Αφιέρωμα στο συνεχώς εξελισσόμενο Αϊντχόφεν

Η ξεχωριστή πόλη του Αϊντχόφεν (Eindhoven) χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όταν ήταν αρχικά γνωστή ως Endehoven, που κυριολεκτικά σημαίνει «Τέλος των ναυπηγείων». Η πόλη άλλαξε χέρια μεταξύ των Ολλανδών και των Ισπανών στα τέλη του 16ου αιώνα. Ωστόσο, το 1629 έγινε επίσημα μέρος της Ολλανδίας.

Η ίδρυση της πόλης

Η ιστορία του Αϊντχόφεν ξεκινά ως ένα μικρό χωριό που πήρε το όνομα Endehoven ή «End Yards». Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξή του οφείλεται στις φιλοδοξίες ενός ανθρώπου. Ο Ερρίκος ο πρώτος, ο δούκας της Μπραμπάντ, παραχώρησε στο Αϊντχόφεν ένα ναύλο πόλης το 1232. Είχε σχέδια να μετατρέψει αυτό το λιτό χωριό σε μια πόλη με ανάστημα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ο έλεγχος της πόλης πέρασε από τα χέρια των Ολλανδών στα χέρια των Ισπανών και για πολλές φορές άλλαζε κυριαρχία. Το 1486, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής από τις δυνάμεις του Δούκα των Guelders. Μια τέτοια πολιτική αστάθεια κατέστησε αναγκαία την ενίσχυση της άμυνας του Αϊντχόφεν.

Πιστεύεται ότι ένα κάστρο χτίστηκε στην πόλη κάποια στιγμή κατά τον 15ο αιώνα, ενώ τα ίδια τα τείχη βελτιώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια της τελικής πολιορκίας της πόλης, που οδήγησε στην κατάληψή της από τις ισπανικές δυνάμεις, τα αμυντικά τείχη καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ωστόσο, το 1629, το Αϊντχόφεν έγινε μέρος της Δημοκρατίας των Κάτω Χωρών.

Η σύγχρονη ιστορία του Αϊντχόφεν

Σήμερα, το Αϊντχόφεν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, με πληθυσμό περίπου 212.000 κατοίκους, σχεδόν το ένα τρίτο των οποίων είναι αλλοδαποί. Φιλοξενεί μάλιστα τη Philips, η οποία ξεκίνησε από την ολλανδική πόλη και είναι πλέον μια πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών.

Μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση, το Αϊντχόφεν ήταν μια μικρή, ασήμαντη πόλη. Αλλά όλα άλλαξαν το 1891, όταν μια μικρή εταιρεία κατασκευής λαμπτήρων γνωστή ως Philips ιδρύθηκε στη μικρή πόλη. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η βιομηχανία αναπτύχθηκε εκθετικά στην πόλη, και μαζί με αυτήν, ο πληθυσμός και η σημασία του Αϊντχόφεν. Το 1920, η πόλη επεκτάθηκε και περιλαμβάνει πέντε νέους δήμους.

Η βιομηχανία καπνού, κλωστοϋφαντουργίας και αργότερα, η αυτοκινητοβιομηχανία οδήγησαν τη συνεχή ανάπτυξη του Αϊντχόφεν σε όλο τον 20ό αιώνα. Κατά το ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματα της πόλης καταστράφηκαν από αεροπορικές επιδρομές. Η ανοικοδόμηση που ακολούθησε αντικατέστησε πολλά από τα κατεστραμμένα ιστορικά κτίρια με σύγχρονες ενσαρκώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων πολυώροφων. Έκτοτε, η πόλη αγκάλιασε τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και τώρα είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα του ολλανδικού βιομηχανικού σχεδιασμού.

PSV Eindhoven

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1913 ως ομάδα εργαζομένων της Philips. Η ιστορία του PSV περιέχει δύο χρυσές εποχές που περιστρέφονται γύρω από τη νίκη στο Κύπελλο UEFA το 1978 και τη νίκη του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 1987–88 ως μέρος του εποχικού τριπλού το 1988. Από την ίδρυση της ομάδας, έχει παίξει στο Philips Stadion και έχει διατηρήσει τα χρώματα των συλλόγων της (κόκκινο και άσπρο). Η περίτεχνη σύνδεση της PSV Eindhoven με τη Philips μπορεί να φανεί στις χορηγίες, την κοινή τεχνολογία και τις σχέσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Η ομάδα έχει κερδίσει το Eredivisie (το ολλανδικό πρωτάθλημα) 24 φορές, το Κύπελλο KNVB εννέα φορές και την Johan Cruyff Shield δώδεκα φορές. Επί του παρόντος (από τον Μάιο του 2021), η PSV κατατάσσεται στην 56η θέση στην κατάταξη των συντελεστών συλλόγων της UEFA. Με τα χρόνια, το PSV καθιερώθηκε ως ένα σκαλοπάτι για μελλοντικούς παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Ruud Gullit, ο Ronald Koeman, ο Romário και ο Ronaldo.

Η PSV έπαιξε στο Philips Stadion από την ίδρυσή της το 1913, όταν ακόμα ονομαζόταν Philips Sportpark. Ο χώρος χτίστηκε στο δήμο Strijp, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Philipsdorp – μια γειτονιά που δημιουργήθηκε το 1910 από τον Anton Philips για να παρέχει στέγαση στους εργαζόμενους. Το 1916, κατασκευάστηκαν οι πρώτες ξύλινες εξέδρες, παρέχοντας χώρο για 550 θεατές. Επιπρόσθετες εξέδρες, με 900 θέσεις, κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1930. Κατά τη διάρκεια του΄Β Παγκοσμίου Πολέμου, το στάδιο υπέστη ζημιές και οι αποζημιώσεις για την ανοικοδόμησή του δόθηκαν μετά την απελευθέρωση της Νότιας Ολλανδίας το 1944.

Αξιοθέατα

  • Το Van Abbemuseum είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης. Παρουσιάζοντας έργα καλλιτεχνών όπως, Kandinski, Mondreaan, Appel, Chagall και Picasso, το μουσείο διαθέτει μια συλλογή για να ανταγωνιστεί οποιοδήποτε από τα καλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης, οπουδήποτε.
  • Το Historic Open Air Museum είναι ένα υπαίθριο ιστορικό κέντρο που χαράζει την τοπική, καθημερινή ζωή μέσα και γύρω από το Αϊντχόφεν. Έχει ιστορικές αναπαραστάσεις της ζωής σε ένα αγρόκτημα στις αρχές της πρώτης χιλιετίας. Έχει επίσης μια ανακατασκευή ενός χωριού, από την εποχή του σιδήρου, και ρίχνει μια πολύ εντυπωσιακή ματιά στο παρελθόν του Αϊντχόφεν.
  • Το Phillips First Incandescent Lamp Factory του 1891, είναι μια ενδιαφέρουσα αναφορά στο παρελθόν του Endhoven. Ξεκίνησε με το πρώτο εργοστάσιο λαμπτήρων της εταιρίας, που γρήγορα επεκτάθηκε, παίρνοντας την πόλη μαζί του στο σημερινό της μέγεθος. Μπορεί να απομακρύνθηκε τώρα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Αϊντχόφεν από μια μικρή πόλη σε μέγεθος χωριού, στην ακμάζουσα μητρόπολη με πάνω από 200.000 ανθρώπους σήμερα.
  • Το De admirant είναι ένας σύγχρονος πύργος που αποτελεί την κορυφή (η οποία φτάνει στα 105 μέτρα), του εμπορικού κέντρου “Around the Admirant”. Το Evoluon χτίστηκε ως μουσείο τεχνολογίας από τον Phillips. Και το κτίριο με στυλ διαστημικού σκάφους παρέμεινε ίδιο μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν και έκλεισε. Τώρα χρησιμοποιείται, κυρίως, ως κέντρο για συνέδρια.

Έλευση στο Αϊντχόφεν

Οι ταξιδιώτες που φθάνουν αεροπορικώς στην πόλη, θα διαπιστώσουν ότι το αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν είναι πολύ καλά εξοπλισμένο και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που αναμένονται από ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. Υπάρχουν πτήσεις που φτάνουν από πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair, η Transavia και η Wizz Air. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης είναι με το λεωφορείο 400, η διαδρομή του οποίο διαρκεί 20 λεπτά ως στο κέντρο της πόλης. Αν φτάνετε από πιο μακριά, είναι πιθανό να πετάξετε στο αεροδρόμιο Schipol του Άμστερνταμ. Υπάρχει ένα τρένο απευθείας από το αεροδρόμιο προς το Αϊντχόφεν που αναχωρεί κάθε μισή ώρα και διαρκεί περίπου 90 λεπτά για να φτάσει στον προορισμό του.

Εάν ταξιδεύετε με τρένο, υπάρχουν πολύ καλές συνδέσεις από όλη την Ολλανδία. Από το Maarstricht το τρένο διαρκεί 1 ώρα, από το Άμστερνταμ είναι 1 ώρα 20 λεπτά, με τα τρένα να φεύγουν κάθε 15 λεπτά και από το Hertogenbosch μόνο 19 λεπτά. Υπάρχουν επίσης συνδέσεις από το Ρότερνταμ, το Ντελφτ, το Ντεν Χάαγκ, το Ζάανταμ και το Άλκμααρ.

Το Αϊντχόφεν έχει πολύ καλή υπηρεσία λεωφορείων και δε θα έχετε κανένα πρόβλημα να φτάσετε στον προορισμό σας. Όπως και στις υπόλοιπες Κάτω Χώρες, θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα ov-chipcaart για να ταξιδέψετε με τα λεωφορεία. Αυτές οι κάρτες μπορούν στη συνέχεια να φορτωθούν με πίστωση που χρησιμοποιείτε για να πληρώσετε για το ταξίδι σας. Η μετακίνηση στην πόλη με ποδήλατο είναι μια πολύ καλή και εύκολη επιλογή και συνήθως αποτελεί φθηνή λύση το να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για μια μέρα.

Με πληροφορίες από: local-life.com, world-guides.com, netherlands-tourism.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks