Καζάνι που βράζει η Γαλλία: Αποκλεισμένοι δρόμοι, η μεγάλη απεργία και οι αντιδράσεις της κυβέρνησης

κυβέρνηση-μακρόν-γαλλία

Την Πέμπτη η μεγάλη απεργία για το συνταξιοδοτικό

Υπό μεγάλη πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, και ενώ καταψηφίστηκε οριακά η πρόταση μομφής στην Εθνοσυνέλευση.

Η πίεση προέρχεται και από τον δρόμο. Τη Δευτέρα ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, που μερικές φορές συνοδεύτηκαν από βίαια επεισόδια. Η ένταση κορυφώνεται την Πέμπτη καθώς έχει προκηρυχθεί πανεθνική απεργία.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα μιλήσει την Τετάρτη στη 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδος) στα τηλεοπτικά κανάλια TF1 και France 2.

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση εγκρίθηκε, βέβαια, επίσημα μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, αλλά αυτό δεν μείωσε την πίεση στην εκτελεστική εξουσία. Η αντιπολίτευση υπολογίζει τώρα σε προσφυγές στο Συνταγματικό Συμβούλιο και έχει διατυπώσει αίτημα για δημοψήφισμα κοινής πρωτοβουλίας (RIP), το παραδεκτό του οποίου πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Σοφών.

Τώρα η κυβέρνηση έχει ένα άλλο πρόβλημα: τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων πετρελαίου από τους απεργούς. Μάλιστα ανακοίνωσε τις πρώτες επιτάξεις προσωπικού στην αποθήκη πετρελαίου Fos-sur-Mer, ο αποκλεισμός της οποίας προκαλεί ελλείψεις καυσίμων στη νοτιοανατολική Γαλλία. «Θα υπάρξουν και άλλες επιτάξεις, όπου είναι απαραίτητο», προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν.

Οι απεργοί αντιδρούν και λένε ότι κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις.  Μάλιστα η αποθήκη πετρελαίου Vern-sur-Seiche, κοντά στη Ρεν (ΒΔ Γαλλία), εξακολουθούσε να τελεί υπό κατάληψη το πρωί της Τρίτης από διαδηλωτές που αντιτίθενται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ενώ η οδική κυκλοφορία διακόπηκε στη Βρετάνη από αποκλεισμούς, ιδίως στις περιφερειακές οδούς της Ρεν και της Νάντης, ή στο Λαβάλ, τη Βαν και τη Βρέστη, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές και την Bison Futé.

Η CGT Ενέργειας (FNME-CGT) προειδοποίησε την Τρίτη για νέες «στοχευμένες διακοπές ρεύματος» στο πλαίσιο του αγώνα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, την επομένη της ψήφισής της στο Κοινοβούλιο.

Γαλλία: «Όχι σε ανασχηματισμό και διάλυση της Εθνοσυνέλευσης», διαρρέει η πλευρά Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε ότι προτίθεται να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ή να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, λέγοντας παράλληλα ότι δεν να προκηρύξει δημοψήφισμα για να σβήσει την λαϊκή διαμαρτυρία, δήλωσαν στο AFP πρόσωπα που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

«Ούτε διάλυση, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Ελιζέ στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη του στρατοπέδου Μακρόν.

Σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από το κυβερνητικό στρατόπεδο την παρουσίαση εντός «δύο ή τριών εβδομάδων το πολύ» «προτάσεων» για την «αλλαγή της μεθόδου και της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων».

Πηγή: naftemporikigr

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks