Το εργατικό δίκαιο της Ολλανδίας και οι συμβάσεις εργασίας

ergatiko-dikaio-ollandia

Οι ολλανδικές εργατικές νομοθεσίες είναι πολυάριθμες. Εμείς καταγράψαμε μερικές από τις βασικές εργατικές νομοθεσίες και πληροφορίες για την σύμβαση εργασίας σας.

Η σύμβαση εργασίας είναι αυτή που θα καθορίσει την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίες μας και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεχτικοί και να έχουμε αρκετές γνώσεις πριν υπογράψουμε το οποιοδήποτε συμβόλαιο.

Το ολλανδικό εργατικό δίκαιο καλύπτει βασικούς τομείς που αφορούν είτε τον εργοδότη, είτε τον εργαζόμενο.Ανάμεσα σε άλλα, υπάρχουν διευκρινήσεις για τις δοκιμαστικές περιόδους ( probation period ), τις ημέρες των διακοπών, την ειδοποίηση και απόλυση, τον κατώτατο μισθό, την ασφάλεια υγείας (υποχρέωση που καλύπτεται από τον εργαζόμενο) και φυσικά την ίση και σωστή μεταχείριση στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Για πάμε να δούμε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες

 • Η απόλυση είναι πολύ δύσκολη αν έχεις επισυνάψει μόνιμο συμβόλαιο. Το εργατικό δίκαιο προστατεύει τον εργαζόμενο
 • Μέχρι 3 συμβάσεις ορισμένου χρόνου μπορεί να σας κάνει ένας εργοδότης, σε διάστημα 2 ετών. Αν ξεπεράσετε τα 2 χρόνια σε ένα εργασιακό περιβάλλον, τότε η σύμβαση σας γίνεται αυτόματα αορίστου χρόνου.
 • Αν η σύμβαση σας είναι για λιγότερα από δύο χρόνια, η δοκιμαστική περίοδος δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα.
 • Η μέγιστη διάρκεια δοκιμαστικής περιόδου είναι δύο μήνες.
 • Δεν μπορεί να υπάρχει δοκιμαστική περίοδος σε συμβάσεις με χρονικό διάστημα λιγότερο των 6 μηνών.
 • Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος μπορούν να τερματίσουν τη σύμβαση εργασίας.
 • Μια μόνιμη σύμβαση αορίστου χρόνου μπορεί να τερματιστεί από τον εργοδότη μόνο με τη συγκατάθεση του υπαλλήλου, του UWV WERKbedrijf ή του δικαστηρίου.
 • Σε περιπτώσεις κλοπής ή απάτης μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο όποτε θέλει, ανεξαρτήτου σύμβασης.
 • Σε περίπτωση απόλυσης, πηγαίνουμε κατευθείαν σε δικηγόρο. Δείτε το άρθρο μας για το τι κάνουμε σε περίπτωση που έχουμε νομικά ζητήματα στην Ολλανδία:
 • Ο νόμιμος ελάχιστος αριθμός διακοπών ανά έτος είναι τέσσερις φορές ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούσαι 20 ημέρες στην περίπτωση που είσαι μισθωτός πλήρους απασχόλησης με 5ήμερα.
 • Αν και κοινή πρακτική στην Ολλανδία είναι οι άδειες των 25 ημερών ετησίως, χωρίς τις εθνικές αργίες.Για τις διακοπές ετοιμάζουμε εκτενές άρθρο με όλες τις πληροφορίες και το οποίο θα αναρτήσουμε το επόμενο διάστημα. #BeSuperGreek – #StayTuned

Διαβάστε σε επόμενο άρθρο μας για τους μισθούς στην Ολλανδία, τις κλίμακες και τις συμβάσεις εργασίας.

Διαβάστε και για το επίδομα ανεργίας στην Ολλανδία

Πηγές: https://loonwijzer.nl/ , expatica, government.nl, UWV

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks