Ελληνικά διαβατήρια : Αυξάνεται η διάρκεια ισχύος από πέντε σε δέκα χρόνια

πρεσβείες-ελληνικές-ηλεκτρονικά

Τον διπλασιασμό της διάρκειας των ελληνικών διαβατηρίων, από τα πέντε στα δέκα έτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σε χθεσινή εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Οπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων τα πέντε χρόνια.

Με ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή αυξάνεται η χρονική ισχύς των διαβατηρίων της Ελληνικής Δημοκρατίας από τα πέντε χρόνια που προβλέπει ο νόμος σήμερα στα δέκα. Μάλιστα, δεκαετή ισχύ θα έχουν επίσης και τα διαβατήρια των ανηλίκων, που έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Με αυτό τον τρόπο εναρμονιζόμαστε με αυτό που συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αναπτυγμένων κρατών σε ολόκληρη τη Γη. Γλιτώνουμε από σημαντικά οικονομικά και διοικητικά κόστη. Μειώνεται η γραφειοκρατία για την εξυπηρέτηση του πολίτη και ιδιαίτερα των Ελλήνων του εξωτερικού. Απελευθερώνονται αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Είναι μια κατάσταση από την οποία βγαίνει ωφελημένο τόσο το κράτος όσο και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών με όρους ασφαλείας και καλύτερης αξιοποίησης των δυνάμεών μας», συμπλήρωσε.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα χρονικής διάρκειας ισχύος και κόστους έκδοσης των διαβατηρίων. Στην Ελλάδα για πενταετή ισχύ απαιτούνται παράβολα 84,40 ευρώ. Στην Ιταλία με ισχύ δέκα χρόνια το κόστος φτάνει στα 116 ευρώ, αναλογικά πιο μικρό από της Ελλάδας.

Στο Βέλγιο για επταετή διάρκεια, κόστος 65 ευρώ. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα διαβατήρια έχουν δεκαετή διάρκεια με χαμηλότερο κόστος από την Ελλάδα! Στη Γαλλία 86 ευρώ, στην Αυστρία 75,90 ευρώ, σε Κύπρο και Ιρλανδία 75 ευρώ, στην Ολλανδία 74,77 ευρώ, στη Γερμανία 60 ευρώ, σε Λιθουανία και Εσθονία 43 και 40 ευρώ αντίστοιχα, στην Ισπανία 30 ευρώ, στη Λετονία 28,46 ευρώ.

Στην Ελλάδα, πέρα από το κόστος των παραβόλων (84,40 ευρώ για πενταετή διάρκεια, 68,80 ευρώ για 13 μήνες), υπάρχει το κόστος των απαραίτητων φωτογραφιών, αλλά και σημαντική γραφειοκρατική επιβάρυνση, τόσο των πολιτών όσο και των υπηρεσιών, η οποία πλέον περιορίζεται. Πλήγμα δέχεται και η γκρίζα ζώνη «εξυπηρέτησης» για τη γρήγορη έκδοση, έναντι σημαντικής αμοιβής βεβαίως.

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι πως το ελληνικό διαβατήριο είναι ισχυρό «πασαπόρτι», καθώς παρέχει τη δυνατότητα εισόδου σε 185 χώρες χωρίς βίζα. Μάλιστα σε μια σχετική τριμηνιαία έκθεση της εταιρείας Henley & Partners, με έδρα το Λονδίνο, η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης, μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Τσεχία και τη Μάλτα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, της οποίας οι κάτοχοι διαβατηρίου μπορούν να εισέλθουν σε 193 χώρες – προορισμούς χωρίς να απαιτείται βίζα.

Ακολουθούν Γερμανία, Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη με 192 χώρες χωρίς βίζα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks