Σε ποια θέση βρίσκονται στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας τύπου Ολλανδία, Ελλάδα,Γερμανία και Βέλγιο;

ελευθερία-τύπου-ελλάδα

Η ελευθερία του τύπου είναι θεμελιώδες δικαίωμα – είναι αξίωμα που δεν πρέπει να χαθεί με τίποτα. Η Ελλάδα μας, δυστυχώς, βρίσκεται σε κακή θέση, ενώ η Ολλανδία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα με το Βέλγιο και τη Γερμανία να ακολουθούν και να βρίσκονται στην 1η δεκαπεντάδα.

Το ετήσιο παγκόσμιο βαρόμετρο ελευθερίας του Τύπου για το 2021 από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, αυτό δείχνει. Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια έρευνα που αξιολογεί την ελευθερία που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι σε 180 χώρες, και η οποία περιλαμβάνει βαθμολογία και συγκριτική κατάταξη σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων. Τα τελευταία χρόνια, καθώς η επιρροή πολλών κυβερνήσεων επί των ΜΜΕ, επηρεάζει την ποιότητα της ενημέρωσης, η εν λόγω έρευνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ψηλά στην κατάταξη, με την Ελλάδα να μένει όμως αρκετά πίσω και να βρίσκεται κάτω από χώρες υποανάπτυκτες της Αφρικής, της Ασίας και αλλού. Η Ολλανδία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα, παρότι έχασε μια θέση σε σχέση με το 2020.

Aν σου αρέσουν τα άρθρα μας κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των superGreeks-Δεν SPAMάρουμε*

Πάμε όμως αρχικά να δούμε τι συμβαίνει στην 1η δεκαπεντάδα

Ο,τι θα διαβάσετε παρακάτω δεν είναι δικά μας λόγια και ούτε έχουμε αλλάξει, σβήσει η προσθέσει δικά μας πράματα. Θα διαβάσεις ότι γράφουν και όπως τα γράφουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

#5, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

light city sunset water
Photo by Kevin Demeyer on Pexels.com

Ποια είναι η κατάσταση με την ελευθερία τύπου στην Ολλανδία, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα;

Η Ολλανδία είναι στην 5η θέση. Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με την ελευθερία τύπου. Παρόλα ταύτα όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, ακόμα σε και σε αυτές τις θέσεις υπάρχουν ζητήματα. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στην Ολλανδία με την ελευθερία του τύπου:

Αν και το 2020 ήταν από πολλές απόψεις μια εξαιρετική χρονιά, οι δημοσιογράφοι ήταν συνολικά σε θέση να εργάζονται ελεύθερα, απολαμβάνοντας τον σεβασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού καθώς και νομοθετική και θεσμική προστασία. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει βελτιώσει την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης σε κρατικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα τα έγγραφα που ζητούνται από δημοσιογράφους να φτάνουν συχνά καθυστερημένα και να είναι ελλιπή.

 Η μαζική συλλογή δεδομένων από τις υπηρεσίες πληροφοριών παραβίασε επανειλημμένα το απόρρητο των δημοσιογράφων, διαιωνίζοντας την απειλή για το απόρρητο των πηγών τους. 

 Λαϊκιστές πολιτικοί επιτέθηκαν στη νομιμότητα των μακροχρόνιων μέσων ενημέρωσης, ειδικά του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα NOS, με στόχο να απεικονίσουν τα μέσα ενημέρωσης ως πηγές «ψεύτικων ειδήσεων» και εχθρούς του λαού. Οι σωματικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους αυξήθηκαν το 2020, αν και η αστυνομία ενίσχυε συνεχώς τα μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων και παρόλο που οι προηγούμενες επιθέσεις οδήγησαν σε καταδίκες από τα δικαστήρια. 

Δημοσιογράφοι δέχθηκαν επανειλημμένες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού ενώ κάλυπταν παράνομες συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες κατά των μέτρων καραντίνας.

 To NOS αφαίρεσε ακόμη και το λογότυπό της από τα οχήματά της υπό το φόβο ενθαρρυντικών επιθέσεων. Η χειροβομβίδα που βρέθηκε έξω από το σπίτι ενός ερευνητή δημοσιογράφου ήταν μια υπενθύμιση της συνεχούς παρουσίας εκφοβισμού οργανωμένου εγκλήματος. 

#11, ΒΕΛΓΙΟ

photo of parc du cinquantenaire
Photo by Paul Deetman on Pexels.com

Ποια είναι η κατάσταση με την ελευθερία τύπου στο Βέλγιο, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα;

Το Βέλγιο βρίσκεται στην 11η θέση. Μάλιστα ανέβηκε μια θέση σε σχέση με το 2020. Παρόλα ταύτα και στο Βέλγιο μέχρι και σήμερα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με την ελευθερία του τύπου.

Πάμε να διαβάσουμε αναλυτικά ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο Βέλγιο:

Η κατάσταση των δημοσιογράφων και η ελευθερία του Τύπου εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στο Βέλγιο. Κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης Black Lives Matter στις Βρυξέλλες, η αστυνομία απείλησε και συνέλαβε τον φωτορεπόρτερ Jérémy Audouard, παρόλο που τους έδειξε την δημοσιογραφική ταυτότητά του. Το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό αφού προκάλεσε κατακραυγή επειδή η βελγική νομοθεσία επιτρέπει σε κάθε πολίτη ή δημοσιογράφο να φωτογραφίζει ή να κινηματογραφεί την αστυνομία και να διαμοιράζει τις εικόνες.

Ορισμένοι πολιτικοί συνεχίζουν να ανησυχούν για την ελευθερία του Τύπου.

#13, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βερολίνο-Γερμανία

Ποια είναι η κατάσταση με την ελευθερία τύπου στη Γερμανία, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα;

Η Γερμανία έχασε 2 θέσεις από το 2020. Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική αν και υπάρχουν ισχυρές συνταγματικές εγγυήσεις για τους δημοσιογράφους στη Γερμανία.

Πάμε να διαβάσουμε αναλυτικά ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη Γερμανία:

Οι σταθερές συνταγματικές εγγυήσεις και το ανεξάρτητο δικαστικό σώμα διασφαλίζουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους στη Γερμανία. Το συνταγματικό δικαστήριο έχει αποφανθεί με συνέπεια για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου. 

Ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης υφίσταται μια αργή αλλά σταθερή διάβρωση για οικονομικούς λόγους, ιδίως όσον αφορά τις τοπικές εφημερίδες. Οι δημοσιογράφοι επίσης μερικές φορές απειλούνται, παρενοχλούνται ή / και δέχονται σωματικές επιθέσεις από εξτρεμιστές και εχθρικούς διαδηλωτές – Οι περισσότερες από αυτές τις παραβιάσεις αποδίδονται στην ακροδεξιά, αλλά η ριζοσπαστική αριστερά είναι υπεύθυνη επίσης για ορισμένες επιθέσεις προς δημοσιογράφους.

Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερα βίαιη χρονιά για τους δημοσιογράφους, ειδικά κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά των περιορισμών του Covid-19, όταν ορισμένοι ρεπόρτερ δέχθηκαν επίθεση. Επικρατεί κλίμα δυσπιστίας, που οι λαϊκιστές πολιτικοί προσπαθούν συστηματικά να κρατήσουν ζωντανό. Διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και νομοθέτες συνεχίζουν να πιέζουν για εκτεταμένους νόμους για την ασφάλεια, τη διατήρηση δεδομένων και την επιτήρηση με τη δυνατότητα παραβίασης δικαιωμάτων όπως το ψηφιακό απόρρητο και η ανωνυμία. 

Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν διάταξη που ποινικοποιεί τον χειρισμό δεδομένων που διέρρευσαν καθώς και σχέδιο νόμου που στοχεύει να επιτρέψει στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών να παραβιάζουν υπολογιστές και smartphone ή να παρακολουθούν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες χωρίς δικαστική εποπτεία, επιτρέποντας έτσι στις αρχές να παρακάμψουν τις υπάρχουσες προστασίες για τις πηγές των δημοσιογράφων.

#70, EΛΛΑΔΑ

aerial photo of city at daytime
Photo by jimmy teoh on Pexels.com

Ποια είναι η κατάσταση με την ελευθερία τύπου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα;

Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στις πίσω θέσεις και μάλιστα έπεσε ακόμα πέντε θέσεις σε σχέση με το 2020. Βρίσκεται πίσω από υποανάπτυκτες χώρες και μάλλον το πρόβλημα είναι σοβαρό σε ότι αφορά την ελευθερία του τύπου. Το ζήτημα με το προσφυγικό, η “λίστα Πέτσα” και η δολοφονία Καραϊβάζ  μας εκθέτουν ως χώρα στην παγκόσμια κοινότητα.

Πάμε να διαβάσουμε αναλυτικά ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα:

Η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020. Η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά επεδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και την προσφυγική κρίση. 

Τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραλήφθηκαν είτε τους δόθηκε ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με τον κορωνοιό. *Αυτή η αναφορά είναι στη γνωστή και ως λίστα Πέτσα.

Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να πάρουν την άδεια της κυβέρνησης πριν κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε το ιατρικό προσωπικό να μιλά στα μέσα ενημέρωσης. 

Τον Φεβρουάριο του 2021, Τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια έλαβαν εντολή να μη μεταδώσουν βίντεο που κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε τον πρωθυπουργό να αγνοεί τους κανόνες του lockdown. 

Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Στη Λέσβο, δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν την πυρκαγιάς στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια και τις συνέπειές της, ενώ μια ομάδα Γερμανών ελεύθερων επαγγελματιών συνελήφθη στην προσπάθειά τους να καλύψουν την άφιξη νέων μεταναστών. Στη Σάμο, ένα γερμανικό συνεργείο ταινιών ντοκιμαντέρ συνελήφθη χωρίς κατηγορίες και κακοποιήθηκε από την αστυνομία

Το ελληνικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι (ΕΡΤ), το οποίο ελέγχεται άμεσα από τον πρωθυπουργό, αν και το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και τώρα εποπτεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό του πρωθυπουργού, λογοκρίνει αναφορές για τους νέους καταυλισμούς μεταναστών. 

Στην Αθήνα, η αστυνομία εμπόδισε τους φωτορεπόρτερ που κάλυπταν μια εκδήλωση μνήμης στα τέλη του 2020 και έπληξε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων του Covid-19, κρατώντας τον για λίγο. 

Υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων, επειδή ορίζει χώρους που μπορούν να βρίσκονται οι δημοσιογράφοι.

Τον Απρίλιο του 2021, η κοινότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του ρεπόρτερ που ειδικεύονταν σε θέματα εγκληματικότητα, του Γιώργου Καραϊβάζ.

*Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί και σε χειρότερες θέσεις στη σχετικά λίστα κατά το παρελθόν. Για παράδειγμα, το 2014, βρισκότανε στην 99η θέση!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το supergreeks.eu με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Tο supergreeks.eu είναι ανεξάρτητο και δε λαμβάνει κρατική ή άλλη χρηματοδότηση. Με το SuperGreeks η μετανάστευση έγινε πρακτικά ευκολότερη, αλλά και περισσότερο όμορφη.

Η οικονομική σας συνεισφορά θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να παρέχουμε περισσότερα χρήσιμα και ουσιαστικά άρθρα, καθώς και άρθρα σε βάθος σχετικά με τη ζωή στο εξωτερικό. Θα μας βοηθήσετε να απαντάμε καθημερινά στα δεκάδες μηνύματα που δεχόμαστε από συνανθρώπους μας στο SupporT του SuperGreeks και να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θα μας βοηθήσεις να δημιουργήσουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον.

Μπορείτε να κάνετε δωρεά μέσω Ideal, Bancontact, SOFORT, πιστωτικής κάρτας ή Paypal.

[doneren_met_mollie]

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks