Ολλανδία: Για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε ιός του Δυτικού Νείλου σε πουλιά

Ολλανδία-Δυτικός Νείλος-Έρευνα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σε ένα πουλί στην Ολλανδία, όπως αναφέρει το RIVM. Στο τέλος του περασμένου μήνα, ένα πτηνό Σύλβια (στα ελληνικά: Μαυροσκούφης), πιάστηκε και υπεβλήθη σε δοκιμές κοντά στην περιοχή της Ουτρέχτης. 

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του Συμφώνου για την Υγεία από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής το τμήμα Erasmus MC το οποίο εργάζεται για την ανάπτυξη ενός “συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης” για την ανίχνευση εξωτικών ιών. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί και στους ανθρώπους.  

Από τις αρχές του έτους, περισσότερα από χίλια άγρια πτηνά έχουν δοκιμαστεί και το Συλβία είναι το πρώτο που μολύνθηκε. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εντοπιστεί αντισώματα σε πολλά πουλιά, γεγονός που δείχνει ότι το πιθανότερο είναι πως έχουν μολυνθεί. Το συγκεκριμένο είδος έρχεται στην Ολλανδία τον Απρίλιο, αναπαράγεται και στη συνέχεια αναχωρεί για την Αφρική ξανά στα τέλη του καλοκαιριού. 

Άτομα που έχουν μολυνθεί

Ο ιός εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μολύνονται με τη σειρά τους από πουλιά. Τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν το ιό σε άλλα πτηνά, αλλά και σε ανθρώπους και θηλαστικά όπως τα άλογα. Αυτό συμβαίνει κυρίως το καλοκαίρι.

Όταν οι άνθρωποι μολυνθούν, στο 80% των περιπτώσεων δεν αρρωσταίνουν. Το 20% αναπτύσσει ήπια συμπτώματα όπως πυρετό ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Λοιμώξεις που εντοπίστηκαν σε άτομα στην Ολλανδία έχουν ανιχνευθεί και στο εξωτερικό.

Διάφορα μέρη διεξάγουν έρευνα σχετικά με την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ολλανδία. Σε απάντηση στην αυξανόμενη εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας το 2018 που περιλαμβάνει το RIVM, το NVWA και τη Σχολή Κτηνιατρικής Ιατρικής Ουτρέχτης.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks