Ταξιδεύοντας με 1000 χλμ/ώρα: Η Φλάνδρα εξετάζει το Hyperloop

Ακούγεται σαν να βγαίνει από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της Φλάνδρας εξετάζει την πιθανότητα της δημιουργίας δικτύου «Hyperloop» («Υπερλούπα»; «Σουπερσωλήνες»;). Το Hyperloop είναι ένα σύστημα υπερταχείας μεταφοράς που μπορεί να μεταφέρει κάψουλες μέσα σε πελώριους σωλήνες με ταχύτητα που φτάνει μέχρι και τα 1000 χιλιόμετρα την ώρα.

Σε θεωρητικό στάδιο μέχρι τώρα, η ιδέα του Hyperloop ήρθε ξανά στο προσκήνιο από το δηλωμένο ενδιαφέρον του βαθύπλουτου επιχειρηματία και εφευρέτη Elon Musk. Προς αυτή την κατεύθυνση, η περιφερειακή κυβέρνηση της Φλάνδρας ήρθε σε επαφή με τα πανεπιστήμια της χώρας.

Με σκοπό τη σταδιακή μείωση της κίνησης στους δρόμους καθώς και της εκπομπής καυσίμων, η τεχνολογία του Hyperloop βασίζεται σε υπέργειους ή υπόγειους σωλήνες, μέσα στους οποίους θα υφίσταται κατάσταση κενού. Αν και η μέγιστη ταχύτητα είναι τα 1000 χλμ/ώρα, όπως αναφέραμε, λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία του εδάφους, τις στροφές κλπ. ένας πιο ρεαλιστικός υπολογισμός θα ήταν τα 500 χλμ/ώρα περίπου.

Εάν υποθέσουμε μία σύνδεση της Αμβέρσας με τις Βρυξέλλες, η διαδρομή θα κρατούσε μόλις έξι λεπτά. Μία σύνδεση με το αεροδρόμιο του Schiphol θα μείωνε τη διαδρομή σε 21 λεπτά, από τις 3 ώρες που διαρκεί αυτή τη στιγμή με το τραίνο.

Η πρώτη πειραματική διαδρομή σε χαμηλή ταχύτητα έχει ήδη λάβει χώρα από μία ολλανδική start up εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό του Elon Musk. Η Ευρώπη έχει ήδη δημιουργήσει, από τον περασμένο Φεβρουάριο, μία επιτροπή με το όνομα JTC20, για τη μελέτη και την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks