € (οικογενειακή κατοικία)
  • Ανόβερο: 2.257 € (διαμέρισμα), 2.007 € (οικογενειακή κατοικία)

Ένας από τους παράγοντες πίσω από αυτήν την αύξηση των τιμών είναι η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με ορισμένους ειδικούς να ισχυρίζονται ότι ενώ 280.000 νέα σπίτια χτίζονται στη Γερμανία κάθε χρόνο, ο αριθμός αυτός δεν είναι αρκετά υψηλός.

Η γερμανική ιδιοκτησία έχει θεωρηθεί ως σταθερή, αξιόπιστη επένδυση τόσο από τοπικούς επενδυτές όσο και από το εξωτερικό, αν και οι αποδόσεις μπορεί να είναι χαμηλές σε ορισμένες περιοχές.

Επιπλέον, ορισμένες από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που διατίθενται στους επενδυτές έχουν πλέον καταργηθεί. Επιπλέον, ισχύει φόρος υπεραξίας (abgeltungsteuer) 25% (συν χρέωση αλληλεγγύης) σε οποιοδήποτε ακίνητο ανήκει σε κάποιον λιγότερο από 10 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι για πολλούς ομογενείς η αγορά ακινήτου στη Γερμανία είναι ελκυστική μόνο για μεγαλύτερες διαμονές. Το κόστος συναλλαγής μπορεί επίσης να κυμαίνεται από 7–12% για τους αγοραστές (περίπου 2–4% για τους πωλητές) πάνω από την τιμή αγοράς.

Ενοικίαση κατοικίας στη Γερμανία

Η ενοικίαση στη Γερμανία είναι πολύ δημοφιλής, με λίγο περισσότερους από τους μισούς Γερμανούς να ζουν σε ενοικιαζόμενα καταλύματα. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στις μεγάλες πόλεις, με το Βερολίνο να έχει ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικίας μόλις 15%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank, οι τιμές ενοικίου αυξήθηκαν κατά 7,2% στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2017. Τα στοιχεία από τον Global Property Guide δείχνουν τα μέσα ενοίκια και αποδόσεις σε ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών μέτρων σε τρεις μεγάλες πόλεις:

  • Μόναχο: 2.250 € το μήνα, απόδοση 2,9%
  • Βερολίνο: 1.500 € το μήνα, απόδοση 3%
  • Φρανκφούρτη: 1.500 € το μήνα, απόδοση 3,7%

Για να διαβάσετε το Vol2 άρθρο μας για τα σπίτια στη Γερμανία δείτε εδώ:

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks