Ολλανδία: Φοιτητικό δάνειο – Γιατί οι νέοι χρεώνονται από μικρή ηλικία για να σπουδάσουν

Ολλανδία-Φοιτητές-Δάνειο

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία στην Ολλανδία, ένα ποσοστό 70% των φοιτητών δανείστηκε πέρσι χρήματα από την DUO για τις σπουδές τους.

Κατά μέσο όρο, ο κάθε φοιτητής δανείστηκε 700 ευρώ το μήνα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις φοιτητικές ενώσεις LSVb και FNV Young & United για το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι φοιτητές δανείζονται περισσότερα χρήματα.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φοιτητών που πήραν φοιτητικά δάνεια αυξήθηκε σημαντικά από την κατάργηση της βασικής επιδότησης σπουδών το 2015, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία. Το 2010, μόλις το 26% των 19χρονων φοιτητών πήραν φοιτητικό δάνειο. Ποσοστό που μέχρι το 2018, αυξήθηκε σε 65%.

Επίσης οι μαθητές δανείζονται ολοένα και μεγαλύτερα ποσά. Το 2010, ο μέσος φοιτητής 19 ετών δανείστηκε 310 ευρώ το μήνα από την DUO, σε σύγκριση με τα 568 ευρώ κατά μέσο όρο που δανείστηκε το 2018.

Στατιστικές στην Ολλανδία σημειώνουν ότι οι φοιτητές είναι πιο πιθανό να πάρουν ένα φοιτητικό δάνειο και να δανειστούν μεγαλύτερα ποσά καθώς μεγαλώνουν.

Τα χρέη ύψους 50.000 ευρώ για σπουδές δεν ειναι πλέον εξαίρεση

“Αυτά τα ποσά είναι πολύ ανησυχητικά”, δήλωσε ο Lyle Muns πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης LSVb. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μέσο δάνειο 700 ευρώ τον μήνα σημαίνει ότι τα χρέη ύψους 50 χιλιάδων ευρώ για τις σπουδές δεν αποτελούν πλέον εξαίρεση.

“Και αυτό δεν περιλαμβάνει καν τα αποτελέσματα της κρίσης του κορονοϊού. Το σύστημα δανείων πρέπει να τερματιστεί γρήγορα, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι”

Η κρίση του κορονοϊού, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές – η πλειοψηφία των οποίων εργάζονται σε διάφορους τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά όπως ο τουρισμός και οι εκδηλώσεις – να χάσουν τη δουλειά τους.

Η κρίση οδήγησε επίσης σε καθυστερήσεις στη μελέτη για πολλούς φοιτητές, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει πλέον να μελετήσουν περισσότερο και να δανειστούν περισσότερα χρήματα.

Η στατιστική υπηρεσία σημείωσε ότι πέρυσι, πριν από την κρίση του κορονοϊού, οι μαθητές κέρδιζαν περισσότερα με μέσο όρο 550 ευρώ το μήνα. Αυτό, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι μαθητές άρχισαν να εργάζονται, καθώς αυτό το ποσοστό παρέμεινε σταθερό στο 85% περίπου.

Τα υψηλότερα κέρδη οφείλονται κυρίως στους φοιτητές που εργάζονται περισσότερες ώρες. Άρχισαν επίσης να κερδίζουν περισσότερα ανά ώρα, καθώς ο ελάχιστος μισθός των νέων αυξήθηκε και η ηλικία στην οποία οι νέοι λαμβάνουν τον ελάχιστο μισθό των ενηλίκων μειώθηκε.

Αυξήστε τον κατώτατο μισθό των νέων

Ο πρόεδρος της FNV Young & United Bas van Weegberg δεν εκπλήσσεται που οι μαθητές εργάζονται περισσότερες ώρες. “Είναι λογικό ότι οι φοιτητές εργάζονται περισσότερο λόγω του υψηλότερου κόστους ενοικίασης δωματίου και διδάκτρων και του λιγότερου εισοδήματος χάρη στην έλλειψη της βασικής επιχορήγησης”, είπε.

“Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με την εργασία, αλλά η εργασία πολλών ωρών σε συνδυασμό με μια μελέτη πλήρους απασχόλησης δημιουργεί περισσότερο άγχος και λιγότερο χώρο για αναψυχή και χαλάρωση.”

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε αύξηση του κατώτατου μισθού και για τους νέους να πληρούν τις προϋποθέσεις για τον ελάχιστο μισθό ενηλίκων από την ηλικία των 18 ετών.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks