3 διατροφικές προκλήσεις που συναντάς μετακομίζοντας στο εξωτερικό

διατροφικές-συνήθειες-εξωτερικό

Γράφει η Ειρήνη Κύρα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc  (Νutriness)

Όσο καλά και να έχεις προετοιμαστεί πριν μετακομίσεις στο εξωτερικό, η διατροφή σου είναι κάτι που δε θα μπορούσες να έχεις προβλέψει! Τουλάχιστον έτσι συνέβη και σε εμένα, ζώντας πλέον στη Σουηδία και παρά το ότι είμαι διαιτολόγος! Γι’ αυτό και θα μοιραστώ μαζί σου 3 συνήθειες διατροφικές προκλήσεις και πώς να τις προσεγγίσεις.

Φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν την ίδια γεύση

Η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό κλίμα της Ελλάδας, δίνει και τη μοναδική γεύση και ποικιλία στα φρούτα και τα λαχανικά της. Το σημαντικότερο βήμα είναι να αποδεχτείς ότι δεν μπορείς να φέρεις το ελληνικό κλίμα στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, δώσε μια ευκαιρία στα ντόπια φρούτα και λαχανικά, για παράδειγμα στη Σουηδία έχουμε τόση ποικιλία σε μούρα που μπορούμε να τα μαζέψουμε και οι ίδιοι από το δάσος. Τέλος, εγώ θα πρότεινα να επενδύσεις σε λίγα και προσεγμένα: δηλαδή αγόρασε από τα καλύτερα ακόμα και αν είναι λίγο πιο ακριβά (γι’ αυτό και πιο λίγα) αρκεί όμως, να το απολαύσεις πραγματικά. Για παράδειγμα, εγώ σπάνια αγοράζω ντομάτα, μόνο ντοματίνια πλέον!

Αν μετά από ένα χρονικό διάστημα στο εξωτερικό νιώθεις μια γενική ατονία, σκέψου μήπως τρως λιγότερα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι η βασική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Χρόνος για μαγείρεμα

Ή για την ακρίβεια η έλλειψη χρόνου για μαγείρεμα! Οκ, καταλαβαίνω ότι μέχρι να οργανώσεις τα εργασιακά σου, που πιθανόν να σε οδήγησαν στο εξωτερικό εξ’αρχής, θέλεις το χρόνο σου. Όμως, πραγματικά δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις; Αυτό που χρειάζεσαι είναι μια οργάνωση της γενικότερης διατροφής σου:

  • ξεκίνα με μια πρόβλεψη τι θέλεις να μαγειρέψεις μες στη βδομάδα, έπειτα φτιάξε τη λίστα για τα ψώνια σου και τέλος, υλοποίησε.
  • θυμίσου ότι μπορείς να μοιραστείς τις εργασίες μαγειρέματος με τους συγκάτοικούς σου, ότι μπορείς να μαγειρέψεις παραπάνω για να φας 2 μέρες σερί και ότι η κατάψυξη χωράει ότι περισσέψει ή ότι προετοιμάσεις εκ των προτέρων (π.χ. μπιφτέκια)!

Ξέρω ότι, ακόμα και το αποτέλεσμα του μαγειρέματος μπορεί να μη σε ικανοποιεί το ίδιο με την Ελλάδα. Δεν άλλαξε τίποτε με τις μαγειρικές σου δεξιότητες, οι πρώτες ύλες έχουν αλλάξει. Μην πτοείσαι όμως, πειραματίσου με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά και βρες τις νέες γεύσεις σου! Κράτα όμως, το μεσογειακό μοντέλο διατροφής που είναι η πιο πολύτιμη κληρονομιά σου και αναγνωρισμένο από όλο το κόσμο για την θρεπτικότητά του.

Το φαγητό, η συναισθηματική μου ανακούφιση

Μοναξιά, άγχος, νοσταλγία, φόβος… μέσα σε όλα τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν όταν αποφασίζεις να ξαναχτίσεις τη ζωή σου στο εξωτερικό, συχνά το φαγητό γίνεται η μοναδική πηγή απόλαυσης!

Είναι δεδομένο ότι το φαγητό είναι απόλαυση, και είναι εντάξει να το προσφέρεις γι’ αυτό το λόγο στον εαυτό σου.

Αυτό που είναι δυσλειτουργικό είναι όταν το φαγητό γίνεται το μόνο συναισθηματικό αποκούμπι σου, ειδικά σε μια δυτικοποιημένη διατροφή με πληθώρα ενεργειακά πυκνών συσκευασμένων τροφίμων. Το συναισθηματικό φαγητό, θέλει πολλή εξάσκηση στην ενσυνείδητη διατροφή. Μέχρι τότε, εγώ θα σε προσκαλέσω να θυμηθείς και εκείνα τα θετικά συναισθήματα που ενέχει το να ζεις στο εξωτερικό (περιέργεια, ασφάλεια…) και να σκεφτείς ποιους άλλους τρόπους έχεις να εκτονώνεις το συναίσθημά σου (δε μπορεί, μια βόλτα σε αυτή τη φύση, κάτι θα σου προσφέρει).

Τελικά, όσο γράφω, τόσο περισσότερες προκλήσεις μπορώ να σκεφτώ, διαιτολογικά μιλώντας. Αν όμως, ξεκινήσεις να βάζεις σε τάξη αυτές τις τρεις, είμαι σίγουρη ότι θα αρχίσει ο οργανισμός να ανταποκρίνεται και να «ρολάρει» σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να ξαναφέρεις σε προτεραιότητα την φροντίδα της διατροφής σου. Είσαι έτοιμος γι’αυτό;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks