Ολλανδία: Οι ενήλικες ξοδεύουν περίπου 7 ώρες την εβδομάδα μπροστά στην οθόνη μιας συσκευής

Ολλανδία-έρευνα-οθόνη

Οι ενήλικες στην Ολλανδία ξοδεύουν κατά μέσο όρο την εβδομάδα περίπου επτά ώρες μπροστά από την οθόνη του κινητού τους, είτε για εργασία, είτε για μελέτη, είτε για να κλείσουν διακοπές.

Συγκεκριμένα,το 60% των νέων ηλικίας από 16 έως 25 ετών πιστεύουν ότι ξοδεύουν πολύ χρόνο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Trimbos η οποία και παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι πολύς χρόνος μπροστά από μια συσκευή μπορεί να προκαλέσει σωματικές και διανοητικές βλάβες. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1/6 των νέων είπε ότι αντιμετωπίζει σωματικούς πόνους τους οποίους  αποδίδουν στον χρόνο που βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη. Το 18% είπε ότι έχει πρόβλημα να κοιμηθεί μετά τη χρήση μιας συσκευής και το 31% είπε ότι έχει χειρότερο ύπνο λόγω της χρήσης του τηλεφώνου. Το 37% δείχνει επίσης ότι το κινητό επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωσή τους.

Ο χρόνος σε μια οθόνη δεν ειναι πάντα κακός

Ωστόσο ο χρόνος αυτός δεν είναι πάντα πολύ κακός, ειδικά αυτήν την περίοδο που πρέπει να κρατιούνται οι κοινωνικές αποστάσεις. Οι συσκευές χρησιμοποιούνται συχνά για να συνδεθεί με άλλους, να ξεφύγει και να χαλαρώσει, να δουλέψει ή να δημιουργήσει πράγματα. Το 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το smartphone τους είχε θετική επίδραση στην επαφή με φίλους ή συγγενείς. Το 84% είπε ότι το χρησιμοποιούν τακτικά ή συχνά ώστε να παίρνουν χρόνο για τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με το Trimbos, το σημαντικό είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία. Το Ινστιτούτο Trimbos και το Network Media Literacy δημιούργησαν, λοιπόν, ένα ψηφιακό μοντέλο ισορροπίας και έναν ιστότοπο, όπου οι κάτοικοι της Ολλανδίας μπορούν να κάνουν ένα κουίζ για να δουν πόσο ισορροπημένη είναι η χρήση του τηλεφώνου τους αλλά και να βρουν συμβουλές για το πώς να βελτιώσουν το υπόλοιπο διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks