Οι φυλακές στο Βέλγιο *(Vol.1)

fulakes-ollandia-sunthikes

Tην 1η Ιανουαρίου 2017, ο πληθυσμός των φυλακών στο Βέλγιο ήταν 10.123 άτομα (μείωση 8,3% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2016).

Μεταξύ 1980 και 2014, ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε, από 5.677 κρατουμένους σε 11.769. Από τότε παρατηρείται μια πτωτική τάση στον πληθυσμό των φυλακών.

Ενοικίαση φυλακών από την Ολλανδία

Από το 2010, το Βέλγιο νοίκιασε 650 θέσεις στη φυλακή Tilburg στις Κάτω Χώρες για 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (η σύμβαση έληξε το 2016). Οι φυλακισμένοι της φυλακής Wortel μεταφέρθηκαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Αυτό το project ήταν αποτυχημένο μιας και το κλίμα σε αυτές τις φυλακές ήταν πολύ βίαιο. Ορισμένοι γαλλόφωνοι και αραβόφωνοι κρατούμενοι απομονώθηκαν σε ένα περιβάλλον που άνηκε σχεδόν αποκλειστικά στους Ολλανδούς και τα προβλήματα ήταν πολλά.

Οι φυλακές στο Βέλγιο

Οι φυλακές κανονικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: φυλακές για κρατούμενους πριν δικαστούν και γι’ αυτούς που ήδη δικάστηκαν . Ωστόσο, οι περισσότερες φυλακές έχουν και των 2 ειδών τους κρατουμένους.

Στο σύνολο υπάρχουν 34 φυλακές. 2 στις Βρυξέλλες, 16 στη Βαλονία και 16 στη Φλάνδρα.

Δεκαοκτώ φυλακές χρονολογούνται από τον δέκατο όγδοο αιώνα, δώδεκα από τον εικοστό αιώνα και πέντε κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 2000.

Συνθήκες φυλακών

Από το νόμο ισχύει για το μέγεθος των κελιών ότι ο κάθε κρατούμενος θα πρέπει να έχει χώρο που του αναλογεί το λιγότερο στα 10 m². Παρακάτω βλέπουμε τι προβλέπει ο νόμος για το μέγεθος του χώρου στο κελί που αναλογεί στον κάθε κρατούμενο ανάλογα με την περίσταση.

10 m² για έναν κρατούμενο
12 m² για δύο κρατούμενους
15 m² για τρεις κρατούμενους
25 m² για τέσσερις κρατούμενους
38 m² για πέντε ή έξι κρατούμενους


Ο νόμος παραπάνω δεν τηρείται. Η κατάσταση μπορεί να διαφέρει ακόμη και εντός της ίδιας φυλακής.

Μόνο σε μερικές φυλακές αναλογεί ένα κελί για έναν κρατούμενο. Συνήθως βρίσκονται 2 και 3 άνθρωποι σε ένα κελί.

Κανονικά οι άνθρωποι έχουν το δικό τους κρεβάτι , όμως είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα. Σε άλλες φυλακές, ακόμα και καινούργιες, δεν ανοίγουν τα παράθυρα με απόρροια να μην αερίζονται τα κελιά με καθαρό αέρα.

Το Φαγητό

Οι κρατούμενοι δικαιούνται 3 γεύματα την ημέρα και το κόστος ανά κρατούμενο είναι περίπου 4.5 ευρώ.

Ιδιωτικές εταιρείες διαχειρίζονται το φαγητό.

Η ποιότητα και η ποσότητα σε πολλές από τις φυλακές δεν είναι καλή. Σε κάθε περίπτωση αν έχει κάποιος ένα διατροφικό πρόβλημα το φαγητό που λαμβάνει είναι σύμφωνα με το πρόβλημα του, τις αλλεργίες κτλ.

Οι κρατούμενοι μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα από μια λίστα που παρέχεται από τη φυλακή κατά την άφιξη τους. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι τιμές είναι 10 έως 15% υψηλότερες από την τιμή αγοράς. Οι τιμές αυξάνονται επίσης κατά 10% λόγω της επιβαλλόμενης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό είναι ένα αποθεματικό ταμείο για κρατούμενους χωρίς οικονομικούς πόρους. Οι δικαιούχοι του ταμείου συνήθως πρέπει να περιμένουν λίγες εβδομάδες πριν λάβουν βοήθεια. Μέχρι τότε τρώνε το φαγητό της φυλακής που τους ετοιμάζουν.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι κρατούμενοι μαγειρεύουν το φαΐ τους.

Δραστηριότητες

1 ώρα την ημέρα το λιγότερο μπορούν να βγούν οι κρατούμενοι στις αυλές των φυλακών. Στις περισσότερες περιπτώσεις την περιβάλλουν την αυλή υψηλοί τοίχοι. Ένα γήπεδο για διάφορες δραστηριότητες υπάρχει σε όλες τις φυλακές.

Όσοι προτίθενται να εργαστούν στις φυλακές ή να εκπαιδευτούν σε κάτι μπορεί να χάνουν το δικαίωμα της αυλής γιατί την ίδια στιγμή κάνουν κάτι άλλο.

Πολλές από τις δραστηριότητες τις προγραμματίζουν εξωτερικοί σύλλογοι.

Από τις δραστηριότητες αποκλείονται πολλές φορές άνθρωποι με πειθαρχικά παραπτώματα ακόμα και αν αυτά δεν έχουν αποδειχθεί.

Αθλητισμός

Υπάρχουν εγκαταστάσεις για άθληση στις φυλακές του Βελγίου. Το 36.6% των κρατούμενων αθλείται στις φυλακές.

To άρθρο αυτό θα συνεχιστεί με περισσότερες λεπτομέρειές για τις φυλακές τoυ Βελγίου. Τις πληροφορίες αντλήσαμε από το prison insider. Το Prison Insider στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όσων στερούνται ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Για να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο για την Ολλανδία

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks