Ολλανδία – Έρευνα: Οι έγκυες γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στην ολλανδική αγορά εργασίας

Ολλανδία-Έγκυες-Εργασία

Το 40% των γυναικών αντιμετώπισαν διακρίσεις στην αγορά εργασίας επειδή ήταν έγκυες ή είχαν νεογέννητο παιδί, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από προηγούμενες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι οι διακρίσεις κατά την εγκυμοσύνη εξακολουθούν να είναι ένα “μεγάλο αδιέξοδο πρόβλημα” στην ολλανδική αγορά εργασίας, ανέφερε το ινστιτούτο.

Το ινστιτούτο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ρώτησε 1.150 εργαζόμενες γυναίκες που έκαναν ένα παιδί τα τελευταία τέσσερα χρόνια σχετικά με το εάν υπέστησαν διακρίσεις. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες «διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο» διάκρισης μέσω της εγκυμοσύνης σε όλα τα στάδια της προσπάθειας ανεύρεσης εργασίας.

Το ένα πέμπτο των γυναικών είπε ότι απορρίφθηκαν από δουλειά, με το 10% μάλιστα να τους ανεφέρεται ρητά ο λόγος ότι δεν πήραν την δουλειά, ήταν επειδή ήταν έγκυες. Πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών που ήθελαν να υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο είδαν το συμβόλαιο να «αλλάζει την τελευταία στιγμή» ή διαλύθηκε εντελώς λόγω εγκυμοσύνης.

Σχεδόν οι μισές γυναίκες με προσωρινό συμβόλαιο δεν έλαβαν παράταση ή μόνιμο συμβόλαιο λόγω εγκυμοσύνης ή ενός νεογέννητου παιδιού τους. Το ένα τέταρτο δήλωσε ότι έχασε τις προαγωγές, τις αυξήσεις μισθών, τα μπόνους και την κατάρτιση ή ότι είχε προβλήματα με τη σύναψη συμφωνιών σχετικά με την άδεια μητρότητας και την επιστροφή τους στην εργασία.

Μόνο το 11% κατήγγειλε αυτά τα ζητήματα σε μια αρχή.

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει τη νομοθεσία περί ίσης μεταχείρισης το συντομότερο δυνατό για την καταπολέμηση αυτής της μορφής διακρίσεων. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks