Μίνι-αφιέρωμα στις αιγυπτιακές χήνες
Την αιγυπτιακή χήνα την συναντάμε σε πάρα πολλά μέρη στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία!
Η Αιγυπτιακή Χήνα, επιστημονικά γνωστή ως Alopochen aegyptiaca , είναι μια χήνα που τραβάει την προσοχή όχι μόνο για την χαρακτηριστική εμφάνισή του αλλά και για την πλούσια ιστορική σημασία και την ενδιαφέρουσα συμπεριφορά της.
Φυσικές Ιδιότητες
Με τα εντυπωσιακά σκούρα καφέ μπαλώματα ματιών τους σε φόντο απαλού γκρι φτερώματος, οι αιγυπτιακές χήνες αποπνέουν έναν αέρα κομψότητας. Τα φτερά τους είναι στολισμένα με πορτοκαλοκαφέ μπαλώματα που είναι ιδιαίτερα αισθητά όταν πετούν. Γενικά αν την προσέξετε με λεπτομέρεια θα δείτε ότι έχει πολλά και διαφορετικά, υπέροχα χρώματα. Είναι από τα πιο ωραία πουλιά.
Παγκόσμιος βιότοπος
Αρχικά προέρχονται από τις ηλιόλουστες σαβάνες της Αφρικής νότια της Σαχάρας και τις εύφορες όχθες της κοιλάδας του Νείλου, αλλά αυτά τα πουλιά έχουν από τότε τολμήσει πέρα από τα εγγενή τους σύνορα. Καθιερώνοντας ακμάζοντες πληθυσμούς κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, αποτελούν απόδειξη της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας του είδους. Στα μέρη που ζούμε θα τους δεις παντού – συνήθως πάνω από το σπίτι σου ή στο νερό!
Εδαφική Συμπεριφορά
Η Αιγυπτιακή Χήνα δεν είναι από αυτούς που αποφεύγουν μια αντιπαράθεση, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαφύλαξη της επικράτειάς της. Κατά τη διάρκεια των περιόδων αναπαραγωγής, η επιθετική τους συμπεριφορά είναι πιο έντονη! Βέβαια, να σημειώσουμε ότι επιτίθεται συνήθως σε άλλα ζώα που κυριαρχούν την περιοχή τους- συνήθως στις μεγάλες πόλεις, όπως π.χ. το Άμστερνταμ με αρκετό κόσμο δεν επιτίθενται σε ανθρώπους – το αντίθετο… τους προσεγγίζουν αρκετά.
Διατροφή
Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από σπόρους, φύλλα, χόρτα και μίσχους φυτών. Μπορούν επίσης να τρώνε ακρίδες, σκουλήκια και άλλα μικρά ζώα.
Αναπαραγωγή και Κύκλος Ζωής
Γνωστές για τη μονογαμική φύση τους, οι αιγυπτιακές χήνες βρίσκουν συνήθως σύντροφο και δεσμό για μια ζωή. Το θηλυκό γεννά από 5 έως 12 αυγά, τα οποία επωάζει για περίπου ένα μήνα. Αυτή είναι η εποχή που φωνάζουν και γενικά γίνονται λίγο “αγριμάκια” ! Και φωνάζουν δυνατά!!! καμιά φορά
Πολιτιστική Κληρονομιά
Στην αρχαία Αίγυπτο, αυτά τα πουλιά ήταν κάτι περισσότερο από είδη της άγριας ζωής. Ήταν σεβαστά σύμβολα που συνδέονταν με θεότητες όπως ο Αμούν και η Ίσις. Οι απεικονίσεις τους στην τέχνη και τα ιερογλυφικά χρησιμεύουν ως γέφυρα σε έναν πολιτισμό που έχει περάσει από καιρό, θυμίζοντας μας τον σεβασμό που πρόσταζαν κάποτε αυτά τα ζώα.
Μακροζωία
Στην άγρια φύση, οι αιγυπτιακές χήνες έχουν μέση διάρκεια ζωής 15 χρόνια, αν και όταν είναι προστατευμένες από τις πιο σκληρές πτυχές της φύσης σε αιχμαλωσία, μπορούν να ξεπεράσουν αυτή την ηλικία. Η διαρκής παρουσία τους στον κόσμο είναι απόδειξη της στιβαρής φύσης και της προσαρμοστικότητάς τους.
Τις βλέπουμε κάθε μέρα εδώ που ζούμε και τις αγαπάμε πολύ. Είναι μέρος της ζωής μας.