Γιατί τόση ανεργία στην Ελλάδα;

ανεργία-ελλάδα

Κάθε μήνα που βάζουμε τα ποσοστά της ανεργίας από τη Eurostat και η Ελλάδα είναι στην τελευταία ή προ-τελευταία θέση, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα πούνε:

“Ναι, δουλειές έχει στην Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες δε θέλουν να πάνε να δουλέψουν στην οικοδομή ή τα χωράφια, τα supermarket κτλ.”

Αρχικά να πούμε ότι αυτή η άποψη είναι σεβαστή γιατί προέρχεται από εμπειρίες – ισχύει ότι η Ελλάδα δεν παράγει πλέον τεχνίτες / μαστόρια που λέμε (Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται και μπορεί να διορθωθεί από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση 😉 όπως γίνεται στα προηγμένα κράτη της Κ. Ευρώπης)… – ισχύει ότι όλα τα επαγγέλματα που αναφέρονται εξειδικευμένα ή μη, αναζητούν εργατικά χέρια. Σε δεύτερο επίπεδο να πούμε ότι το ζήτημα είναι βαθύτερο και χρειαζόμαστε πολλά άρθρα για να το αναλύσουμε.

Για την ώρα μόνο θα ήθελα να πω ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα το εντοπίζω αρχικά σε 3 βασικά ζητήματα (*είναι πολλά περισσότερα):

  1. Οι σχολές πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι ανεπίκαιρες και βγάζουν π.χ. περισσότερους λογιστές απ’ ότι χρειάζεται η αγορά ή βγάζει λιγότερους IT από όσους χρειάζεται η χώρα. Τα πανεπιστήμια με κάποιον τρόπο θα πρέπει να προσαρμόζονται με την αγορά και να εκπαιδεύουν ανθρώπους που θα μπορεί να απορροφήσει η αγορά. Όμως στα ελληνικά πανεπιστήμια και διάθεση να υπάρχει για αλλαγές, την “τρώει η γραφειοκρατία”. All time classic.
  2. Οι μισθοί είναι τραγικοί και σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζεις καν αν θα λάβεις το μισθό σου στην ώρα του ή γενικά. Ο βασικός μισθός παραμένει εντελώς χαμηλός, ενώ τα κόστη ζωής αυξάνονται ραγδαία.
  3. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα. Η “ψευτομαγκιά” και τα άσκοπα μπινελίκια / νεύρα, η αγένεια, το χάος στο management και το micro-management, οι απλήρωτες σε πολλές περιπτώσεις υπερωρίες που ΠΡΕΠΕΙ να κάτσεις, αλλιώς μάντεψε… θα απολυθείς.

Εμείς θα επιστρέψουμε ξανά με το θέμα σε podcast και με περισσότερα άρθρα για τα μέλη μας το επόμενο διάστημα*

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks