Πώς να διατηρήσουν τα παιδιά την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό

paidia-ellines-ekswterikou

Η ελληνική γλώσσα είναι πανέμορφη και πάρα πολύ πλούσια. Μία γλώσσα με πλούσια γραμματική και λεξιλόγιο όπου μπορείς να περιγράφεις το οτιδήποτε μέσα από δεκάδες λέξεις.

Τα παιδιά μας, καλό είναι, να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα παρότι ζούνε στο εξωτερικό, διότι με αυτό τον τρόπο δε θα χάσουν την επαφή με τη χώρα. Είναι μια ακόμα επιλογή για κάθε παιδί που μεγαλώνει και ενδεχομένως μελλοντικά να θελήσει να ζήσει στην πανέμορφη χώρα μας. Ελπίζουμε ότι και οι συνθήκες θα το επιτρέπουν μετά από κάποια χρόνια και η χώρα θα προσελκύσει τα παιδιά μας πίσω, και αυτά μαζί θα βοηθήσουν στην ανέλιξη και εξέλιξη της χώρας στο μέλλον.

Αν το θέλουν φυσικά! Είναι απλά ακόμα μια επιλογή για το παιδί…

Ένας ακόμα λόγος είναι η μοναδική ευκαιρία που δίνεται σε ένα παιδί που ζει στο εξωτερικό να είναι πολύγλωσσο από μικρή ηλικία. Η εκμάθηση και γνώση πολλών γλωσσών είναι δείγμα ευφυΐας. Το παιδί μαθαίνει από πολύ μικρή ηλικία να χρησιμοποιεί ένα ευρύ λεξιλόγιο, να αντιλαμβάνεται και κατανοεί την κουλτούρα και τον πολιτισμό διαφορετικών λαών. Είναι ένα γλωσσικό ταξίδι που σου ανοίγει τους ορίζοντες και το μυαλό.

Στο σπίτι

Αν και οι 2 γονείς είναι Έλληνες, σίγουρα θα μιλάνε αρκετά στην ελληνική γλώσσα μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα το παιδί που είναι “σφουγγάρι” με τις γνώσεις να αποτυπώσει γρήγορα και να κατανοεί από πολύ μικρό παιδί την ελληνική γλώσσα και πώς αυτή λειτουργεί.

Το παιδί στην καθημερινότητά του, με τους φίλους του, στο σχολείο, στα μαγαζιά και παντού θα ομιλεί την γλώσσα της χώρας που ζει και μεγαλώνει. Να μη φοβηθείς ποτέ ότι δε θα μάθει σωστά αυτή τη γλώσσα. Θα τη μάθει σίγουρα και καλό είναι αν γνωρίζεις κι εσύ την ίδια γλώσσα, να του μιλάς σε αυτήν ,μόνο, αν τη γνωρίζεις πολύ καλά και δεν κάνεις λάθη, διότι δημιουργείται ο κίνδυνος να μπερδευτεί το παιδί με λάθος πληροφορίες. Μη φοβηθείς να του μιλήσεις στην Ελληνική γλώσσα και φυσικά μόνο και αν και αυτό το θέλει.

Αν στην οικογένεια το ζευγάρι επικοινωνεί στην Αγγλική γλώσσα, ούτε αυτό είναι πρόβλημα. Το παιδί μέχρι 10 χρονών, με τις σωστές κινήσεις, θα μιλάει σε 3 γλώσσες. Το έχουμε δει, το έχουμε ζήσει και γίνεται. Μάλιστα είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για το παιδί. Πολύ χρήσιμο.

Ελληνικό σχολείο

Όπου υπάρχει ελληνισμός στο εξωτερικό, υπάρχουν και ελληνικά σχολεία. Η διατήρηση της μητρικής γλώσσας μπορεί να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο. Οι απόψεις διίστανται σε αυτή την περίπτωση. Τα παιδιά στα σχολεία της Κεντρικής Ευρώπης δεν έχουν διάβασμα και η πρόσθετη διδασκαλία είναι ίσως εμπόδιο για τη δημιουργικότητα των παιδιών.

Εμείς ειλικρινά δε θα μπορούσαμε να έχουμε άποψη γι’ αυτό το ζήτημα. Ακούμε διαφορετικές απόψεις και η αλήθεια είναι πως έχουμε μπερδευτεί.

Θα θέλαμε τη δική σας άποψη Έλληνες γονείς γι’ αυτή την περίπτωση. Πρέπει τα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα στην ελληνική γλώσσα και σε ελληνικά σχολεία;

Τηλεόραση / Ραδιόφωνο

Κατά την ταπεινή μας άποψη η ελληνική τηλεόραση βρίσκεται στην απόλυτη παρακμή της. Ο κόσμος που την εκπροσωπεί ως επί το πλείστον δε γνωρίζει να ομιλεί σωστά την ελληνική γλώσσα και τα θέματα που επιλέγουν για να παρουσιάσουν είναι ρηχά. Το ραδιόφωνο είναι μια άλλη ιστορία που κατά έναν παράδοξο τρόπο στην Ελλάδα παραμένει ζωντανό και ναι, υπάρχουν μέχρι και σήμερα πολύ ενδιαφέρουσες εκπομπές με ενδιαφέροντα θέματα και εξαιρετική χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους συντελεστές.

Πολλοί γονείς απαγορεύουν την τηλεόραση και δεν έχουν άδικο κατά τη δική μας άποψη.

Σε κάθε περίπτωση αν ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία ακούει λέξεις από την ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, είναι δεδομένο ότι θα κάνει κτήμα του αρκετές από αυτές.

Ποια είναι η δική σας άποψη για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο σε ό,τι αφορά την εκμάθηση των ελληνικών από τα παιδιά και από αυτά τα μέσα;

Τραγούδια

Η μουσική είναι πολύ χρήσιμη και μας συνοδεύει παντού. Τα χρόνια περνάνε , εμείς λείπουμε και όμως ακούμε ακόμα τραγούδια στη μητρική μας γλώσσα. Οι εμπειρίες βλέπεις…

Για τα παιδιά τα τραγούδια στη μητρική μας γλώσσα μπορεί να τους φανούν πολύ χρήσιμα για την εκμάθηση της. Ιδιαίτερα αν αυτά τα τραγούδια συνοδεύονται από παλαμάκια και άλλους ήχους. Οι επαναλαμβανόμενες μελωδίες και η αλληλεπίδραση με τα τραγούδια θα κάνει τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα ευχάριστα. Η μαγεία της μουσικής…

Λογοτεχνία

Βιβλία, βιβλία, βιβλία! Πολλά βιβλία. Σοβαρά βιβλία με όμορφα μηνύματα και καλό λεξιλόγιο. Τα βιβλία είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις μια γλώσσα σωστά.

Να μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπάνε τα βιβλία. Όλα τα βιβλία, ανεξαρτήτου γλώσσας. Η ποιότητα του βιβλίου να μας ενδιαφέρει. Ένα λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να σε απορροφήσει στην ιστορία, να το λατρέψεις και αυτό να είναι μία πολύ δημιουργική στιγμή για το παιδί σου με πολλαπλά οφέλη γι’ αυτό. Ένα από αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και φυσικά η φαντασία που αναπτύσσει ένα παιδί που είναι τόσο σημαντική.

Για τις πιο μικρές ηλικίες , το λογοτεχνικό βιβλίο είναι ένα όμορφο παραμύθι, με ωραία μηνύματα και όμορφες εικόνες.

Το Ρότερνταμ, αλλά και άλλες ελληνικές κοινότητες του Benelux και στο εξωτερικό δανείζουν βιβλία! Να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Και αν πηγαίνεις Ελλάδα, να φέρνεις πάντα μαζί σου μερικά παραμύθια και λογοτεχνικά βιβλία. Η βιβλιοθήκη σου να είναι γεμάτη και ας μην έμαθες εσύ να διαβάζεις από μικρό παιδί.

Γιαγιά / Παππούς / Χωριό

Το “χωριό” μπορεί να είναι η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Δεν έχουν μείνει άλλωστε και πολλοί άνθρωποι, δυστυχώς, στην επαρχία με αποτέλεσμα ένα προνόμιο που είχαμε εμείς να μη το έχουν τα παιδιά μας. Τι ήταν και αυτά τα παιδικά χρόνια στα χωριά! Άλλη ζωή! Όμορφη και ιδανική φτάνει στη σκέψη μας αυτή η ανάμνηση. Στο θέμα όμως…

Σε κάθε περίπτωση τα ταξίδια μας στην Ελλάδα από όταν έχουμε πολύ μικρά παιδιά θα βοηθήσουν τα παιδιά μας στην ευκολότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ακόμα το παιδί θα μπορεί να αντιληφθεί την ελληνική κουλτούρα ακόμα καλύτερα.

Παππούς, γιαγιά, χωριό όποτε μπορούμε να πάμε σε αυτούς και ιδιαίτερα αν προκύπτουν σχολικές διακοπές με μακρύ διάστημα ( π.χ. καλοκαίρι ). Άλλωστε οι δικοί μας γονείς, δηλαδή οι “παππούδες” / “γιαγιάδες” των παιδιών μας, ζούνε και αναπνέουν για να τους χαρίσουμε χρόνο με τα εγγόνια τους.

Όχι νεύρα, όχι εκνευρισμός με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι η εκμάθηση και η ομιλία της μητρικής σας γλώσσας είναι μια θετική και διασκεδαστική εμπειρία. Τα παιδιά πρέπει να συνδέουν τη μητρική τους γλώσσα με ευτυχία – όχι με φόβο, θυμό ή αμηχανία.

Ακόμα και το παιδί να μην έχει τη θέληση για τον οποιονδήποτε λόγο να μάθει την μητρική του γλώσσα, εμείς δε θα πρέπει να το πιέσουμε. Άλλωστε, όσα χρόνια και αν περάσουν , αν πάρει τις βάσεις ένα παιδί από μικρό, αν το θελήσει αργότερα θα τη μάθει πάρα πολύ εύκολα τη μητρική του γλώσσα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks