Ολλανδία: Με λιγότερες απώλειες η οικονομία λόγω των “έξυπνων lockdown”

Ολλανδία-Οικονομία-Συρρίκνωση

Ενώ το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, κατάφερε ένα πλήγμα άνευ προηγουμένου στην ολλανδική οικονομία, η χώρα εξακολουθεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανέφερε σήμερα η Statistics Netherlands. 

Βέβαια το πιθανότερο είναι πως αυτό οφείλεται στα “έξυπνα lockdown” που εφαρμόστηκαν στη χώρα και τα οποία διατήρησαν ανοιχτούς περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους από ότι άλλες χώρες με κάθε lockdown. 

Στο πλαίσιο αυτό, το δεύτερο τρίμηνο, η ολλανδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. “Αυτή ήταν η μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί ποτέ” ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Ωστόσο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ολλανδική οικονομία έχει ακόμη θετικά χαρακτηριστικά. Αν το δούμε συνολικά η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 9,7%, το Βέλγιο κατά 12,1% και η Γαλλία κατά 13,8%. 

Η ισπανική είναι η οικονομία που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, συρρικνωμένη κατά 17,8%, ενώ η Φινλανδία επηρεάστηκε λιγότερο, καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε μόλις 4,4%.

Η μείωση κατανάλωσης των νοικοκυριών

Ένας σημαντικός παράγοντας στη συρρίκνωση των οικονομιών ήταν η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια του lockdown των διαφόρων χωρών. Στην Ολλανδία, η κατανάλωση νοικοκυριού μειώθηκε κατά 10,8% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο. Στη Γερμανία η κατανάλωση μειώθηκε 9,5%, στο Βέλγιο 11,5%, στη Γαλλία 12%. Η Ισπανία σημείωσε πτώση 23,7%. Η Φινλανδία σημείωσε τη χαμηλότερη συρρίκνωση στο 6,4%.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks