Τα πάντα για τον γάμο στο Βέλγιο
Εάν σκοπεύετε να παντρευτείτε στο Βέλγιο, αυτός ο οδηγός εξηγεί τα έγγραφα που χρειάζεστε για να προετοιμάσετε τον γάμο των ονείρων σας.
Αν και η χώρα είναι διάσημη για τη γραφειοκρατία της, ο γάμος στο Βέλγιο είναι σχετικά εύκολος. Τόσο τα ετεροφυλόφιλα όσο και τα ζευγάρια του ίδιου φύλου στο Βέλγιο μπορούν να παντρευτούν, να συγκατοικήσουν ή να ζήσουν μαζί χωρίς κανένα νομικό καθεστώς.
Μόνο οι τελετές πολιτικού γάμου αναγνωρίζονται νομικά στο Βέλγιο. Μετά τηντελετή, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί σε γραφείο μητρώου, τα ζευγάρια συχνά διοργανώνουν θρησκευτική ή κοσμική τελετή ως μέρος της γιορτής τους, αλλά αυτό δεν απαιτείται.
Επίσης, το Βέλγιο ήταν η δεύτερη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο του ιδίου φύλου, το 2003. Οι διαδικασίες, οι τελετές και τα δικαιώματα για ζευγάρια του ιδίου φύλου είναι σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, οπότε οι παρακάτω πληροφορίες ισχύουν και για τα δύο. Η μόνη κρίσιμη εξαίρεση είναι τα γονικά δικαιώματα, τα οποία ισχύουν αυτόματα για τον σύζυγο της μητέρας γέννησης εάν είναι άντρας, αλλά όχι εάν είναι γυναίκα.
Σε όλο αυτό το έγγραφο, οι μεταφράσεις παρατίθενται στην ακόλουθη μορφή: Αγγλικά (Ολλανδικά / Γαλλικά).
Μπορώ να παντρευτώ στο Βέλγιο;
Για να παντρευτείτε στο Βέλγιο, είτε εσείς είτε ο μελλοντικός σας σύζυγος πρέπει να είστε/είναι Βέλγος πολίτης ή να έχετε διαμείνει στο Βέλγιο για τουλάχιστον τρεις μήνες. Σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση, τα αεροπορικά εισιτήρια και τα συμβόλαια ενοικίασης σπιτιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη διαμονής.
Τη στιγμή της γραφής, μια απλή ανάγνωση της αγγλικής ιστοσελίδας για το βελγικό τμήμα μετανάστευσης υποδηλώνει ότι οι αλλοδαποί μπορούν να παντρευτούν στο Βέλγιο με βίζα Σένγκεν «κατηγορίας Γ». Ωστόσο, αυτή είναι μια παρανόηση που προκαλείται από τον ιστότοπο που βρίσκεται υπό κατασκευή και δεν υποστηρίζεται από τα γαλλικά κείμενα.
Και οι δύο πρέπει να είστε άνω των 18 ετών και να μην είστε ήδη παντρεμένοι. Τα άτομα άνω των 16 ετών μπορούν να παντρευτούν με την άδεια των γονέων τους και των δικαστηρίων. Οι αλλοδαποί πρέπει να πληρούν τα κριτήρια γάμου στη χώρα καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων των ορίων ηλικίας.
Ωστόσο, είναι σύνηθες, αλλά όχι πάντα δυνατό, τα ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρευτούν στο Βέλγιο, ακόμη και αν η πράξη τους αυτή δεν αναγνωριστεί στη χώρα καταγωγής τους.
Θα ήταν καλύτερη η επίσημη συμβίωση για μένα;
Η επίσημη συμβίωση (wettelijk samenwonen /cohabitation légale) στο Βέλγιο είναι κάπως ασυνήθιστη. Ενώ σε άλλες χώρες παρόμοιοι όροι χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν ζευγάρια που ζουν μαζί ή για γάμο ομοφυλοφίλων (για παράδειγμα, «σύμφωνο συμβίωσης»), στο Βέλγιο υποδεικνύει μια κοινή διαμονή και ευθύνες και όχι απαραίτητα σεξουαλική σχέση.
Επομένως, εκτός από τα ζευγάρια, είναι επίσης δυνατό να έχετε μια νομική επίσημη σύμβαση με ένα μέλος της οικογένειάς σας, το οποίο δεν θα μπορούσατε να παντρευτείτε (για παράδειγμα ένας γονέας ή ενήλικος αδελφός). Ωστόσο, δεν μπορείτε να συμμετάσχετε σε επίσημη συμβίωση εάν είστε παντρεμένοι ή είστε ήδη εγγεγραμμένοι.
Σε μια εγγεγραμμένη συμβίωση, και τα δύο μέρη έχουν το δικαίωμα να ζήσουν στο σπίτι της οικογένειας, και το καθήκον να το διατηρήσουν, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των εξόδων του. Είναι επίσης είναι από κοινού υπεύθυνοι για χρέη που σχετίζονται με την οικογενειακή υποστήριξη και το οικογενειακό σπίτι, όπως η υποθήκη ή η πληρωμή αυτοκινήτου, ακόμη και αν έχουν καταχωρηθεί μόνο με σε ένα όνομα.
Προ-γαμήλιες προετοιμασίες
Τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το γάμο σας, πρέπει να ενημερώσετε τον καταχωρητή για την πρόθεσή σας να παντρευτείτε. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να παράσχετε λεπτομερείς πληροφορίες για τον εαυτό σας και τον μελλοντικό σύζυγό σας. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα τεκμηρίωσης που πιθανώς θα χρειαστείτε.
Στη συνέχεια, ο καταχωρητής θα εκδώσει μια «πράξη πρόθεσης γάμου» (akte van aangifte van het huwelijk / acte de déclaration de mariage) (κάτι σαν αγγελία) που εμφανίζεται δημόσια. Εφόσον δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, ο γάμος σας μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει μεταξύ 14 ημερών και έξι μηνών αργότερα.
Απαραίτητα έγγραφα για τον γάμο στο Βέλγιο
Περιμένετε να παρέχετε:
- Έγγραφα ταυτοποίησης προσώπου (π.χ. ταυτότητα, διαβατήριο)
- Πιστοποιητικό γέννησης
- Απόδειξη διεύθυνσης (π.χ. συμφωνία ενοικίασης, πρόσφατοι λογαριασμοί)
- Απόδειξη ιθαγένειας
- Αποδείξεις αστικής κατάστασης (π.χ. πιστοποιητικό διαζυγίου ή θανάτου, εάν έχετε ήδη παντρευτεί)
- Απόδειξη διαμονής – Οι βελγικές αρχές θα αναμένουν ότι πρόκειται για πιστοποιητικό, όπως περιγράφεται παρακάτω, ωστόσο, εάν ο τόπος διαμονής σας δεν είναι το Βέλγιο και δεν εκδίδει αυτά τα πιστοποιητικά, θα απαιτηθούν άλλα αποδεικτικά στοιχεία.
Τουλάχιστον ένας σύντροφος πρέπει να προσκομίσει απόδειξη διαμονής στο Βέλγιο. Η τοπική αρχή θα πρέπει να είναι σε θέση να εκδώσει (πιστοποιητικό διαμονής γάμου) (bewijs van woonst voor huwelijksdoeleinden / certificat de domicile pour mariage). Θα πρέπει να αποδείξετε την κατοικία σας σε αυτήν την αρχή, π.χ. φέρνοντας το συμβόλαιο ενοικίασής σας.
Τα ξένα έγγραφα ενδέχεται να πρέπει να εγκριθούν με σφραγίδα Apostille, επίσης γνωστή ως «Αποστολοποίηση» ή «νομιμοποίηση» ή ισοδύναμο. Η εκδίδουσα κυβέρνηση σφραγίζει ένα έγγραφο με ένα μοναδικό αναγνωριστικό, υποδεικνύοντας ότι είναι ένα πραγματικό και ακριβές αντίγραφο για αναγνώριση στο εξωτερικό.
Τυχόν έγγραφα που δεν εκδίδονται στα ολλανδικά ή στα γαλλικά πρέπει να μεταφράζονται από «ορκωτό μεταφραστή». Εάν η μετάφραση δεν γίνει στο Βέλγιο, πρέπει επίσης να επικυρωθεί με σφραγίδα Apostille ή ισοδύναμο.
Βελγικές γαμήλιες τελετές
Η νομικά δεσμευτική τελετή γάμου πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ένα γραφείο μητρώου, το οποίο είναι συνήθως στο τοπικό δημαρχείο (stadhuis / mairie). Πολλά από τα δημαρχεία είναι όμορφα κτίρια, συχνά 200-600 ετών. Ο χώρος μπορεί να είναι περιορισμένος, ωστόσο συνήθως είναι δυνατό να φέρετε περίπου 20 επισκέπτες.
Ο δήμαρχος / αξιωματούχος του δημοτικού συμβουλίου (ambtenaar van de burgerlijke / l’officier de l’état civil) θα διευθύνει την τελετή, η οποία περιλαμβάνει την ανάγνωση ορισμένων τμημάτων του βελγικού νομικού κώδικα που καλύπτει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός παντρεμένου ζευγαριού. Στο τέλος της τελετής, στο ζευγάρι θα φτιάξει ένα οικογενειακό βιβλίο (trouwboekje / livret de mariage), το οποίο λειτουργεί ως αντίγραφο της πράξης του γάμου σας.
Το ζευγάρι μπορεί να παρέχει έως και τέσσερις μάρτυρες/κουμπάρους, οι οποίοι θα πρέπει όλοι να είναι άνω των 18 ετών και να φέρουν ταυτότητα. Εάν εσείς, ο σύντροφός σας ή οι μάρτυρες σας δεν μιλάτε άπταιστα την τοπική γλώσσα, θα πρέπει να παρέχετε έναν μεταφραστή. Ο μεταφραστής δεν χρειάζεται να είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας αλλά τουλάχιστον να είναι ικανός.
Έξοδα
Η τελετή κοστίζει συνήθως 250–300 €, ωστόσο η χρέωση για ένα Σάββατο απόγευμα σε μια δημοφιλή περιοχή μπορεί να είναι διπλάσια.
Απόκτηση βελγικής ιθαγένειας
Ο παντρεμένος Βέλγος πολίτης παίρνει αυτόματα τη βελγική υπηκοότητα. Ισχύουν οι τυπικές διαδικασίες αίτησης. Συνήθως, πρέπει να έχετε διαμείνει στο Βέλγιο για τρία χρόνια πριν υποβάλετε αίτηση. Ωστόσο, εάν υποβάλλετε αίτηση για υπηκοότητα βάσει της σχέσης σας, θα πρέπει να έχετε συγκατοικήσει με τον σύντροφό σας, στο Βέλγιο, για τουλάχιστον έξι μήνες (εάν έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε στη χώρα για περισσότερο από τρεις μήνες) ή τρία χρόνια (αν δεν το έχετε). Διαβάστε σχετικά με την αίτηση για βελγική ιθαγένεια.
Και με το όνομα τι γίνεται;
Σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο, και οι δύο σύζυγοι διατηρούν το αρχικό τους όνομα. Μπορεί να επιτρέπονται εναλλακτικές λύσεις για τα μέλη των κρατών της ΕΕ με άλλα πρότυπα.